Home Nederland De leukste tips voor een dagje Zierikzee

De leukste tips voor een dagje Zierikzee

door Anne de Valk

Als ik in gesprek kom met onbekenden en vertel dat ik in Zierikzee woon, dan is de reactie eigenlijk altijd hetzelfde: “Joh echt? Dat vind ik nu zo’n leuk plaatsje!”

Zelf zie ik dat niet zo. Erger nog: ik moet eerlijk bekennen dat ik me regelmatig stoor aan de slenterende toeristen die zonder enige haast midden op straat lopen. Likkend aan een ijsje en geen weet hebben van deze haastige local die te laat vertrokken is, op tijd op school moet staan en al bellend en slalommend door de menigte probeert te gaan. Wat is er nu precies zo leuk hier? Hoogste tijd om ‘mijn’ Zierikzee eens te bekijken vanuit de ogen van een toerist. Samen met mijn jongste tiener ga op zoek naar de leukste tips voor een dagje Zierikzee.

met pubers wandelen door Zierikzee
De Oude Haven in Zierikzee

Waar kan je gratis parkeren in Zierikzee?

Ik begin meteen met een goed advies: parkeer de auto buiten de poorten van Zierikzee. Dat is niet alleen gratis, maar in het kleine centrum is bijna geen mogelijkheid tot parkeren als je geen vergunning hebt. Je komt heel makkelijk Zierikzee in, maar er heel moeilijk weer uit als je de weg niet weet. Uiteraard zijn er ook mogelijkheden tot betaald parkeren maar de tijdwinst is minutenwerk.

Er zijn diverse terreinen waar je gratis kan parkeren. Vanuit de richting Haamstede en Renesse zijn de parkeerterreinen Haringvlietstraat P1, Scheldestraat P2 en Hoofdpoortstraat P3 het makkelijkst te bereiken. Kom je uit de richting Rotterdam of Goes? Dan kan je het beste parkeren ten noorden van de stad bij Havenpoort P1. Dit is een groot nieuw parkeerterrein en zo loop je via de Zuidhavenpoort de mooiste kant van Zierikzee binnen. Rechtdoor over de Oude Haven wandel je zo het kleine centrum in.

stadswandeling met pubers in Zierikzee
Beeld van Job Baster in het Havenpark

De Nieuwe Haven of de Oude haven?

Even voor de duidelijkheid: Er is een Oude Haven en een Nieuwe Haven. Aan de Oude Haven staan statige huizen waaraan je kan zien dat Zierikzee in vroeger tijden een rijke en belangrijke stad was. Wist je dat een gedeelte van de film Michiel de Ruijter is opgenomen op de Oude Haven?

Aan de Nieuwe haven zijn aan beide zijden leuke terrasjes te vinden waar je lekker kan eten en drinken. Restaurant de Werf bijvoorbeeld heeft zomers een heerlijk terras op het water dat met de getijden mee omhoog of omlaag gaat. Ga voor de poort linksaf langs de Nieuwe Haven en je kan je vergapen aan de mosselboten en de jachten die er liggen, soms rijen dik. Aan het einde van de Nieuwe Haven vind je de kook-, kado-en souvenirwinkel de Zeeuwse Schatkamer en is een bezoekje waard. Check vooral de bijzondere windlichten en proef hier zeker de eigengemaakte redvelvet taart. Ze geven toffe workshops maar dat ga je allemaal in een dagje niet redden. Misschien een reden om er een nachtje aan vast te plakken? Ik heb een paar tips voor je, verderop in dit artikel.

Nieuwe Kerk
Superleuk om een dagje toerist in eigen stad te zijn samen met mijn jongste tiener.

5 aanraders voor je dagje Zierikzee

1. Zeehonden spotten

Wat een leuk idee is tijdens je dagje Zierikzee, vooral ook met tieners, is een vaartocht over het Nationale Park Oosterschelde. Je gaat op safari, op zoek naar zeehonden. Neem zeker je verrekijker mee! De tocht duurt ongeveer 2 uur en garanderen kan je het natuurlijk nooit, maar de kans is heel groot dat je op 50 meter afstand zeehonden kan spotten. Vooral als ze heerlijk aan het zonnen zijn op de zandbank is dit een prachtig gezicht.

Ook de Nederlandse dolfijn, de bruinvis, wordt vaak gesignaleerd in de Oosterschelde. Vanaf eind maart vaart de boot en om teleurstellingen te voorkomen is het aan te raden om vooraf reserveren. Het vertrekpunt ligt aan het Luitje, tegenover de Zeeuwse Schatkamer. Hier op het Luitje kan je trouwens heerlijke kibbeling eten. Wil je gewoon lekker uitwaaien loop dan een stukje omhoog de Havendijk op, je kan kilometers wandelen langs het water inclusief een top uitzicht over de Zeelandbrug.

2. Het centrum van Zierikzee

Tegenover de boei op het Luitje vind je winebar Gris Sec. De jonge ondernemers vertellen vol passie over de heerlijke wijnen die ze schenken. Een goed idee is het om een avondje winebar te combineren met een nachtje in de nieuwste aanwinst van de stad: Boutique hotel Zeeuws meisje. Dit sfeervolle hotel ligt namelijk in hetzelfde pand, is dat even makkelijk!

Loop een klein stukje terug de haven op en sla de Nieuwe Bogerdstraat in. Deze straat ligt tussen eetcafe de Banjaard (probeer zeker de garnalenkroketjes) en Brasserie Maritime in. Beiden met een heerlijk terras aan het water. Halverwege de straat vind je Knock on Wood, een winkel met houten hebbedingetjes en houten speelgoed, erg leuk om even binnen te kijken.

3. Volop leuke winkeltjes in Zierikzee

Gewoon rechtdoor blijven lopen en je komt in het Visstraatje, door ons “het visslop” genoemd. Ook in dit straatje kan je heerlijke kibbeling eten en lekker snuffelen in de diverse winkeltjes. Aan het eind van het visslop ga je linksaf en sta je eigenlijk midden in het centrum van Zierikzee. Ook hier weer veel bijzondere winkeltjes, zoals “de Zeepfabriek” waar ze op 100% natuurlijke wijze zeep maken. Ineens weet ik wat het is: Omdat in Zierikzee slechts 11.000 mensen wonen is het voor veel grote winkelketens niet interessant om hier een filiaal te hebben. Daarom is het authentiek, verrassend anders en bijzonder. Er is veel brocante te vinden, maar ook originele boetiekjes met mooie kleding. Zierikzee ademt historie en dat is goed te zien aan de ruim 500 monumenten. Wandel lekker rond en vergeet niet de Sint Lievensmonsterstoren te beklimmen, ook wel de Dikke Toren genoemd. Je hebt een fantastisch uitzicht over heel Zierikzee en de Oosterschelde.

4. Mooiste pleintje en de Melkmarkt

Waar je zeker heen moet is mijn favoriete pleintje: Het Maarplein met de kikkerfontein, hier kan je lekker zitten en mensen kijken. Overdag is er ook een fijn terras. In de zomer is er vaak een marktje van de plaatselijke kunstenaars en wordt het omgedoopt in plein Montmaertre. Vanuit deze hoek kan je de mooiste foto’s maken van de toren van het oude stadhuis, waar het carillon ieder kwartier een gezellig deuntje speelt. Tevens is in het stadhuis ook het museum gevestigd voor wie meer wil weten over de geschiedenis van Zierikzee. Voor kinderen in diverse leeftijden zijn er speciale speurtochten in het museum.

De Melkmarkt is een zijstraatje van het plein en ook weer zo’n pareltje, vooral de Zeeuwse Hemel mag je niet overslaan als je houdt van eerlijk en bijzonder eten. Op de hoek hebben ze ook een winkel waar je allerlei lekkers kan kopen en ook een picknick kan bestellen. Hoe leuk is dat?

Het Maarplein in Zierikzee
Toerist in eigen stad

5. Silly Walk

In juli 2020 is op het Maarplein een Silly Walk geopend. Dit is een zebrapad waar je je gekste loopje kan oefenen. Het is geïnspireerd op het grappige loopje van de Britse komiek John Cleese in Monthy Pythons Ministry of Silly Walks. Er is al veel over te doen geweest, want oh, oh, dat is toch juist onveilig en verkeersveiligheid boven alles. Ga maar gewoon kijken, er mogen daar helemaal geen auto’s rijden. Lekker silly walken! Ik mocht het van mijn puber niet doen, dat is echt raar natuurlijk. Ik ga wel een keer alleen terug..

Zeeland, dagje uit, dagje weg, muurschildering, Maarplein, Nederland
Schitterende muurschildering op het Maarpleintje

Met een stadsgids hoor je net even wat meer

Een stadswandeling is ook een leuke tip voor een dagje Zierikzee. Dit kan je het beste doen onder leiding van een gids van Citytours Zierikzee. Op deze manier krijg je net even iets meer informatie over de indrukwekkende historie van de stad. Zou ik eigenlijk eens moeten doen, dan zou ik de verhalen horen van Job Baster, Mondragon en de vele andere markante mensen die hier in Zierikzee hebben geleefd. Nu hoor ik hier flarden van als ik met mijn fiets weer langs een groepje toeristen race. Hoe je ook loopt, op een gegeven moment kom je altijd weer uit op het Havenplein. Slenter door het kleine parkje aan het Havenpark, hou je van brocante ga dan zeker even binnen bij Raf’s lunchroom, heel verrassend en heerlijk eten! Ga verder over het Kraanplein en de Oude Haven en zo sta je weer bij het beginpunt: de Zuidhavenpoort. Waarschijnlijk heb je heel veel foto’s gemaakt, heerlijk gegeten en gedronken en een paar leuke hebbedingetjes gescoord.

dagje uit, dagje weg,de Beuze, Nederland
Een stadje vol historie, zoals de Beuze

Bijzonder overnachten in Zierikzee

Het is heel bijzonder om een dagje Zierikzee te doen door de ogen van een toerist. Wat zijn hier veel leuke winkeltjes, terrassen en restaurantjes! Laat je krentenbollen maar thuis en kom gezellig een dagje Zierikzee doen, of beter nog een nachtje. Ik heb ontzettend veel overnachtingsmogelijkheden gespot. Aan de Oude Haven, de Nieuwe Haven, in het centrum, maar ik zag ook een B&B op een Belgische Klipper of wat dacht van een je eigen huisje midden in het centrum? Oh ja, wil je op sjiek dan is dat ook heel goed mogelijk. Mondragon is dan the place to be, pas geopend en zo mooi geworden. Eten, slapen of zomaar even borrelen, hier zit je echt op stand.

varen op een klipper, Nederland
Logeren op een Belgische Klipper, dat is leuk!

Zierikzee, echt een leuk plaatsje, je zal er toch wonen!

7 tips voor een dagje Zierikzee

Ben jij weleens in Zierikzee geweest en wat vond jij het leukste? Laat een bericht achter in de reacties!

fietsen, Havendijk, Nederland
Er is zoveel leuks te zien en te doen in Zierikzee, perfect voor een dagje weg in eigen land!
De havendijk
Aan de haven van Zierikzee vind je de leukste terrasjes

Lees ook:

Lees meer!

2 reacties

Joyce 31/05/2020 - 17:29

Hoi Anne, ik ben stadsgids in Zierikzee en vind dat je een heel leuk artikel hebt geschreven over onze prachtige stad. Dank!

Antwoord
Anne de Valk 01/06/2020 - 06:34

Hi Joyce, wat een mooi compliment, dank je wel!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent. Oké!