Home Nederland Voor de echte kerstsfeer moet je in Valkenburg zijn!

Voor de echte kerstsfeer moet je in Valkenburg zijn!

door Anne de Valk

Ken jij Valkenburg eigenlijk alleen maar van de eerste keer vakantie zonder ouders? Uit de tijd dat je mocht kiezen: wordt het Renesse, Texel of Valkenburg? Dan is het de hoogste tijd voor een hernieuwde kennismaking. Want niet alleen zomers bruist dit stadje. Ook ’s winters is het er reuze gezellig. Valkenburg is namelijk dé kerststad van Nederland. Ja, ook nu in 2020, zonder de beroemde kerstparade en de diverse kerstmarkten. Maar dat betekent niet dat er niks te beleven is. Want de kerstsfeer in Valkenburg beleef je nu al. Vanaf 19 november is de stad omgetoverd tot een sprookje, met overal gezellige lichtjes en natuurlijk de ondergrondse grotten! Ik neem je mee naar dit Middeleeuwse sfeervolle stadje, dat ook in deze bijzondere winterperiode de moeite van het bezoeken absoluut waard is, ook voor je pubers is er zoiets gaafs te doen!

Valkenburg in kerstsfeer
Sfeervol verlicht Valkenburg

Altijd vakantiesfeer in Valkenburg aan de Geul

Valkenburg is een sfeervol stadje met ruim 16.000 inwoners en ligt in Zuid Limburg, ongeveer vijftien kilometer van Maastricht. Het ligt in het Geuldal en de rivier de Geul stroomt dwars door de stad. Heel veel belangrijke gebouwen zijn gebouwd uit mergel. Mergel is een zachte kalksteen met een lichte kleur die vooral in dit gedeelte van Nederland voorkomt. De stad staat bekend om de mergelgrotten met een heel uniek ondergronds gangenstelsel. Je mag eigenlijk wel stellen dat het daar in het verre zuiden al een beetje buitenland is. Door de glooiende groene heuvels, de zangerige taal en de gastvrije bourgondische mentaliteit kom je helemaal in de vakantiesferen. Ook nu de restaurants dicht zijn hebben veel zaken een lunch of diner to go mogelijkheid, je kan dus nog steeds genieten van het heerlijke eten.

Kerstsfeer in de grotten van Valkenburg

Valkenburg heeft een traditie hoog te houden, in 2018 wonnen zij de titel ‘European City of Christmas 2018’ en heeft de stad ook een plekje in de top 10 van de beste kerstmarkten van Europa. Het zal geen verrassing zijn, maar dat feest gaat dit jaar helaas niet door. De gemeentegrot is momenteel gesloten. In de gemeentegrot vindt al tientallen jaren Europa’s grootste ondergrondse kerstmarkt plaats. Dit belangrijke onderdeel van Kerststad Valkenburg gaat het in 2021 weer proberen. Maar laten we positief blijven en kijken waar er wel kerstsfeer te vinden is in Valkenburg.

Winter in Valkenburg
Ook zonder de beroemde kerstmarkten in Valkenburg een bezoek zeker waard

Kerst in MergelRijk, dé kerstgrot in Valkenburg

Vanaf 19 november tot en met 03 januari 2021 is deze grot helemaal in kerstsfeer omgetoverd, met kerstbomen, prachtige verlichting en kerst accessoires is het rondlopen hier al een beleving op zich. De grot MergelRijk is echt een mergelgroeve waarbij je ondergronds door de mergelgangen loopt en kennis maakt met beelden gehouwen uit mergel. Er zijn heel veel miniatuurdorpjes en je leert een stukje geschiedenis kennen over het ontstaan van de mergelgrotten en mergelwinning. Het kerstverhaal wordt door middel van een 25 meter lang diorama uitgebeeld in miniatuur. In MergelRijk wordt er een prachtige korte kerstfilm getoond van de bekende zandtovenaar Gert van der Vijver. Gemiddeld ben je ongeveer anderhalf uur in deze schitterende verlichte grot.

Bestel vooraf je tickets om teleurstellingen te voorkomen. Prijs €10,20 voor jongeren en €13,25 voor volwassenen.

minituur treinopstelling in de mergelgrot in Valkenburg
In Mergelrijk zijn alle miniatuurdorpjes in kerstsferen
de nachtwacht in mergel uitgehouwen
De Nachtwacht van Rembrandt uitgehouwen in mergel in de Mergelrijk grot

Winter Wonderland en een ritje met de kabelbaan in Valkenburg

Winter Wonderland is een grot met hoge wanden, ook gehouwen uit mergel. Hierin is in een aantal meter gang de kerststal en het kerstverhaal opgebouwd uit levensgrote beelden. Het bezoek aan deze grot wordt gecombineerd met een rit in de kabelbaan die je naar de ‘grootste verlichte kerstboom’ van Limburg brengt, de Wilhelminatoren. Vanaf de Wilhelminatoren heb je een adembenemend uitzicht over Valkenburg. Het bezoek aan deze grot duurt ongeveer twintig minuten en door dit te combineren met de kabelbaan heb je een prachtig uitje. Bij mooi weer kan er ook gebruik gemaakt worden van de rodelbaan, dit is alleen in de weekenden en kerstvakantie. Een combi ticket van de kerststal en de kabelbaan kost € 9,75 per persoon. Wil je ook rodelen? Dat kan als je ook een kaartje hebt voor de kabelbaan en kost € 4,50 extra, daarmee kan je van twee banen roetsjen. Ook voor Winter Wonderland is reserveren een must.

Tip: ga een beetje tegen de schemering naar Winter Wonderland voor een prachtig uitzicht over verlicht Valkenburg.

de kabelbaan van Winter Wonderland
De kabelbaan bij Winter Wonderland, alsof je naar de piste gaat

Grotbiken, hoe stoer is dat!

Ben je toe aan iets actiefs? Ga dan grotbiken in Valkenburg. Een fietstocht van ongeveer tien kilometer door de mysterieuze Sibbergroeve. Hier vind je het grootste ondergrondse gangenstelsel van Europa en onder leiding van een professionele gids ga jij daar op je speciale grotbike gewoon dwars doorheen. Hoe tof is dat? In de kerstvakantie kan je genieten van de bijzondere kerstsfeer en is het extra magisch. De tocht duurt ongeveer anderhalf uur en de prijs is €30,00 per persoon. Liever niet fietsen? ASP Adventures heeft ook avontuurlijke grottentochten voor gezinnen. Ook reuze spannend, met raadsels, hindernissen en het vereist goed teamwork. Ach, eigenlijk is alles in de ondergrondse grotten al spannend en magisch. Beide activiteiten dienen vooraf gereserveerd te worden bij ASP Adventures.

Ja, om te grotbiken moet je een raar haarnetje en een helm op. Net als iedereen en dat is niet raar, dat is verplicht.

grotbiken in Valkenburg
Het maakt niet uit welk weer het is, grotbiken kan altijd.

Overnachten in Valkenburg

Voor velen is Valkenburg net even te ver voor een dagje uit en daarom hier een aantal partners waar je fantastisch kan overnachten, maak er gewoon een heerlijke vakantie van! Wat dacht je van Landal Kasteeldomein Cauberg, Landal Hoog Vaals, de idyllisch gelegen natuurhuisjes, een heerlijk huisje op een kleinschalig park of het mooie Toppark Residence Valkenburg? Wat je ook kiest, de kerstsfeer in Valkenburg is nooit ver weg.

De mooiste huisjes in Valkenburg en omgeving vind je hier:

Heerlijke vakantieparken in Nederland, België en Duitsland

Landal Kasteeldomein Cauberg, een aanrader!

Een huisje in de natuur? Kijk eens hier:

Toppark Residence Valkenburg, er even helemaal uit

Liever in een hotel? Ook een goed idee. Check dan de site van VVV Zuid Limburg voor de beste hotels, ook voor de mooiste wandelroutes.

Waar je ook bent deze kerst, haal voor nog meer plezier inspiratie uit mijn vorige artikelen voor de leukste kaartspellen, hilarische bordspellen of lekker lezen bij de haard!

Ik ben benieuwd wat jij gaat doen deze kerst. Laat het me maar weten in de reacties.

Fotocredits: ASP Adventures en Visit Zuid Limburg

Lees meer!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent. Oké!