Home Nederland De leukste tips voor een dagje Zierikzee

De leukste tips voor een dagje Zierikzee

door Anne de Valk

Als ik in gesprek kom met onbekenden en vertel dat ik in Zierikzee woon, dan is de reactie eigenlijk altijd hetzelfde: “Joh echt? Dat vind ik nu zo’n leuk plaatsje!”

Zelf zie ik dat niet zo. Erger nog: ik moet eerlijk bekennen dat ik me regelmatig stoor aan de slenterende toeristen die zonder enige haast midden op straat lopen. Likkend aan een ijsje en geen weet hebben van deze haastige local die tijd tekort komt en al bellend en slalommend door de menigte probeert te gaan. Wat is er nu precies zo leuk hier? Hoogste tijd om ‘mijn’ Zierikzee eens te bekijken door de ogen van een toerist. Samen met mijn jongste tiener ga op zoek naar de leukste tips voor een dagje Zierikzee.

met pubers wandelen door Zierikzee
De Oude Haven in Zierikzee

Waar kan je gratis parkeren in Zierikzee?

Ik begin meteen met een goed advies: parkeer de auto buiten de poorten van Zierikzee. Dat is niet alleen gratis, maar in het kleine centrum is bijna geen mogelijkheid tot parkeren als je geen vergunning hebt. Je komt heel makkelijk Zierikzee in, maar er heel moeilijk weer uit als je de weg niet weet. Uiteraard zijn er ook mogelijkheden tot betaald parkeren maar de tijdwinst is minutenwerk.

Er zijn diverse terreinen waar je gratis kan parkeren. Vanuit de richting Haamstede en Renesse zijn de parkeerterreinen Haringvlietstraat P1, Scheldestraat P2 en Hoofdpoortstraat P3 het makkelijkst te bereiken. Kom je uit de richting Rotterdam of Goes? Dan kan je het beste parkeren ten noorden van de stad bij Havenpoort P4. Dit is een groot nieuw parkeerterrein en zo loop je via de Zuidhavenpoort de mooiste kant van Zierikzee binnen. Rechtdoor over de Oude Haven wandel je zo het kleine centrum in.

stadswandeling met pubers in Zierikzee
Beeld van Job Baster in het Havenpark

De Nieuwe Haven of de Oude Haven?

Even voor de duidelijkheid: Er is een Oude Haven en een Nieuwe Haven. Aan de Oude Haven staan statige huizen waaraan je kan zien dat Zierikzee in vroeger tijden een rijke en belangrijke stad was. Wist je dat een gedeelte van de film Michiel de Ruijter is opgenomen op de Oude Haven?

Aan de Nieuwe Haven zijn aan beide zijden gezellige terrasjes te vinden waar je lekker kan eten en drinken. Bij de Zuidhavenpoort ligt Restaurant de Werf bijvoorbeeld, deze heeft zomers een heerlijk terras op het water dat met de getijden mee omhoog of omlaag gaat. Ga voor de poort linksaf de Nieuwe Haven op en vergaap je aan de mosselboten en de jachten die er liggen, soms rijen dik. Aan het einde van de Nieuwe Haven vind je de Zeeuwse Schatkamer, begonnen als kado en souvenir shop en nu bekend om de heerlijke sushi en poke bowls. Binnenkort beginnen ze met sushi workshops, ik doe mee! In een dagje Zierikzee ga je alle terrasjes niet redden. Misschien een reden om er een nachtje aan vast te plakken? Ik heb een aantal tips voor je, verderop in dit artikel.

Nieuwe Kerk
Superleuk om een dagje toerist in eigen stad te zijn samen met mijn jongste tiener.

5 aanraders voor een dagje Zierikzee

1. Zeehonden spotten en meezeilen over de Oosterschelde

Tijdens een dagje Zierikzee is het een leuk idee, vooral ook met tieners, om een vaartocht over het Nationale Park Oosterschelde te maken. Je gaat op safari, op zoek naar zeehonden. Neem zeker je verrekijker mee! De tocht duurt ongeveer 2 uur en garanderen kan je het natuurlijk nooit, maar de kans is heel groot dat je op 50 meter afstand zeehonden kan spotten. Vooral als ze heerlijk aan het zonnen zijn op de zandbank is dit een prachtig gezicht.

Ook de Nederlandse dolfijn, de bruinvis, wordt vaak gesignaleerd in de Oosterschelde. Vanaf eind maart vaart de boot en om teleurstellingen te voorkomen is het aan te raden om vooraf reserveren. Het vertrekpunt ligt aan het Luitje, tegenover de Zeeuwse Schatkamer. Hier op het Luitje kan je trouwens heerlijke kibbeling eten. Wil je gewoon lekker uitwaaien loop dan een stukje omhoog de Havendijk op, je kan kilometers wandelen langs het water inclusief een top uitzicht over de Zeelandbrug.

Aan het Luitje ligt tegenwoordig ook regelmatig het prachtige schip van Wiebe en Suzan, de Vrijbuiter. Check hun website voor speciale workshops, gave muziek- of filmavonden op het water, avondzeilen of meerdaagse tochten. Dit jonge stel bruist van de mooie ideeën en pakt alles heel duurzaam aan. Je kan ook logeren op het schip. Of kijk op meezeilenzeeland.nl voor meer informatie over meezeilen op historische zeilschepen in Zeeland.

2. Het centrum van Zierikzee

De nieuwste aanwinst van de stad ligt vlakbij de Nieuwe Haven: Boutique hotel het Zeeuwse Meisje of liever slapen in een oud pakhuis? In Zierikzee zijn zoveel mogelijkheden, hier kom ik later nog op terug.

Loop vanaf het Luitje weer de haven op en sla de Nieuwe Bogerdstraat in. Deze straat ligt tussen eetcafé de Banjaard (probeer zeker de garnalenkroketjes) en Brasserie Maritime in. Beiden met een heerlijk terras aan het water. Halverwege de straat vind je Knock on Wood, een winkel met houten hebbedingetjes en houten speelgoed, erg leuk om even binnen te kijken.

Zoek nu jouw ideale vakantie en boek direct!

3. Volop leuke winkeltjes in Zierikzee

Gewoon rechtdoor blijven lopen en je komt in het Visstraatje, door ons “het Vis slop” genoemd. Ook in dit straatje kan je heerlijke kibbeling eten en lekker snuffelen in de diverse winkeltjes. Aan het eind van het Vis slop ga je linksaf en sta je eigenlijk midden in het centrum van Zierikzee. Ook hier weer veel bijzondere winkeltjes, zoals “de Zeepfabriek” waar ze op 100% natuurlijke wijze zeep maken. Ineens weet ik wat het is: Omdat in Zierikzee slechts 11.000 mensen wonen is het voor veel grote winkelketens niet interessant om hier een filiaal te hebben. Daarom is het authentiek, verrassend anders en bijzonder. Er is veel brocante te vinden, maar ook originele boetiekjes met mooie kleding (Tip: Sluis Mode en Kompassen!) Zierikzee ademt historie en dat is goed te zien aan de ruim 500 monumenten. Wandel lekker rond en vergeet niet de Sint Lievensmonsterstoren te beklimmen, ook wel de Dikke Toren genoemd. Je hebt een fantastisch uitzicht over heel Zierikzee, de Zeelandbrug en de Oosterschelde.

Nieuw in de Visstraat: een heuse Thaise massagesalon

4. Het mooiste pleintje en de Melkmarkt van Zierikzee

Een aanrader is mijn favoriete pleintje: Het Maarplein met de kikkerfontein, hier kan je lekker zitten en mensen kijken. Sinds kort is wijnbar Gris Sec met terras hier gevestigd, de jonge enthousiaste eigenaresse Nathalie kan je alles vertellen over de diverse wijnhuizen. Ze hebben trouwens ook cola en niet onbelangrijk: gratis wifi!

In de zomer is er vaak een marktje van de plaatselijke kunstenaars en wordt het omgedoopt in plein Montmaertre. Vanaf het Maarplein kan je de mooiste foto’s maken van de toren van het oude stadhuis in de Meelstraat, waar het carillon ieder kwartier een gezellig deuntje speelt. Tevens is in het stadhuis ook het museum gevestigd voor wie meer wil weten over de geschiedenis van Zierikzee. Voor kinderen in diverse leeftijden zijn er speciale speurtochten in het museum. In de Meelstraat vind je de Man die Bakt, voor de heerlijkste broodjes en echte Zeeuwse Bolussen!

De Melkmarkt is een zijstraatje van het plein en ook weer zo’n pareltje, vooral de Zeeuwse Hemel mag je niet overslaan als je houdt van eerlijk en bijzonder eten. Op de hoek heeft de Zeeuwse Hemel een winkel waar je allerlei lekkers kan kopen en ook een picknick kan bestellen plus een B&B. Hoe leuk is dat?

Het Maarplein in Zierikzee
Toerist in eigen stad
Zeeland, dagje uit, dagje weg, muurschildering, Maarplein, Nederland
Schitterende muurschildering op het Maarpleintje

5. Een stadswandeling in Zierikzee

Een stadswandeling is een leuke tip voor een dagje Zierikzee. Ik heb goede ervaringen op gedaan met een gave wandeling in Rotterdam met de app van WalktheCity. Door middel van foto’s wandel je door een stad. De wandeling in Zierikzee is 3.5 kilometer, Deze afstand vinden de meeste tieners nog net te doen. De app is gratis en de wandeling kost net één euro. Daar kan je het echt niet voor laten. Het is ook mogelijk om onder leiding van een gids van Citytours Zierikzee door het stadje te wandelen. Op deze manier krijg je net even iets meer informatie over de indrukwekkende historie van de stad.

Zou ik eigenlijk eens moeten doen, dan zou ik de verhalen horen van Job Baster, Mondragon en de vele andere markante mensen die hier in Zierikzee hebben geleefd. Nu hoor ik hier flarden van als ik met mijn fiets weer langs een groepje toeristen race. Hoe je ook loopt, op een gegeven moment kom je altijd weer uit op het Havenplein, eet een heerlijk taartje bij Meneer Nilsson. Slenter door het kleine parkje aan het Havenpark, hou je van brocante en heerlijk eten? Ga dan zeker even binnen bij Raf’s lunchroom, heel verrassend en een verrassende kaart! Ga verder over het Kraanplein en de Oude Haven en zo sta je weer bij het beginpunt: de Zuidhavenpoort. Waarschijnlijk heb je heel veel foto’s gemaakt, heerlijk gegeten en gedronken en een paar leuke hebbedingetjes gescoord.

dagje uit, dagje weg,de Beuze, Nederland
Een stadje vol historie, zoals de Beuze

Bijzonder overnachten in Zierikzee

Het is heel bijzonder om een dagje Zierikzee te doen door de ogen van een toerist. Wat zijn hier veel leuke winkeltjes, terrassen en restaurantjes! Laat je krentenbollen maar thuis en kom gezellig een dagje Zierikzee doen, of beter nog een nachtje. Ik heb ontzettend veel overnachtingsmogelijkheden gespot. Aan de Oude Haven, de Nieuwe Haven, in het centrum of wat dacht van een je eigen huisje midden op de Nieuwe Haven? Of een rustig natuurhuisje in het dorpje Kerkwerve, op drie kilometer afstand van Zierikzee. Oh ja, wil je op sjiek dan is dat ook heel goed mogelijk. Hotel Mondragon is dan the place to be, pas geopend en zo mooi geworden. Eten, slapen of zomaar even borrelen, hier zit je echt op stand.

varen op een klipper, Nederland
Logeren op een Belgische Klipper, dat is leuk!

Zierikzee, echt een leuk plaatsje, je zal er toch wonen!

7 tips voor een dagje Zierikzee

  • Fiets je mee? ontdek mijn favoriete fietsroute van zo’n 65 kilometer.
  • Lekker in de avond van het zonnetje genieten op het terras? Loop dan even de poort door naar de Engelse Kade, Brasserie de Kaoie heeft behalve een heerlijke kaart, ook een fijn groot terras.
  • De leukste theetuin van Schouwen Duiveland voor een heerlijk taartje.
  • Een rondwandeling met een gids op een ludieke manier met Johannes van Storytrail.
  • Lunchen tussen kunst en brocante bij Rafs lunchroom aan het Havenpark.
  • Beklim de Dikke Toren en geniet van het uitzicht
  • Heerlijk eten en drinken in het altijd gezellige cafe de Gekroonde SuikerBiet,. Niemand zegt dat trouwens, iedereen kent dit café als “de Biet”
  • Of ga eens in Renesse kijken, 12 kilometer verderop en dé badplaats van Schouwen Duiveland

Ben jij weleens in Zierikzee geweest en wat vond jij het leukste? Laat een bericht achter in de reacties!

fietsen, Havendijk, Nederland
Er is zoveel leuks te zien en te doen in Zierikzee, perfect voor een dagje weg in eigen land!

Lees ook:

De havendijk
Aan de haven van Zierikzee vind je de leukste terrasjes

in dit artikel staan enkele affiliate links. Klik hier voor meer informatie.

Lees meer!

2 reacties

Joyce 31/05/2020 - 17:29

Hoi Anne, ik ben stadsgids in Zierikzee en vind dat je een heel leuk artikel hebt geschreven over onze prachtige stad. Dank!

Antwoord
Anne de Valk 01/06/2020 - 06:34

Hi Joyce, wat een mooi compliment, dank je wel!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent. Oké!