Home Portugal Costa de Lisboa en de Costa Verde in 4 dagen

Costa de Lisboa en de Costa Verde in 4 dagen

door Anne de Valk

Vier dagen en twee kusten ontdekken is natuurlijk niet te doen. Maar dit is geen vakantie, maar een studiereis, met een druk programma is het toch gelukt om een goede indruk van de Costa de Lisboa en de Costa Verde te krijgen.

Onbekende kusten

De Costa de Lisboa en de Costa Verde in Portugal zijn, in tegenstelling tot de zuidelijke Algarve, vrij onbekend. Hoogste tijd om hier verandering in te brengen. Vanaf de luchthaven van Lissabon is het ongeveer een half uur rijden naar Cascais.  We dineren in hotel Baia, onze eerste kennismaking met de Portugese keuken, dat belooft wat!

Estoril of Cascais?

De grootste vraag voor de Costa Lisboa is toch altijd: ga ik naar Cascais of Estoril? Het antwoord hangt af van wat je zoekt: Wil je vooral strand: dan naar Estoril, wil je liever winkeltjes en gezelligheid dan naar Cascais. De plaatsen liggen vlak bij elkaar en zijn met een wandelboulevard van ongeveer 3 kilometer met elkaar verbonden, taxi’s  zijn erg goedkoop.

Lissabon
Genieten van het uitzicht bij de vele uitzichtpunten van Lissabon
Het bekende trammetje in Lissabon
Neem vooral ook een keer de tram in Lissabon
Lissabon
Lissabon kent vele mooie gebouwen
Lissabon, Costa de Lisboa
Lissabon ligt op 7 heuvels, klimmen hoort erbij

Met de trein naar Lissabon

De volgende morgen vertrekken we al vroeg naar Lissabon, dit kan prima per trein, ieder half uur gaan er treinen, voor € 2,10 heb je een enkele reis. Een meerdaagse kaart kan ook interessant zijn. En voor de mensen die niet zo bekend zijn met de trein: je kan nooit verkeerd gaan: alle treinen gaan naar Lissabon.

Lissabon is een hele aparte stad, gelegen op 7 heuvels, er zijn gelukkig diverse liften in de stad. Een must do is een ritje met het bekende trammetje. Tramnummer 28 is beroemd, maar ook berucht vanwege de zakkenrollers. Tramnummer 12 en 25 maken ook een mooie route en zijn een stuk rustiger. Vergis je niet in de afstand, de cultureel interessante wijk Belem ligt 10 kilometer verder. Wij maken een stadswandeling door de wijk Alfama met het kasteel San Jorge. Ook de wijk van Barrio Alto is geweldig met zijn vele kleine straatjes en winkeltjes.

 Sintra en Cabo da Roca

’s Middags rijden we door naar Sintra, ongeveer 30 kilometer van Lissabon vandaan. Het is een leuk toeristisch stadje met diverse villa’s, kastelen en paleizen gelegen in een zeer groene omgeving. Wij bezoeken Palacia Nacional de Sintra en verbazen ons over de prachtige vertrekken met de gekleurde tegeltjes.  Daarna rijden we over bergen en door bossen van eucalyptus en kurkbomen verder naar het meest westelijk gelegen punt van het Europese vasteland: Cabo da Roca, zoals een bekende Portugese dichter Camoes ooit schreef: daar waar het land eindigt en de oceaan begint. Wat een fascinerend uitzicht over zee, met de woeste golven die tegen de kust aan beuken.

Cascais by night

We besluiten om nog even Cascais centrum by night te bekijken en worden niet teleurgesteld, weliswaar is het rustig in april maar met enige fantasie kan je hier wel verzinnen hoe enorm gezellig het in de zomer zal zijn met de leuke straatjes, winkeltjes en terrasjes. De uitbater van terras Palm Tree ontving ons aller hartelijkst en liet onze allerlei lokale drankjes proeven, zoals Amarguinha, een heerlijke amandellikeur of Gingha, een drankje wat eigenlijk in een chocolade cupje gedronken moet worden. De beste ijssalon van heel Portugal heet Santini, helaas was deze in april nog gesloten.

Costa de Lisboa, Costa Verde,  Lissabon, Portugal, reisblog, travelblog, Porto
in het voorjaar staan alle bloemen schitterend in bloei
Costa de Lisboa, Costa Verde,  Lissabon, Portugal, reisblog, travelblog, Porto
De universiteit van Coimbra, bezoek zeker de prachtige bibliotheek
Costa de Lisboa, Costa Verde,  Lissabon, Portugal, reisblog, travelblog, Porto
Herken je de brug? gebouwd door Gustav Eiffel, de man van die bekende toren
Costa de Lisboa, Costa Verde,  Lissabon, Portugal, reisblog, travelblog, Porto
Sintra is absoluut de moeite waard

Net als in de film

In Coimbra bezoeken we de bibliotheek van de universiteit. We maken onderweg een korte stop bij het prachtige middeleeuwse plaatsje Obidos.  Hier kunnen even snel wat souvenirs gescoord worden en wat is het hier heerlijk voordelig, koffie voor 1 euro, fijn toch?

Op het grote plein voor de bibliotheek zien we overal Hermelines en Harry Potters lopen. Het lijkt wel een filmset, je verwacht iedere moment een zwerkbal tegen je hoofd te krijgen. Wat blijkt: de schrijfster J.K. Rowling van de Harry Potter boeken verbleef een aantal maanden in deze contreien en heeft hier veel inspiratie opgedaan wat zich uit in de zwarte uniformen die de leerlingen van Zweinstein dragen net als de studenten van de universiteit van Coimbra.

Vanaf Coimbra is het een uurtje rijden naar Porto, we dineren heerlijk in Esphino, een plaats op 20 kilometer van Porto  met een prachtig strand en wederom een uitstekende treinverbinding. Ook in Porto gaan we nog even de stad in om onder het genot van een mojito te genieten van de prachtig verlichte brug in de Ribeira wijk, gebouwd door Gustav Eiffel.

De Dourovallei

We rijden de Dourovallei in en zien dat de omgeving nog mooier is dan op de foto’s, met zeker 50 tinten voorjaarsgroen op de beboste hellingen. De druivenranken liggen terrasgewijs tegen de heuvels en langzaam omhoog kruipend zien we het landschap veranderen in heuvels vol bloeiende gele bloemen met paarse schakeringen, een absolute must is een stop bij het treinstationnetje van Pinhão, ook het dorpje Amarante is de moeite waard. We krijgen een rondleiding bij Quinta da Pacheca, een prachtige wijnboerderij waar ook overnacht kan worden.

Dagje Porto

De vierde en laatste dag is alweer aangebroken en deze staat in het teken van Porto, we beginnen onze tocht bij Foz, de riviermonding van de Douro, die de hele stad doorkruist. We wandelen door de hippe wijk Clerigos, waar je zeker een bezoek moet brengen aan de boekwinkel. Vooral ’s avonds bruist deze buurt met zijn barretjes en restaurantjes, hier vind je ook de locals.  Stap eens het treinstation binnen, je weet niet wat je ziet. Ook de wijk rond Flowerstreet (koffie in het Majestic cafe!)  waar het goed winkelen is en de toeristenwijk Ribeira aan de rivier zijn zeer gezellig.

Je kan Porto niet verlaten zonder een port proeverij. Wij bezochten het Taylor wijnhuis, waar we alles te weten zijn gekomen over het maken van de port en uiteraard ook even proeven. Ook is een cruise over de Douro een belevenis, er worden er diverse aangeboden.

Een korte impressie van Lissabon en Porto leerde me dat deze steden absoluut niet te vergelijken zijn met de Spaanse steden, wat toch vaak wordt gedaan. Ze zijn in mijn beleving veel authentieker, minder toeristisch en minder ‘gelikt’ zoals de Spaanse steden. Dit geeft Lissabon en Porto een ‘rauw’ randje en iets heel bijzonders

Douro, Costa de Lisboa, Costa Verde, Lissabon, Portugal, reisblog, travelblog, Porto
Wijnboten, Costa de Lisboa, Costa Verde, Lissabon, Portugal, reisblog, travelblog, Porto
de typische wijnboten in Porto
Cabo da Roca
Het meest westelijke puntje van Europa, Cabo da Roca
wijngaard
Op de hellingen groeien de druivenranken
Quinta da Pacheca
Quinta da Pacheca, een wijnboerderij in de Dourovallei

Tips voor Costa de Lisboa en Costa Verde

  • de ligging aan de Atlantische kust maakt dat het ’s avonds fijn afkoelt, ook in de zomer een goede bestemming.
  • op maandag is alles dicht in Lissabon en op zondag halve entree prijzen voor vele musea.
  • neem de ferry vanaf Lissabon naar het kleine vissersplaatsje Sesimbra, dit gaat sneller dan de bus, ga vanaf daar mee met de catamarantocht, 95% zeker dat je dolfijnen ziet.
  • doe als de Portugezen en drink je koffie met een pastei de Nata met kaneel aan de bar in een van de vele pasteleria’s
  • Doc,  een restaurant aan de Douro, de kok Rui P. is bekend in heel Portugal, vooral door zijn gebruik van locale producten. Te bereiken met een boot vanuit Pinhao.

Deze trip was een studiereis met leuke reiswereld collega’s in samenwerking met de Jong Intra Vakanties .

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Is dit een bestemming voor pubers?

Zeker voor pubers die houden van natuur en cultuur en niet perse naar een massa bestemming willen. Hier vind je veel Portugese toeristen. En niet zozeer hele hordes Nederlanders.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent. Oké!