Home Citytrips Tien handige tips voor New York

Tien handige tips voor New York

door Anne de Valk

New York is natuurlijk niet te vangen in tien handige tips, dat weet ik zelf ook wel. Ik kan hier wel een maand verblijven en dan nog zou de stad me niet vervelen. Deze keer was ik er vier dagen en hebben we toch best veel gedaan. Ben jij de gelukkige om New York te gaan bezoeken maar heb je helaas ook geen maand de tijd? Lees dan mijn onderstaande tips en haal er alles uit wat erin zit!

Vanaf 8 november 2021 is Amerika weer open voor toeristen

check NederlandWereldwijd voor de voorwaarden

Hier volgen mijn tips voor New York in de categorie: zeker doen

Tip 1: combineer High Line Park en the Vessel

Deze liggen vlakbij elkaar. High Line park is gemaakt op een verhoogde oude spoorrails die tot 1980 in gebruik was en is 2.3 kilometer lang. Denk een beetje aan de luchtsingel bij het Hofplein in Rotterdam. Het is een leuke ervaring om boven de drukte te wandelen en je hebt een goed uitzicht op de Hudson rivier en de stad. The Vessel kwam ik op veel insta post tegen en ik dacht alleen maar: ik wil ook zo’n foto! Ik heb nog steeds geen idee wat het is, iets kunsterigs. Maar het ligt schitterend te zijn tussen alle hoge gebouwen rondom en heel belangrijk: Ik heb de zo gewenste foto! Gratis toegangskaartjes dien je vooraf te reserveren.

Tip 2: Grand Central Station met de whispering wall

Dit station is in East Midtown gelegen en absoluut de moeite van het bezoeken waard. De stijl van de stationshal is prachtig, vergeet niet naar boven te kijken, naar het schitterende plafond. Het geheim van het station is de whispering wall, Het is het gedeelte voor de Oysterbar in de food area beneden en het werkt echt! Ga allebei in een tegenoverliggende hoek staan en hoe druk het ook is, het lijkt wel of je naast elkaar staat te kletsen, zo duidelijk. Het ziet er wel een beetje gek uit als je in een hoekje staat te murmelen, maar wie kent je hier nu?

The Vessel, New York, Midtown, citytrip, stedentrip, Amerika
The Vessel, iets kunstzinnigs waar je foto’s blijft maken.
The Vessel, New York, Midtown, citytrip, stedentrip, Amerika
The Vessel

Tip 3: Top of the Rock

Het Empire State Building is prachtig. Zeker in de avond maak je hier de prachtigste foto’s. Maar wil je echt een mooi uitzicht, ga dan de Top of the Rock op. Dan heb je namelijk prachtig uitzicht op…juist, het Empire State Building!

Wij wilden beiden gebouwen zien. Het Empire ’s avonds en Top of the Rock overdag. Met onze explorer pass konden we zo doorlopen bij het Empire. Maar bij Top of the Rock moesten we in de voucher rij en daar wachtte ons een onaangename verrassing. Ik had ingepland om met de zonsondergang boven te staan. Met mij nog velen, toen we eindelijk aan de beurt waren, kregen we een toegangsticket met een slottijd van 2 uur later! Ja, dan is het allang donker en dat uitzicht hadden we de avond ervoor al gezien bij het Empire. Gelukkig konden we de tijd omzetten naar de volgende morgen. Wil je perse een bepaald tijdstip Top of the Rock bezoeken, haal dan vooraf je ticket met de juiste slottijd erop.

Brooklyn Bridge, Skyline, New York, Midtown, citytrip, stedentrip, Amerika
Grand Central Station is zeker een bezoek waard
Brooklyn Bridge, Skyline, New York, Midtown, citytrip, stedentrip, Amerika
Prachtig uitzicht op het Empire State Building vanaf Top of the Rock
Rockefeller Building, Top of the Rock, Skyline, New York, Midtown, citytrip, stedentrip, Amerika
Voorbereidingen op de kerst bij Rockefeller Centre

Tip 4: 9th Avenue in Hell’s Kitchen

De overgang van de ene buurt naar de andere buurt is mij niet zo heel duidelijk. Maar nadat we de rij bij Ellen Stardust hadden gezien kwam de vraag: en nu dan?

Ik wilde perse niet in een toeristen restaurant op Times Square eten en we besloten om verder rechtdoor te lopen richting 9th Avenue. De buurt heet dan ineens Hell’s Kitchen en wat is het hier fijn! Kleine intieme restaurantjes met een aanbod van over de hele wereld. Italiaans, Indiaans, Mexicaans, Thais, van alles. Ook hier stonden een paar mensen buiten. Omdat er zo weinig ruimte in de restaurantjes zelf is, schrijf je eerst even je naam en het aantal personen op een lijstje binnen bij de deur en daarna wacht je buiten tot je naam wordt genoemd. Let op: je naam kan ineens heel anders klinken dan je gewend bent. Dat vind ik dan weer wel heel leuk en zo kwamen we terecht in een klein Thais restaurantje waar we heerlijk hebben gegeten.

Brooklyn Bridge, Skyline, New York, Midtown, citytrip, stedentrip, Amerika
Straatbeeld New York, altijd druk
Central Park, Skyline, New York, Midtown, citytrip, stedentrip, Amerika
Heerlijk relaxen in Central Park

Tip 5: Brooklyn Bridge

Zeg je New York dan zeg je de Brooklyn Bridge. Ik weet niet wat het is, maar ik kan hier de hele dag zijn. Op de brug, onder de brug, naast de brug, overdag, ’s avonds, in de zon en in de regen, lopend, rennend, fietsend, vanaf de Manhattan kant of de Brooklyn kant, zelfs vanaf de Manhattan bridge, ik vind het allemaal prachtig. Het uitzicht op de stad is fenomenaal, het is een icoon en zo mooi. Terwijl het toch eigenlijk gewoon een brug is. Je kan een mooi rondje maken, wat ook goed is aangegeven: over de Brooklynbridge heen en via de Manhattan Bridge terug. Mooie foto’s van de skyline kan je het beste vanaf de Brooklyn Bridge maken, op de andere brug is er gaas gespannen. Op sommige plekken vakkundig weggeknipt trouwens, zodat je toch nog een mooi plaatje kan maken.

Brooklyn Bridge, Skyline, New York, Midtown, citytrip, stedentrip, Amerika
Overdag is het een drukte van belang op de brug
Brooklyn Bridge, Skyline, New York, Midtown, citytrip, stedentrip, Amerika
’s Avonds zijn we de enigen die de regen trotseren
Brooklyn Bridge, Skyline, New York, Midtown, citytrip, stedentrip, Amerika
Vanaf Dumbo Brooklyn heb je ook een mooi uitzicht

Tip 6 : Essen en Tick Tock

Dit is een heel goed idee om iets te eten, Essen is 24 uur open. Het eten is vers, wordt klaargemaakt waar je bij staat of je pakt zelf de heerlijkste hapjes. Veel New Yorkers halen hier hun ontbijt, lunch of diner. Wij aten het ter plaatse, dat kan ook.  Betalen gaat per gewicht (van het eten gelukkig), je mag het zelf in handige bakjes scheppen. Sommige producten zoals bijvoorbeeld bagels en muffins gaan per stuk. Meteen naast ons hotel, de New Yorker, zit een echte Amerikaanse diner, van die leuke rode nepleren bankjes, waar de obers je koffie en thee iedere keer automatisch refillen. De naam van de zaak is Tick Tock en ik ben fan. Ook deze zaak is 24 uur open. De quinoa pancakes met ricotta en blueberry jam waren zo heerlijk, ik kan me niet voorstellen dat het ook nog gezond is, echt te lekker. Alleen al daarvoor moet ik snel weer een keer terug.

Tip 7: Hoe zit het met fooi geven in restaurants?

Het is even wennen. Je bestelt iets tegen de prijs die op de kaart staat. Op de rekening staat een heel ander bedrag, dat komt omdat de sales tax er nog over heen komt. Verder staat er vaak nog een term bij: Automatic Gratuity. Dit is de fooi die er automatisch wordt bijgeteld, meestal 20%. Roxy  Diner doet het heel slim, bovenop de automatic gratuity zetten ze er nogmaals een fooi suggestie bij van 15%, 20% of 25%. Dat vind ik dan weer een beetje overdreven. Fooi geven is wel een must in Amerika, het bepaalt een groot gedeelte van het inkomen van de werknemers. Op de rekening staat meestal een suggestie vermeldt van 18 of 20 tot 25%.  Makkelijk toch? Het is helemaal niet raar om niks te drinken te bestellen trouwens. Bij binnenkomst in een restaurant krijg je meteen een groot glas water. En dat is gewoon gratis en wordt ook bijgevuld. Amerikanen vinden het omgekeerd weer heel vreemd in Nederland, je moet hier gewoon betalen voor een glas water! 

Essen,New York, Midtown, citytrip, stedentrip, Amerika
De keuze is reuze bij Essen
Tick Tock, diner, New York, Midtown, citytrip, stedentrip, Amerika
De pancakes met blueberry jam bij TIck Tock, zo lekker!
Brooklyn Bridge,schoolbus, Skyline, New York, Midtown, citytrip, stedentrip, Amerika
Typische Amerikaanse grote gele schoolbus

Tip 8: Er is toch wel Wifi?

Het was opvallend dat heel veel restaurants geen wifi hebben. Je bent hier om te genieten van het eten en van het gezelschap is het idee. Daar zit wel iets in natuurlijk. Kan je niet wachten tot je weer terug bent in je hotel om iets te posten, te checken of te liken? Hang dan rond bij de vele zwarte palen in de stad waar LINK NYC op staat. Je vind ze voornamelijk bij de ingang van een metrostation. Gratis wifi en opladen is ook mogelijk.

Tip 9: Stone Street

Deze had ik boven op mijn lijstje staan en niet voor niks. Een klein, met kinderkopjes geplaveid straatje tussen de hoge wolkenkrabbers in het Financial District. Alsof ze vergeten zijn dit af te breken, je waant je ineens weer in het begin van de 20e eeuw. Gezellig wat drinken aan de lange tafels buiten of in 1 van de restaurants binnen. Ongelofelijk dat dit nog niet is overspoeld door alle toeristen. Ik zou zeggen doe je voordeel hiermee. Wij aten er heerlijk Mexicaans bij de Mad Dog. Het is wel even zoeken, zelfs toen we er vlakbij waren had een werknemer uit het naast gelegen gebouw geen idee waar het was.

Tip 10: South Street Seaport

Dit stukje is nog niet zo bekend maar ik zou er zeker even heen gaan.  Het is historisch stukje New York wat prachtig is opgeknapt. Het bevindt zich vlak bij de Brooklyn Bridge.  Mooie winkels, een prachtige garden bar met ook buiten gezellige lange tafels waar je wat kan eten of drinken en waar vooral de New Yorker zelf zit en de Fulton Market. Ook vind je hier het kantoortje voor goedkope last minute tickets voor musicals. Je betaalt dan tussen de 50-100 dollar in plaats van minimaal 150 dollar. Nadeel is uiteraard wel dat er beperkte keuze is. Wil je een bepaalde musical absoluut zien, koop dan je kaartje vooraf of bij het loket van het betreffende theater zelf.

Empire State Building, Midtown,
’s Avonds heb je een schitterend uitzicht vanaf het Empire State Building

Lees ook mijn andere blogs over New York:

Vervoer en attractiepassen in New York

Een weekend naar New York, waarom niet?

South Street Sea Port,,Midtown, citytrip, stedentrip, Amerika
South Street Seaport is een gezellig stukje New York vlakbij de Brooklyn Bridge
Stone Street, Financial District, Midtown, citytrip, stedentrip, Amerika
Even zoeken in het Financial District naar Stone Street

Met deze tips voor New York gaat het een top tijd worden, dat weet ik zeker. Ik hoor graag jouw top tip. Laat het me weten in de reacties.

Lady Liberty,,Skyline
Uiteraard mag Lady Liberty ook niet ontbreken

 

Lees meer!

4 reacties

Marietje Aya 01/12/2019 - 20:32

Bedankt voor de leuke tips Anne! En wat sta je leuk op de foto’s 😉

Antwoord
Anne de Valk 01/12/2019 - 21:49

Dank je wel! Ja, op foto’s sta ik altijd erg bijzonder…

Antwoord
Marieke 30/01/2024 - 21:36

Bedankt voor de leuke tips. September ga ik samen met een vriendin naar New York.

Groet uit Goes

Antwoord
Anne de Valk 08/02/2024 - 21:01

Dat komt helemaal goed. hele goede reis!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent. Oké!