Home Nederland Een stadswandeling in Utrecht met tieners

Een stadswandeling in Utrecht met tieners

door Anne de Valk

De wereld zit nog steeds op slot, maar waarom zou je naar het buitenland gaan, als het buitenland ook gewoon in Nederland te vinden is? Neem nu de stad Utrecht, hier wonen 169 verschillende nationaliteiten! Hoe geweldig is dat? We hoeven helemaal niet ver te reizen om wat cultuur op te snuiven. Kost veel minder tijd en geld en niet te vergeten: Het is een stuk duurzamer. Het jonge bedrijf BAPAHO heeft daar slim op ingespeeld met de wereldwandeling. Dit is een bijzondere stadswandeling door Utrecht. En wij mogen dit testen, wandel je mee?

met tieners wandelen door Utrecht
Op pad met kompas en kaart (foto BAPAHO)

Parkeren in Utrecht

Zoals in iedere grote stad is ook het parkeren in Utrecht flink aan de prijs. Maakt je dat niks uit? Dan volg je de borden parkeren centrum en betaal je rond de € 30,00 per dag. Voordeliger is het om vooraf een parkeerplek te reserveren, dan betaal je de helft en sta je in de parkeergarage van het winkelcentrum Hoog Catharijne, midden in het centrum. Deze optie is beperkt beschikbaar en voor onze datum helaas uitverkocht. De verschillende P+R locaties kosten € 6,00 per dag inclusief een vervoersbewijs naar het centrum voor maximaal vijf personen. Ga je langer dan 24 uur dan moet je eerst uitchecken en daarna weer inchecken. Gedoe en daarom koos ik deze keer voor ParkBee, bij velen wel bekend, behalve bij mij. Hier kan je zelf de tijdsduur bepalen en sta je op loopafstand van het centrum. Ik vond het ideaal.

met tieners in Utrecht in het BUNK hotel
Het BUNK hotel in Utrecht

Slapen in Utrecht

We maken er meteen een mini vakantie van, dat was vorige keer in Rotterdam goed bevallen. Slapen doen we in een omgebouwde kerk, een familiekamer in het sfeervolle BUNK hotel. Ook het centraal gelegen Hampton by Hilton Utrecht Central Station heeft vaak mooie deals.

wandelen met pubers
Een selfie omdat ik het zo vriendelijk vraag

Winkelen in Utrecht

Zeg je Utrecht, dan zeg je Hoog Catharijne. Een groot overdekt winkelcentrum met meer dan 130 winkels midden in het centrum. Met het regenachtige weer was dit een prima begin van de minivakantie voor mijn pubers. Het was toevallig de eerst dag na de lockdown dat de winkels weer open mochten. Laat ik het zo zeggen: geduld is een schone zaak. Zeker voor deze wandelende portemonnee die helemaal niet van winkelen houdt. Ook langs de Oudegracht en de straatjes erom heen kan je je winkelhart ophalen. Hier moeten we echt een keer met mooi weer terug komen, hoe gezellig al die terrassen aan het water.

BAPAHO, op wereldreis in Utrecht

BAPAHO is de afkorting van BackPack Holland, een reisbureau met als thema: Ontdek de wereld in je eigen stad. De wereldwandeling is nu nog alleen in Utrecht te maken, maar Rotterdam en Den Haag komen eraan. Ik vind het een prachtig concept. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om ver te reizen en ik denk dat het leren kennen van andere culturen bijdraagt aan de verbinding tussen mensen onderling.

wandelen met pubers in Utrecht
Ook leuk om weer eens te verbinden met elkaar

Op de afgesproken tijd halen we de rugzak op, krijgen een kompas en een kaart mee en gaan op pad. Gelukkig werd ons meteen de goede richting gewezen. Op kompas lopen is niet onze beste skill zeg maar. Met de kaart navigeren gaat een stuk beter, dat kennen mijn pubers natuurlijk ook helemaal niet. Niet veel later vinden we het eerste punt.

met tieners langs een Joodse synagoge
Onderweg komen we ook een Joodse Synagoge tegen

De wandeling is heel interactief. Soms kan je vragen beantwoorden, bij een volgend punt kan je een filmpje bekijken over het desbetreffende land. Bij het zien van het filmpje bij punt 5 wanen we ons in een kerkje in Griekenland en even later krijgen we een begin lesje Spaans. Op de kaart staan leuke feitjes en heb je ooit gehoord van het spel Jianzi? In de rugzak zit een jianzi zodat jij meteen kan checken hoe goed je hierin bent. Bij ons is er nog wel wat ruimte voor verbetering..

Wil je de wereld ontdekken in Utrecht? Dol op verschillende culturen, religies en tradities? Dan is de wereldwandeling wat voor jou!

met pubers gebak eten
Een welverdiende tussenstop om even op te drogen

We zitten nog vol van de heerlijke taartjes van de tussenstop bij Broodnodig, maar graag hadden we de Vietnamese Goi Chay geproefd, een salade van mango en avocado. Aangezien je je eigen reisleider bent mag je zelf weten waar je stopt, hoelang en of je de hele wandeling maakt. Totaal is deze stadswandeling door Utrecht ongeveer zeven kilometer. Het laatste stukje hebben we overgeslagen, deze kwam langs het hotel waar we geslapen hadden en er moest echt nog even in die ene winkel gekeken worden die zulke leuke dingen verkoopt…

met pubers lunchen in de winkel van sinkel in Utrecht
In het prachtige gebouw van de Winkel van Sinkel hebben we heerlijk geluncht

De wandeling kost € 25,95 voor twee personen en er kan dinsdag tot en met zondag gewandeld worden. Ook leuk als je in Utrecht of daar in de buurt woont is de taalwandeling. Een Nederlandstalige Utrechter wandelt met een anderstalige Utrechter een route door de stad en leert elkaars cultuur kennen met laagdrempelige vragen.

wandelen met tieners door Utrecht
Deze stop is een oase van rust, midden in de stad

Dit soort mooie initiatieven maken een wandeling net wat leuker en interessanter. Ondanks het weer hebben we genoten van deze bijzondere stadswandeling in Utrecht. Ik ben benieuwd naar de wandelingen in Den Haag en Rotterdam.

Wandelen met pubers valt niet mee, maar deze WW combinatie (wandelen/winkelen) vonden ze prima. Welke stad raad jij aan om met tieners heen te gaan?

Dit is ook inspirerend om te lezen:

Een weekendje naar Den Bosch en dan die heerlijke bollen proeven.

Nu is het niet druk: ga eens fietsen in Amsterdam

De natuur in? Kom eens naar de boswachterij Westenschouwen en ga herten spotten!

Blijf je liever thuis? Deze spellen vinden veel tieners best een soort van leuk.

Dit artikel is tot stand gekomen middels een samenwerking met BAPAHO, alle tekst is echter mijn eigen mening

Lees meer!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent. Oké!