Home Nederland Doen in Zeeland, ontdek het klimbos!

Doen in Zeeland, ontdek het klimbos!

door Anne de Valk

Het klimbos in Westenschouwen is het enige klimbos in Zeeland en bij mijn pubers wel bekend. Menig kinderfeestje werd in het klimbos gevierd. Dus om daar nu nog eens heen te gaan? Mijn oudste van veertien had zware twijfels. Ja hoor mam, leuk dat bloggen van jou, maar als dat betekent dat ik van die kinderdingen moet gaan doen, zoek je maar lekker een andere puber. Ik heb toch ook een leven? Ja schat, jij hebt ook een leven, met tiktok en snapchat. Maar niet met bomen, frisse lucht en actie. Het is een leuke tip voor mensen met kinderen die op vakantie naar Zeeland komen, maar is het klimbos inderdaad bedoeld voor basisschool kinderen of is het ook een top uitje voor tieners? Op een middag in de herfstvakantie gaan we op pad om dit te testen.

bord met pijl richting klimbos in zeeland
Klimbos de Zeeuwse Helden is het enige klimbos in Zeeland

Wat is een klimbos eigenlijk?

Een klimbos is een stuk bos waar je met behulp van touwen, kabels, ziplinen een route volgt door de bomen. Onderweg kom je allerlei hindernissen tegen, denk aan tonnen of aan wiebelachtige dingen waar je je balans moet bewaren. Dit allemaal met een veiligheidsgordel aan zodat je niet uit de bomen valt, je bent ten allen tijde gezekerd. Het klimbos in Zeeland heeft zes parcoursen en zo’n negentig hindernissen.

Is het klimbos coronaproof?

Dat is in deze tijden natuurlijk de belangrijkste vraag. Dat is hier bij het klimbos in Zeeland prima geregeld. Online reserveren is verplicht en dit bevalt zo goed dat ze dit, wat er ook gebeurt, er zeker inhouden. Ieder kwartier vertrekt er een groepje van maximaal twaalf personen. Bij aankomst hoef je je dan alleen nog aan te melden en staan de looprichtingen duidelijk aangegeven. Er is een buitenbarretje gemaakt waar je wat te eten en te drinken kan bestellen. Het gezellige terras is geopend en binnen zitten mag weer. Geniet lekker van je warme chocomel en de huisgemaakte cake.

een groepje krijgt instructie bij het klimbos
Je mag niet zomaar de boom in, eerst krijg je instructie en een klein oefenparcours

Je mag niet zomaar de boom in

Zorg dat je op tijd bent want precies op het gereserveerde tijdslot krijg je eerst een korte theorie instructie. Hoe doe je de klimgordel aan, wat is de bedoeling en hoe werkt het allemaal. Hoeveel parcoursen zijn er en vooral: op welke parcoursen mag je zelf gaan klimmen. Er is de mogelijkheid om vragen te stellen en dan op naar de praktijk: het oefenparcours van het klimbos. Je leert hoe je de haken moet dicht klikken en hoe je ze weer losmaakt. Aangezien de dames goed hebben opgelet, ging dit allemaal heel soepel en dan mag je het klimbos zelf gaan ontdekken! Je mag namelijk individueel het parcours op, uiteraard lopen er wel medewerkers door het klimbos om alles in de gaten te houden en je te helpen als het even niet zo gaat als de bedoeling is.

Oh help, zo’n klimgordel is echt niet hip ofzo.

balancerend over het parcours in het klimbos
Balancerend over het parcours
een hindernis in het klimbos
Klimmen door tonnen en door netten, het ziet er spectaculair uit

Tieners in de touwen

Al snel zie ik dat ik me geen zorgen hoef te maken, allereerst barst het van de tieners in het klimbos. Heel belangrijk om als puber niet als enige in de touwen te hangen. Want oh help, zo’n klimgordel is echt niet hip ofzo. En het gaat goed, de opgedane skills van de vroegere kinderfeestjes komen goed van pas en de lol zit er goed in. Door de duidelijke uitleg over het vasthaken en losmaken is er ook geen angst om naar beneden te storten. Behalve dan bij mij, de toeschouwer die foto’s mocht maken. Vanaf beneden ziet het er allemaal best ingewikkeld uit.

houten platform hoog in de bomen
Even uitrusten op het houten platform hoog in de bomen

Uitleg over de verschillende parcoursen

Er zijn totaal zes parcoursen plus nog een kids parcours voor kinderen vanaf vijf jaar met een minimale lengte van 1.15 m. Parcours één tot en met vier is voor iedereen vanaf acht jaar met een minimale lengte 1.30m. Voor parcours vijf moet je minimaal 1.40m zijn en parcours zes is het heftigst, vanaf dertien jaar en een minimale lengte van 1.50m De moeilijkheidsgraad loopt op, één is het makkelijkst en zes het zwaarst.

Je klimt over balanstouwen, kruipend door tonnen, over golvende netten, over swingende balken, kiepende balken, overstap balken, het is steeds weer een verrassing. De twist op parcours vier is hilarisch om naar te kijken, gelukkig staat er een instructeur bij om aanwijzingen te geven. Bij mijn meiden was parcours drie favoriet vanwege de vele gave ziplijnen. Dit is tevens ook het hoogste gedeelte, zoevend door de boomtoppen op wel tien meter hoogte! Aan parcours zes zijn we niet meer toegekomen en stiekem vonden mijn tieners dat wel prima. De eindconclusie: Ja, het was toch best een soort van leuk mam!

Uitleg over het parcours in het klimbos
Nog meer bos? Lees mijn artikel over het Amsterdamse Bos
drie blije pubers nadat ze klaar waren met de parcoursen in het klimbos
Het klimbos in Zeeland, zeker ook een leuk uitje voor pubers

Praktische tips:

Waar ligt het klimbos in Zeeland?

Klimbos de Zeeuwse helden ligt in de boswachterij van Westenschouwen op het uiterste puntje van Schouwen Duiveland in Zeeland. Ben je op vakantie in Zeeland dan is dit het ultieme uitje met je pubers.

Zeeland is zo ver weg voor een middagje klimmen

Zeeland klinkt ver, het klinkt vakantieachtig. Dus waarom maak je er geen weekendje Zeeland van? Reserveer een mooi huisje bij de Roompot of kies een heerlijk huisje, keuze genoeg. Kom lekker op vakantie naar Zeeland, daar krijg je geen spijt van!

Hoe moet ik reserveren voor het klimbos?

Je moet online reserveren. Dit kan rechtstreeks op de site van het klimbos de Zeeuwse Helden.

Kan ik bij het klimbos parkeren?

Nee, dat kan niet. Maar niet getreurd, vlakbij is een grote betaalde parkeerplaats, navigeer naar Duinpad 1, 4328 PK Burgh Haamstede. Een dagkaart kost € 16,00 of € 2,55 per uur.

Wat zijn de openingstijden van het klimbos?

Dit jaar is het alleen nog open op zaterdag zeven november. Daarna is het weer geopend vanaf het eerste weekend in april. Mijn advies: Pin deze blog of sla hem op in je favorieten( zie de deelknoppen onder de titel) zodat je voor volgend voorjaar je eerste uitje al verzonnen hebt!

Is het klimbos geschikt voor mij?

Als je houdt van uitdagingen en lekker actief bezig zijn is dit het perfecte uitje. Het is een top uitje om dit als ouders samen met je kinderen te ondernemen. Opvallend was het aantal opa’s en oma’s met hun kleinkinderen. Vooral in de puberleeftijd is heel veel stom en saai. Nou, hier in het klimbos is dit zeer zeker niet het geval. Lekker papa uitlachen die moeilijk over het wiebelnet komt en mama die blijft hangen in een ton. Als je pubers het maar leuk hebben toch?

Wat kost het klimbos?

  • Kinderen van 8 t/m 12 jaar € 16,50
  • Kinderen van 13 t/m 17 jaar € 19,00
  • 18 jaar en ouder: € 21,50
  • De prijs in inclusief het gebruik van het klimmateriaal en de instructie, vanaf dertien jaar mag je ook parcours zes doen. Als je niet klimt hoef je niet te betalen maar mag je wel gewoon kijken.

Moet er een volwassene mee klimmen?

Leuk voor de pubers maar zie je het zelf niet zo zitten? Herkenbaar! Tot en met tien jaar moet er één begeleider op twee kinderen mee. Zijn je kids ouder dan kan je ervoor kiezen om zelf een heerlijke wandeling in de bossen maken of ga lekker naar het prachtige strand wat vlakbij het klimbos ligt.

Het regent, kan ik nu wel klimmen?

In het bos ben je meer beschut tegen wind en regen en zoals mijn moeder nog steeds tegen me zegt: op regen kun je je kleden. Als het echt super slecht weer is overleg dan met de mensen van het klimbos.

Wat voor kleding moet ik aan naar het klimbos?

Je gaat klimmen en klauteren dan is soepele makkelijke kleding het handigst. Belangrijk ook om dichte schoenen te dragen. Anders mag je het parcours helemaal niet betreden en ben je snel klaar. Lang haar moet in een staart en geen sjaals. Denk gewoon aan een gymles.

Mag mijn telefoon mee?

Nee, deze mag je achter laten in een kluisje bij het instructiegedeelte of even afgeven aan degene die niet mee klimt. 2.5 uur zonder telefoon, voor mijn pubers een zeldzaamheid.

Hoe lang duurt het klimmen?

Je hebt 2.5 uur de tijd in het klimbos. Dit is inclusief de instructie en het oefenparcours. Dit betekent dat je ongeveer twee uur de tijd hebt om zelf te klimmen.

Wat is jouw favoriete uitje met je puber?

Ook leuk om samen met je puber te doen:

  • Een workshop graffiti spuiten in Rotterdam.
  • Toch in Zeeland? Ga ook eens kijken in het schilderachtige Zierikzee.
  • Mogen we weer naar Spanje? Doe dan de Camenito del Rey wandeling in Zuid Spanje, mijn kinderen hebben het er nog steeds over. Niet te lang en zo spectaculair!
  • Als je toch in de Boswachterij van Westenschouwen bent gaan dan ook eens op herten safari!
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Klimbos de Zeeuwse Helden, de tekst is echter mijn eigen mening.
losklikken van de bevestigingsgordel
losklikken en op naar het volgende parcours
plattegrond van het parcours
Een plattegrond van het klimbos met alle parcoursen

Lees meer!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent. Oké!