Home Tiener reistips Dit zijn de 11 leukste bordspellen voor tieners!

Dit zijn de 11 leukste bordspellen voor tieners!

door Anne de Valk

Wij hebben het inmiddels geaccepteerd, we blijven thuis. Wil je er nog niet helemaal aan, dan noem je het een staycation. Het komt op hetzelfde neer. Geen uitjes, maar je thuis vermaken. Nee, niet met lezen, dat is echt supersaai volgens mijn kinderen. Uiteraard kunnen pubers zich prima zelf vermaken, met Netflix, gamen en hun telefoon. Als je ze hun gang laat gaan zie je ze hele dagen niet. Maar hoe leuk is het om deze periode te gebruiken om juist wat dichter bij elkaar te komen? Met echte “ouderwetse” bordspellen of kaartspellen, gewoon lekker thuis spelletjes spelen? Mijn dames zijn niet meteen enthousiast ”Nee mam, geen mens erger je niet!” Ik kijk wel uit, dan vliegt dat hele spel op een gegeven moment door de kamer. Ik heb een prachtige lijst gemaakt met elf leuke bordspellen.

Het bordspel Pandemic
Hoe toepasselijk in deze tijd: het bordspel Pandemic. foto: B. Batstra-Weel

Wat zijn leuke bordspellen voor pubers?

Veel spellen die geschikt zijn voor pubers en volwassenen duren meestal langer dan een uur. Het zijn bordspellen voor de echte spelletjes speler. Vaak best ingewikkeld en vol strategie. Denk aan Catan, Risk of het wat ingewikkeldere spel Magic. Dat ga ik geeneens proberen met mijn tieners, hoewel het mij persoonlijk geweldig lijkt. Nee, het moeten bordspellen zijn die geen uren duren, afwisselend zijn en niet te ingewikkeld graag. Mijn tienermeiden en ik zijn aan de slag gegaan en dit zijn onze tips voor leuke bordspellen, ook als je geen diehard spelletjes speler bent.

bordspellen monopoly
Het klassieke bordspel Monopoly in een nieuwe uitvoering, elektronisch met bankpasjes

Hier is de lijst met elf leuke bordspellen voor tieners!

1. Nieuwe editie van 30 seconds

Aantal spelers: minimaal 3, maximaal 20, vanaf vier personen kan je teams vormen wat het wel leuker maakt.

Minimum leeftijd : 12 jaar

Spelduur: 30 minuten

In dit spel trek je een kaartje waar vijf begrippen op staan die in 30 seconden geraden moeten worden. Per goed antwoord krijg je punten en kan je verder op het bord, degene die het eerst de finish haalt is de winnaar. Echt een hilarisch spel, wat gaan die dertig seconden snel!

Supertip: Je hoeft niet perse fysiek bij elkaar te zijn, via ZOOM kun je dit bordspel ook digitaal spelen.

2. Ticket to Ride

Aantal spelers: twee tot vijf personen

Minimum leeftijd: 8 jaar

Spelduur: 60 minuten

Het doel van dit bordspel is om treinsporen aan te leggen tussen steden. Welke steden dit zijn hangt af van de kaart die je trekt. Wanneer je een succesvolle verbinding weet te leggen word je beloond met het aantal punten dat op het kaartje staat. Natuurlijk gebeurt er nog veel meer en kom je ook tegenstanders tegen.

Er zijn diverse versies: USA, Europa, of Rails & Sails en Nordic Countries (engelstalig) en er bestaan ook uitbreidingen: zoals Nederland, Afrika, Asia, India en Zwitserland

Duurt het te lang? Kies dan voor de kortere versie van 15 minuten: de versie Amsterdam, Londen of New York.

3. Keezen

Aantal spelers: twee tot acht personen

Minimum leeftijd: 8 jaar

Spelduur: 60 minuten

Keezen is een combinatie van een bordspel en een kaartspel. Het is een mix van het kaartspel pesten en mens erger je niet. De kaart die je opgooit bepaalt wat je met je pion mag doen. Degene die het eerst al zijn pionnen op het thuishonk heeft is de winnaar.

4. Carcasonne

Aantal spelers: twee tot vijf personen

Minimum leeftijd: 8 jaar

Speeltijd: 40 minuten

Carcasonne is een strategisch spel, op dit bordspel bouwen de spelers samen de Franse stad Carcasonne op met steden, wegen, klooster en weiden. De spelers zijn landheren en bezitten horigen, die ook als struikrover, ridder of boer kunnen fungeren. Je scoort punten als er een stad, weg of klooster wordt afgebouwd. Hoe langer de weg of hoe groter de stad, hoe meer punten je krijgt. Door de landtegels slim neer te leggen kan je het de tegenstander lastig maken. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te verzamelen. Speel je het met twee personen dan kan je ook steden en wegen van elkaar stelen. Met meer personen kan je een pact sluiten en samenwerken. Er zijn ook uitbreidingen mogelijk die de spelduur langer maken.

5. Pandemic

Aantal spelers: twee tot vier personen

Minimum leeftijd: 10 jaar

Spelduur: 45 minuten

Hoe toepasselijk wil je het hebben in deze periode? De wereld wordt bedreigd door vier dodelijke ziektes. De spelers werken samen om te zorgen dat deze ziektes zich niet wereldwijd verspreiden. Met je team reis je de wereld over om uitbraken in te dammen en vaccinaties te ontwikkelen. Iedere speler heeft een rol: als onderzoeker, arts, coördinator of als wetenschapper. Doel van het spel is om samen de mensheid te redden. Dat noem ik nog eens een doel!

Pandemic is wel een heel toepasselijk spel in deze periode

6. Azul

Aantal spelers: twee tot vier personen

Minimum leeftijd: 8 jaar

Spelduur: 40 minuten

Dit kleurrijke spel heeft van alles: strategie, geluk, samenwerken of juist niet. Het gaat erom dat je de muren van het paleis van de Portugese Koning decoreert met de gekleurde azulejos. De beroemde keramiek tegeltjes die je ook in Sevilla tegen kan komen bijvoorbeeld. De tegels verzamel je vanuit de fabriek, maar deze kunnen ook weer kapot vallen. Heb je een mooi patroon gemaakt, dan ontvang je meer punten. Dit leuke bordspel is iedere keer weer anders en daardoor makkelijk herspeelbaar.

7. Monopoly

Aantal spelers: twee tot vier/zes personen, afhankelijk van de versie

Minimum leeftijd: 8 jaar

Spelduur: 45-120 minuten, ook weer afhankelijk van de versie

Deze hoort zeker in het rijtje leuke bordspellen thuis. Monopoly is het best verkocht bordspel ter wereld, wie is er niet groot mee geworden? Oh, als je toch op de Kalverstraat kwam met je pionnetje, dan was je meteen blut. Of je had de Kalverstraat juist gekocht met je laatste geld en niemand kwam erop staan. Super frustrerend. Monopoly is met zijn tijd meegegaan en er zijn vele nieuwe uitvoeringen. Wij hebben zelf de uitvoering met elektronisch bankieren, deze versie is aanmerkelijk korter dan het originele bordspel. Met drie kwartier ben je wel klaar. Maar er zijn zoveel andere versies, wat dacht je van de Eftelingversie, de valsspelers editie, de Engelstalige Fortnite editie, Mega, voor Millennials of de slechte verliezers versie. Die laatste versie lijkt me wel iets voor mijn oudste puber…

8. Levensweg

Aantal spelers: twee tot vier of zes personen. Afhankelijk van de versie.

Minimum leeftijd: 8 jaar

Spelduur: 60 minuten

Ook dit bordspel heeft een klassieke voor maximaal zes personen en een elektronische versie voor maximaal vier personen. Je stapt in de auto en kiest een route over het speelbord. Het spel gaat over keuzes die je ook in het dagelijkse leven maakt. Ga je werken of eerst studeren, koop je aandelen of ga je een lening aan, ga je trouwen, koop je een huis, krijg je kinderen, kies je voor een carrière. En hoe ga je dat allemaal doen, keuzes keuzes. Heb je een geweldige carrière of leef je straatarm? Net zoals in het echte leven zit dit bordspel vol avonturen en onverwachte verrassingen. Draai aan het rad van fortuin en ga op weg. Het leuke van dit bordspel is dat iedereen het spel kan afspelen. Pas als iedereen aan het eind van het spel met pensioen is wint de rijkste speler.

9. Party & Co

Aantal spelers: drie tot twintig personen

Minimum leeftijd: 14 jaar

Spelduur: 60 minuten

Dit is één van de meest hilarische bordspellen en misschien wel het leukste spel voor pubers. Zet de chips en de cola maar op tafel en maak je klaar voor een avondje chaos en lachen. Het spel bestaat uit vijf elementen: liplezen, quiz, het verboden woord, tekenen en gebaren. Je verplaatst je pion op het bord en komt op één van de bovenstaande categorieën. Je pakt een kaartje en voert de opdracht uit, die de rest van je team vervolgens in dertig seconden moet raden. Degene die als eerste de finish haalt heeft gewonnen.

10. Het Jachtseizoen

Aantal spelers: twee tot vier personen

Minimum leeftijd: 10 jaar

Spelduur: 30 minuten

Jachtseizoen is bekend als online serie op het Youtube kanaal van StukTV. Een bekende Nederlander moet dan vier uur uit handen blijven van de mannen van StukTV. Vanaf voorjaar 2021 is dit programma trouwens zien op SBS6. Maar er is ook een geweldig leuk bordspel van en dat betekent dat je het gewoon fijn aan de keukentafel kan spelen! Met dit bordspel werk je samen om achter de locatie van de voortvluchtige te komen. Ga op jacht als bestuurder van de StukTV bus, als jager door de straat of bestuur de drone. Navigeer door de straten en zorg dat je de voortvluchtige te slim af bent. In 25 beurten moet je de voortvluchtige gevonden hebben. Lukt dit niet dan heb je verloren! Wij zijn groot fan van het programma Hunted op NPO en dit bordspel staat hoog op onze wishlist.

11. Codenames

Aantal spelers: twee tot acht personen

Minimum leeftijd: 10 jaar

Spelduur: 15 minuten

Dit is niet echt een bordspel, het werkt met losse kaartjes en is zowel voor de fanatieke spelletjesfanaten als voor de tieners die niet zo vaak een spelletje spelen een leuk spel wat niet al te lang duurt. Er zijn verschillende uitvoeringen, versie Duet is specifiek voor twee personen. Vorm twee teams van gelijke grootte en niveau, kies een leider en de rest is geheim agent. Zij moeten raden wie de 25 spionnen zijn. Dit kan door middel van de aanwijzingen die de spionageleider geeft. Het is vooral een woordenspel waarbij je moet oppassen dat je niet teveel verklapt aan de tegenstander. De regels zijn niet heel moeilijk. Wel blijft het tot het einde spannend zelfs als je niet wint. Het is een absolute must als je bij dit spel je pokerface opzet.

En nu ben ik natuurlijk razend nieuwsgierig, wat vinden jullie leuke bordspellen?

Lees meer!

2 reacties

Lisette - alleenopreismetjekinderen 29/11/2020 - 22:27

Wij hebben deze zomer DOG ontdekt. Een soort Mens erger je niet, maar dan een hele leuke variant. Je moet er wel met minimaal 4 spelers voor zijn. Zelfs de puber deed mee, echt een unicum!

Antwoord
Anne de Valk 30/11/2020 - 20:54

Klinkt leuk, ik ga deze ook eens proberen, goeie tip!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent. Oké!