Home Nederland Een dagje naar Delft, goed idee!

Een dagje naar Delft, goed idee!

door Anne de Valk

Tegenwoordig geef ik mijn ouders geen kadootjes meer voor hun verjaardag. Ze zijn inmiddels ergens in de 70, wat moet je ze nog geven? Ze hebben alles al en als ze het niet hebben dan gaan ze het kopen. Mijn ouders gaan echt niet wachten tot het moment dat ze jarig zijn. Herinneringen geven vind ik veel fijner, het liefst in de vorm van een leuk dagje uit. Mijn vader had maanden geleden een keer laten vallen dat hij de Nieuwe Kerk in Delft weleens wilde bezoeken. Dat heb ik goed onthouden, dat werd dus een dagje Delft voor zijn verjaardag. Maar is dit ook leuk voor pubers? We gaan het meemaken.

Naar Delft

Op een mooie koude zaterdag in april is het zover: op naar Delft, de stad van de Technische Universiteit en van het beroemde Delfts Blauw. Mijn moeder heeft ook een paar Delfts Blauwe borden in de kast staan en aangezien we er een compleet dagje van willen maken staat ook de 17e eeuwse aardewerkfabriek op het programma. Mijn tieners gaan ook mee, ik ben zeer benieuwd wat ze ervan gaan vinden want wees eerlijk: een dagje naar een porselein fabriek en het bezoeken van een Oude en een Nieuwe kerk staan niet echt in het joepielijstje van een destijds 10 en 12 jarige. Zelfs niet als opa en oma ook meegaan.

Delft, reisblog, dagje uit, winkelen
Gezellige drukte in de binnenstad van Delft
Nieuwe Kerk, praalgraf, Willem van Oranje
Het praalgraf van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk

De Royal Delft fabriek

De Royal Delft is de laatst overgebleven aardewerk fabriek uit de 17e eeuw. Vroeger waren er wel 32 van dit soort fabrieken in Delft. De tour begint goed met een audiotour ,deze kan je zelf inloggen op de gewenste taal. Daarna scannen bij de genummerde bordjes en zo wordt het meteen een soort speurtocht. Ik bespeur zowaar iets van enthousiasme bij de kids. Het is handig om eerst de film te bekijken, deze is erg leuk gedaan. Ieders aandacht was gewekt en na de tweede film stonden we te popelen om op pad te gaan.

Het is ontzetten knap gedaan om iedereen een experience te geven zoals dat tegenwoordig zo hip heet. Het is goed gelukt om alles ook voor jeugdige bezoekers interessant te maken. Bijvoorbeeld te vergelijken met de waarde van de spullen nu. Voor het geld wat je betaalde voor een portret in Delfts Blauw koop je nu 9 iphones xrmax, kijk dan heb je het ergens over, dat spreekt pubers aan.

Royal Delft, Porceleyne fles,
Ongelofelijk hoe duur een tulpenbol vroeger was.

Porseleyne Fles, Royal Delft, tattoo, Delfts Blauw
Als je echt heel veel van Delft houdt, zou je een Delfts Blauwe tattoo kunnen overwegen.
Royal Delft, Porseleinen fabriek, Delfts Blauw
Delfts Blauw wordt nog steeds met de hand geschilderd

Gezellige historische binnenstad

Daarna de stad in, het is gezellig druk in de historische binnenstad met de schitterende gebouwen, langs de grachtjes allemaal kraampjes met rommel/brocante. We belandden op de Beestenmarkt. Wat moet het hier gezellig zijn als het terrasjesweer is, eigenlijk is het 1 groot terras. Nu is het april en koud en zeker nog geen weer om buiten zit gaan zitten. We gaan lunchen bij Bar Sil, een mooie tent met een zeer vriendelijke bediening, vooral het enthousiasme van Sil zelf werkt aanstekelijk: “let maar op, hier ben je op het juiste adres, lachen joh.” En hij had gelijk, het eten was verrukkelijk. Wij vinden verder alles de hele dag: “lachen joh”.

Oude Kerk met de scheve toren
Een rondvaart door de grachten is een leuk idee, op de achtergrond de scheve toren van de Oude Kerk
historisch centrum
histhistorisch centrumbinnenIn de binnenstad heb je geen voortuin, dit is een perfecte oplossing
Prinsenhof, Delfts Blauw
Het hofje vlakbij het Prinsenhof

Willem van Oranje

’s Middags staat er een stadswandeling inclusief bezoek aan de Nieuwe Kerk op het programma onder leiding van een gids. Inmiddels kom ik er steeds meer achter dat dit de beste manier is om in korte tijd veel te horen over de geschiedenis van een stad. Noem me een cultuurbarbaar, ik weet niet zo heel veel over Willem van Oranje. Ook begreep ik nooit waarom ze in het volkslied zingen: “ben ik van Duitsen bloed, en de koning van Hispanje heb ik altijd geëerd”. Hallo, we hebben het toch over het Nederlandse volkslied dacht ik altijd, hoezo Duits bloed en eren van Spanje? Wie zijn wij dan precies?

Nu snap ik ook waarom ik zoveel groepen mensen zie lopen door Delft. Het is toch eigenlijk te gek voor woorden dat iedere buitenlandse toerist Delft aandoet om de bakermat van onze Nederlandse geschiedenis te bezichtigen en ik er nu pas eens ga kijken. Nadat we de Nieuwe Kerk bewonderd hebben waar alle Oranjes begraven liggen, pakken we meteen ook de Oude Kerk met zijn scheve toren nog even mee en leren meteen wat over Piet Hein. Dat zijn zilvervloot de waarde heeft van 145 miljoen big macs zegt mijn tieners meer dan de echte hoeveelheid zilverstukken. Zijn familiewapen is ook zeer bijzonder. Ook in de Oude Kerk hebben ze het weer leuk eigentijds gemaakt.

Koffie bij Neef Rob

Tijd voor koffie en thee, we komen terecht bij Neef Rob. Vonden we de mensen van de Porseleyne Fles en Bar Sil al zo aardig, ook hier zijn ze weer super enthousiast. Over iedere koffie heeft Rob wel een verhaal. Dat kan ook niet anders als je koffie serveert met namen als: ” koffie van moeder Fie, koffie van Ome Kees, van tante Door, ome Gijs en de rest van de familie. Het is jammer dat ik zelf niet van koffie hou, voor mij helaas geen verhaal. Alhoewel, de zomerse zotheid thee was zo lekker dat ik deze ook heb aangeschaft, kan ik nog eens lekker nagenieten.

koffie drinken, Neef Rob
Neef Rob is gek van koffie

binnenstad
Er is genoeg te doen in Delft

Delft, we komen zeker nog eens terug om een dagje te terrassen, een rondvaart te maken, te winkelen in al je leuke winkeltjes, de toren te beklimmen, het Johannes Vermeer Centrum te bezoeken, het Prinsenhof en het stadhuis te bekijken en vooral te lachen joh!

5 tips voor een dagje Delft

Vind je een dagje Delft ook een goed idee? Hieronder lees je mijn 5 tips.

  • Boek vooraf een begeleide tour bij HappyDay tours, ze hebben diverse combitickets
  • Heerlijk lunchen bij Bar Sil op de Beestenmarkt, met mooi weer lekker buiten op het terras
  • Beklim de toren van de Nieuwe Kerk voor een prachtig uitzicht
  • De beroemde schilder Johannes Vermeer komt uit Delft, al zijn schilderijen zijn als replica’s te bewonderen in het Johannes Vermeer Centrum
  • Koffie drinken kan het allerbeste bij Neef Rob, ook meer dan 50 soorten thee, alles kan je ook kopen voor thuis

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Lees meer!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent. Oké!