Home Citytrips 5 tips voor een heerlijk weekendje Den Bosch

5 tips voor een heerlijk weekendje Den Bosch

door Anne de Valk

Kleine meisjes worden groot, zo cliche en daarom zo waar. Twee jaar geleden sloot mijn oudste de basisschool periode af en dat hebben we gevierd met een dagje Londen. In deze barre corona tijden zit er geen buitenlands tripje in. Toch wil ik ook voor mijn jongste een mooie herinnering maken als afsluiting van deze bijzondere fase, maar dan in Nederland. Winkelen en lekker eten kan in iedere stad. Waarom dan een weekendje naar Den Bosch? Ik geef je vijf redenen waarom Den Bosch zeker een citytrip waard is!

Parkeren in Den Bosch

Allereerst natuurlijk de vraag, waar gaan we parkeren? Een paar dagen in het centrum parkeren is vrij prijzig. Daar hebben ze in Den Bosch wat moois op gevonden: Transferium Pettelaarpark, vlak naast ons heerlijke overnachtingshotel Movenpick. Het parkeren kost slechts vier euro per dag en het mooie is dat ze behalve een zeer regelmatig rijdende transferbus ook gratis fietsen aanbieden. In tien minuten sta je midden in het centrum en kan je je fiets veilig in de gratis fietsenstalling kwijt. Handig!

5 tips om te doen in Den Bosch

#1 De Bosschenaren

Wees eerlijk, een straatnaam als : Achter het wild varken prikkelt je fantasie. Je wilt weten waarom een straat zo’n vreemde naam heeft. Eigenlijk is dat met veel dingen zo in Den Bosch. Je wilt weten waarom die tekeningen van de beroemde Jeroen of Jheronimus Bosch zo bijzonder geschilderd zijn, met veel bloot en soms gruwelijke details en ook weer heel grappig. Ik vraag me ook af wanneer je praat over ’s Hertogenbosch en wanneer je Den Bosch mag zeggen. Het is een stad met ruim 155.000 inwoners, maar toch ook weer net een groot dorp. Ik ben nog nooit in een stad geweest waar de mensen je vriendelijk groeten, hier wel. En dat maakt Den Bosch een ontzettende prettige stad met fijne relaxte mensen. Een stad die je nieuwsgierig maakt en waar je meer over wilt weten.

Den Bosch, Jeroen Bosch, kunst, weekendje weg
De kunst van Jeroen Bosch kom je overal in de stad tegen.

#2 Doe Den Bosch

Tijdens een paar dagen Den Bosch wordt er natuurlijk gewinkeld, maar het is minstens zo leuk om ook even iets heel anders te doen. Daar weten ze bij DoeDenBosch wel raad mee!

Deze organisatie regelt de leukste uitjes van twee tot wel vijfhonderd personen. Wij mochten kijken hoe puber proof de uitjes waren en gingen VR gamen. Super tof om deze spellen uit te proberen. Ze zijn zo levensecht, ik durfde die plank niet op, hoog boven de wolkenkrabbers van New York. Mijn puber had daar minder problemen mee. Toch een generatieverschilletje? Na al deze gave games stapten we enthousiast op de step om zo de highlights van de stad te ontdekken. Dit kan met een routekaart of met een speurtocht. Wij kozen voor dat laatste en gelukkig zijn de Bosschenaren heel behulpzaam anders stepten we nog steeds dapper rond in Den Bosch. Tijdens de tocht kan je overal stoppen om even uit te rusten, wat te drinken of te eten. Wat een leuke manier om samen bezig te zijn!

weekendje weg, citytrip, Den Bosch, steppen, Doe Den Bosch
Wij zijn klaar voor onze step tocht.
step tocht, steppen door de stad, Tof koekie
Even pauze tijdens de speurtocht op de step bij Tof Koekie.

#3 Zelf Varen Den Bosch

Iets wat wij absoluut niet wisten: Er is volop water in Den Bosch! Daar had ik werkelijk geen idee van. Van de twee jonge ondernemers Patrick en Rashan van Zelf Varen Den Bosch kregen we de kans zelf te ervaren hoe het is om over het water te dobberen. Het was hilarisch. Even wennen op zo’n bootje, stuurboord of bakboord, waar zit de rem, hoe moet je sturen en draaien? Maar op een gegeven moment hadden we het helemaal onder de knie. Mijn puber was heerlijk aan het zonnen en ik genoot met volle teugen van de zon, de rust op het water en van de jaloerse blikken van mensen op de brug die we later tegenkwamen in zo’n zelfde bootje! Hadden zij even geluk. ZelfVarenDenBosch heeft 7 sloepjes dus reserveren is wel verstandig. Je kan ook een bootje huren met een heerlijke gevulde picknickmand erbij. En een vaarbewijs is niet nodig, een absolute aanrader! Als ik het kan, kan iedereen het.

zelf varen Den Bosch, weekendje weg, Den Bosch, Tramkade
Zelf varen met een bootje, hoe gaaf is dat?
Bootje varen,zelf varen Den Bosch, Den Bosch, weekendje weg, citytrip
Heerlijk met je voeten in het water terwijl de stad aan je voorbij trekt

#4 Sint Jan

Zeg je Den Bosch, dan zeg je ook de Sint Jan. Deze kathedraal is staat in het midden van het centrum en is één van de grootste van Nederland. Overdag waren we hier al even binnen geweest en ’s avonds hadden we tickets om de 218 treden van de toren te beklimmen. Dit moet je echt doen, al is het alleen maar om de beroemde Bossche Bol van Jan de Groot eraf te lopen en voor het uitzicht natuurlijk, dat ook. Dan zie je goed dat het centrum eigenlijk aan de rand van de stad ligt. Dan zie je ook hoe je binnen twee minuten van het centrum midden in de natuur kan staan van Bossche Broek. Wij hadden een geweldige gids, Piet de Koning, de smakelijk kan vertellen over deze kerk en de toren. Niet saai, maar vol passie. Ik weet nu trouwens ook waar de termen Brabants kwartiertje en het loodje leggen vandaan komen.

Den Bosch, uitzicht vanaf de Sint Jan, toren beklimmen
Na 218 treden word je beloond met een prachtig uitzicht over Den Bosch en de omgeving.
Bossche Broek, de Parade,uitzicht van de Sint Jan
Hier kan je goed zien, hoe dicht de natuur bij het centrum ligt.

#5 De Bossche Zomer

De coronacrisis is ellendig, maar er komt ook veel creativiteit vrij. Zo hebben ze hier de Bossche Zomer verzonnen. Allerlei initiatieven tot en met eind augustus die de zomer thuis veraangenamen. Aan de hippe Tramkade vind je de geweldige Costa del Silo en het Funpark, hier kan je lekker met je voetjes in het zand genieten van strandspelletjes, muziek en heerlijke cocktails. Vergeet ook het Smakenrad niet, een reuzenrad waarin je al rondkijkend kan genieten van de omgeving en van een high tea of een smakelijk diner. Wij zijn zelf naar de gezellige rooftop bar geweest boven de parkeergarage Wolvenhoek. Om overlast te voorkomen hebben ze vaak een silence disco met een echt dj. Geweldig! En zo zijn er nog veel meer gave initiatieven verzonnen, crisis of geen crisis, dit concept zou ik er zeker inhouden.

Costa del Silo, Tramkade, Bossche Zomer, Den Bosch
Costa del Silo, strand aan de hippe Tramkade.
Weg met pubers, Bossche Broek, Den Bosch, natuur, stadsnatuur
Op twee minuten afstand van het centrum fiets je zo de natuur van Bossche Broek in. Heel bijzonder!
Rooftop bar Wolvenhoek, parkeergarage
De rooftop bar boven parkeergarage Wolvenhoek.

Den Bosch en de coronaregels

Drie dagen Den Bosch is eigenlijk nog te kort, we hebben veel gedaan, maar er was nog zoveel meer te ontdekken. We komen zeker nog een keer terug! Het prettige van Den Bosch is dat ze corona maatregelen serieus nemen. Looprichtingen in de straten, eenrichtingsverkeer in de kleinere straatjes, bij de winkels wordt goed opgelet of je de handen desinfecteert en of er niet teveel mensen binnen zijn. Speciale fietsparkeerplekken en handhaving die je op een vriendelijke manier duidelijk maakt wat de bedoeling is. Het voelt veilig om hier rond te lopen. Hier kunnen veel gemeentes iets van leren. Het was fijn om hier te zijn, absoluut puber proof!

Heb je nog geen plannen deze zomer? Ga naar Den Bosch!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Frenchie, Den Bosch, lekker eten
Lunchen bij Frenchie, kijk eens wat gezond, zoveel aardbeien..
Bakker Jan de Groot, Bossche bollen
We beginnen ons weekend met de Beroemde Bossche Bollen van Bakker Jan de Groot.

Lees meer!

2 reacties

Jesca 16/07/2020 - 23:58

Wat een leuke tips weer! Ik ben al heel vaak een dagje naar Den Bosch geweest (want het is lekker dichtbij), maar je noemt allemaal dingen die ik nog niet kende. Ik moet Den Bosch opnieuw gaan ontdekken!

Antwoord
Anne de Valk 17/07/2020 - 17:36

Dat zou ik zeker doen ;), nu zeker met die Bossche zomer activiteiten

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent. Oké!