Home Kanaaleilanden De verrassende Kanaaleilanden

De verrassende Kanaaleilanden

door Anne de Valk
Wandelen Jersey, Guernsey
Overal die prachtige wandelpaadjes

Een moeilijke keuze: naar de Kanaaleilanden of Mexico

De Kanaaleilanden liggen in het Kanaal voor de Franse kust liggen, dat weten de meeste mensen wel.  Maar meestal stopt daar de kennis. Dat het tevens een belastingparadijs is weet alleen een zeer select gezelschap. Maar verder, geen idee eigenlijk. Ik was heel benieuwd naar deze eilanden groep.  Gelukkig werk ik op een reisbureau en komen er weleens studiereizen voorbij waar ik aan deel mag nemen. Dit keer had ik de luxe om te kiezen tussen 2 bestemmingen: Mexico of de Kanaaleilanden. Die keuze was niet moeilijk: de Kanaaleilanden natuurlijk! Ik ben benieuwd of ze me gaan verrassen en mijn verwachtingen zijn hooggespannen.

Engelse hotels, Frans eten

De eilanden liggen in het Kanaal tussen Frankrijk en Engeland, je kan zelfs met de ferry vanaf St. Malo in Bretagne in 1.5 uur overvaren. Of in 5 kwartier aanvliegen en dat gingen wij doen. De eilanden Jersey, Guernsey en Sark staan op het programma. Bij aankomst in Jersey is het even verwarrend, ze rijden er links, maar spreken vooral Frans, de meeste hotels zijn typisch Engels, met bloemetjes gordijnen en tapijt. Gelukkig is het eten erg Frans georiënteerd.

Kanaaleilanden, Jersey, Guernsey, Jersey cow
Een echte prachtige Jersey cow
fietsen, Kanaaleilanden, Jersey, Guernsey
De fietsroutes worden goed aangegeven
zee, Kanaaleilanden, Jersey, Guernsey
De zee is nooit ver weg
vuurtoren, Kanaaleilanden, Jersey, Guernsey
Bij eb vormt er een pad in het water en kan je naar de vuurtoren lopen

Het grootste eiland is Jersey

Jersey is het grootste en zuidelijkste gelegen eiland van 118km2, de warme golfstroom zorgt ervoor dat de vegetatie subtropisch is en er veel bloemen groeien. Het eiland heeft slechts 103.000 inwoners en de meeste mensen wonen in de hoofdstad St. Helier. Dit betekent veel rust en ruimte op de rest van het eiland. Er zijn hoofdwegen, dit zijn de wegen die bij ons al de b wegen worden genoemd en daar tussen allemaal kleine weggetjes,.

Deze weggetjes zijn duidelijk aangeduid met bordjes: start Green Lane en End Green Lane. Hier hebben de fietsers en voetgangers voorrang en mag je niet sneller dan 24 kilometer per uur rijden. Dit ga je waarschijnlijk niet eens halen omdat je zelf ook constant aan het rondkijken bent, naar de mooie beboste heuvels, naar de prachtige cottages die verscholen zijn achter bloeiende struiken en veel groen en naar de zee die nooit ver weg is. Zie je het niet zitten om zelf te rijden dan is het openbaar vervoer perfect geregeld, op een heerlijke ongedwongen manier. Je rijdt een eind mee tot buiten de stad en als je het wandelen weer zat bent zoek je op de hoofdweg de tekst busstop op het asfalt en blijft daar geduldig staan tot de bus langskomt. Trouwens met kinderen is het Durell Wildlife Camp echt een glamping aanrader!

Jersey War Tunnels

Ik ben hier op studiereis en dat is absoluut geen vakantie. Alhoewel je me ook niet hoort mopperen hoor. We bekijken vooral hotels maar bezochten ook de schitterende Devil’s Hole, zeer indrukwekkende grotten aan de noordkust. Tip: bij de parkeerplaats is een uitstekende Inn voor een heerlijke lunch. We hebben de zon helaas niet in de zee zien zakken bij Corbiere Point bij de vuurtoren, maar dat schijnt zeer spectaculair te zijn. Een absolute must zijn de Jersey War tunnels, een ondergronds ziekenhuis uit de 2e wereldoorlog wat nu een interessant museum is.

klifwandelingen, Kanaaleilanden, Jersey, Guernsey
de klif wandelingen zijn ongelooflijk mooi
zeezicht, Kanaaleilanden, Jersey, Guernsey
Prachtige vergezichten vind je hier overal
St.Peters Port, Kanaaleilanden, Jersey, Guernsey
St. Peters Port, de haven heeft een getijdenverschil van 11 meter
pubs, Kanaaleilanden, Jersey, Guernsey
Heerlijk lunchen in de vele pubs
subtropische vegetatie, Kanaaleilanden, Jersey, Guernsey
Subtropische vegetatie op de eilanden, kom je ineens palmbomen tegen!

Een andere bekend eiland is Guernsey

Het leukste is om een combinatie tussen de eilanden te maken en dat gaat perfect met een 1 uur durende ferry naar Guernsey. Bij aankomst hebben we meteen een prachtig uitzicht op de hoofdstad van het eiland St. Peters Port. Interessant is het getijden verschil van ruim 11 meter, de haven ligt volledig droog bij eb. De boulevard ziet er gezellig uit, veel restaurantjes en winkeltjes.  We zien het huis van Victor Hugo, de beroemde schrijver, dit Hautesville huis kan ook worden bezocht en bekijken het imposante Castle Cornet, in het hoogseizoen klinkt hier iedere dag om 12 uur nog een kanonschot! Guernsey is kleiner dan Jersey, slechts 63km2 en heeft 63.000 inwoners. Ook hier weer de kleine zijweggetjes voor de wandelaars en fietsers, alleen heten ze hier Rue Rustique.  Uiteraard bezoeken wij ook de little chapel, de kleinste kerk ter wereld gemaakt van scherven en stukjes porselein, de meningen over de schoonheid hiervan waren verdeeld maar indrukwekkend is dit stukje vakmanschap zeker.

Er heerst een gezonde rivaliteit tussen beide eilanden, ze hebben bijvoorbeeld ieder hun eigen pond, gelukkig kan je met zowel de Engelse, Jersey en Guernsey pound overal betalen. Maak niet de fout zoals ik om het over de prachtige Jersey cows te hebben als je op Guernsey rijdt. De chauffeur zette me nog net niet de bus uit.. Bij Le Gouffre aan de zuidkust maken we een prachtige klifwandeling met schitterend uitzicht en lunchen we op het zonnige terras van het gelijknamige restaurant. Wat me opviel op Guernsey zijn de verschillende nationaliteiten  op het eiland: een caissière uit Italië, een restaurant eigenaar uit Oostenrijk, een schoonmaakster uit Letland, een kok uit Egypte enz.

Een dagje naar Sark is de moeite waard

Vanuit Guernsey kan je ook prima een dagje naar het eiland Sark, bij aankomst kan je alleen per tractor en kar vervoerd worden naar de hoofdstraat. Verder is er geen gemotoriseerd verkeer toegestaan. Dit eiland is 5.5km2 en er wonen 600 inwoners. Ook dit eiland is volledig zelfstandig en heeft een eigen school, wetten en zelfs de kleinste, in gebruik zijnde gevangenis ter wereld. Was het vroeger vooral een eiland waar allerlei gespuis hun toevlucht zocht, nu is het een oase van rust om te fietsen, te wandelen en heerlijk te picknicken. Absoluut een aanrader om hier een nachtje te onthaasten in het smaakvolle hotel Stocks. De nachten zijn hier echt donker zodat je kan genieten van een prachtige sterrenhemel.

Met al die rust en ruimte kan je heerlijk de drukke wereld even achter je laten, vooral de klifwandelingen zijn erg indrukwekkend, ik werd verrast door de aardige mensen, ze praten razendsnel maar bedoelen het allemaal goed.  En dat eten, heerlijk. Is het Engels of is het Frans? Ik ben er nog niet uit, het is vooral anders!

Kanaaleilanden, Sark
Sark is een autovrij eiland, lekker wandelen of fietsen dus
Stonehenge, Sark
Stonehenge in het klein op Sark

Zijn de Kanaaleilanden geschikt voor pubers?

Zijn de Kanaaleilanden ook leuk voor een vakantie met pubers? Laat ik het zo zeggen, ik zou mijn kinderen niet meenemen naar de Kanaaleilanden of je moet echt wandelpubers hebben, dan is het uiteraard een pracht bestemming. Maar voor de gemiddelde pubers zijn deze eilanden toch snel een overkill aan natuur en een gebrek aan snuffel winkeltjes en boulevards. Als je kleinere kinderen hebt is het trouwens wel geweldig om te verblijven op Jersey in het Durell Wildlife Camp.

wandelen, Jersey, Guernsey
Het voorjaar is de mooiste tijd voor een bezoek aan de Kanaaleilanden

Informatie over de Kanaaleilanden

  • Vliegen kan vanaf eind april tot half september rechtstreeks vanaf Rotterdam of Groningen.
  • Zo’n bijzondere bestemming op 5 kwartier vliegen, geen massatoerisme
  • Tasty Walks op Guernsey, een keuze uit vele individuele wandelingen met audioguide met stops onderweg voor een cream tea, thee met overheerlijke scones met clotted cream and homemade jam
  • Koop een buspas om gebruik te kunnen maken van het uitstekende bus netwerk
  • Op Jersey is in augustus de jaarlijkse Battle of Flowers, een evenement waar de bloemen centraal staan.
  • Met dank aan Sunair

Lees ook:

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent. Oké!