Home Citytrips Een weekend naar New York, waarom niet?

Een weekend naar New York, waarom niet?

door Anne de Valk

Een weekend naar New York behoort vanaf 8 november 2021 weer tot de mogelijkheden! Mits je twee keer bent gevaccineerd. Check de site van Nederland Wereldwijd voor de voorwaarden. En lees deze blog alvast voor de nodige voorpret!

New York in 4 dagen

Gekkenwerk, dat is het eigenlijk wel, een weekend naar New York. Vrijdagochtend heen vliegen, maandagavond weer terug en dan denken dat je de stad kan zien. Natuurlijk niet, maar we gaan toch een poging wagen om zoveel mogelijk te mee te maken van deze bruisende metropool. In deze blog geef ik je een reisschema voor een weekend New York.

Plannen is een must

Vier dagen New York. Dat vergt een goede voorbereiding en een plan. Nu is plannen niet mijn beste eigenschap, ik laat me graag verrassen. Maar doelloos in New York rondlopen is gewoon niet slim, dus een plan moet er komen. Vandaar dat ik 2 weken vooraf, iedere vrije minuut aan het rondstruinen ben op pinterest, instagram, facebook , blogs en wat ik verder nog tegenkom op het wereldwijde web. En ik word er zo onrustig van! Er is teveel leuks. De adresjes voor goed eten skip ik meteen. In New York gaat alles snel, vandaag is het een hotspot en volgende week een not spot.

Time Square, New York, city trip, travelblog
Times Square, wie kent het niet? Check en doorrrrr

Eetadresjes? Vandaag een hotspot, morgen een notspot

Financial District, Trinity Church, New York, city trip, travelblog
Trinity Church, een stukje historie tussen alle wolkenkrabbers in het Financial District

Hotel Wyndham New Yorker, in midtown. Niet sjiek, wel schoon en super centraal.

The Vessel, New York, city trip, travelblog
The Vessel, een fotogeniek kunstwerk aan de Hudson

Reisschema in het kort

 • Vrijdag: Aankomst en transfer naar het hotel in Midtown Manhattan waar we half 4 aankomen. Naar park High Line en the Vessel. ’s Avonds naar Times Square en het Empire State Building.
 • Zaterdag: Hop on, Hop off dag. Eerst de uptown loop waar we uitstappen bij het Grand Central Station en bij Central Park, heerlijk weer en lekker fietsen door Central Park. Daarna de downtown loop, ideeën  opgedaan om morgen heen te gaan per metro. Eind van de middag naar Top of the Rock en ontdekking Hell’s Kitchen.
 • Zondag: Herkansing Top of the Rock, Ellis Island en Liberty Island, 9/11, Brooklyn Bridge by night
 • Maandag: Brooklyn Bridge by daylight, de mooiste foto’s maak je vanaf de wijk Dumbo in Brooklyn en het Brooklyn Heights Park, South Street Seaport, Stone Street, Trinity Church, winkelen in Macy’s, eind van de middag de transfer naar de luchthaven.
Top of the Rock, Empire State Building,, New York, city trip, travelblog
Top of the Rock met op de achtergrond het Empire State Building

In de rij bij Katz en Ellen Stardust diner

We kwamen ontzettend veel rijen tegen. Bang om wat te missen vroeg ik overal waarvoor de mensen in de rij stonden. Dit waren dan veelal optredens van een of andere artiest waar ik nog nooit van gehoord had. Natuurlijk zag ik al aan het jonge, hippe en coole publiek dat wij niet echt de doelgroep waren, maar je weet het niet. Tevens een ellenlange rij bij de Joodse delicatessenzaak Katz, beroemd omdat het de setting was van de film “When Harry met Sally” uit 1989 en ze heerlijke broodjes pastrami hebben. Tja, die film is van 30 jaar geleden, de broodjes hopelijk niet, verder hou ik niet zo van vlees dus die rij heb ik overgeslagen.

Ook een enorme rij voor de Bull op Wall Street, de dag dat ik in de rij ga staan om de kroonjuwelen van een stier aan te raken moet nog komen.

Wat ook beroemd is en deze tip kom je overal tegen: eten bij Ellen Stardust Diner. Ik denk dat er wel 80 mensen buiten stonden te wachten. Het moet wel heel bijzonder zijn als ik me hierachter aansluit. Je bent midden op Broadway, in het theaterdistrict, door het personeel wordt er gezongen uit allerlei musicals. De setting klopt en als je ervan houdt: zeker gaan. Wij liepen verder rechtdoor over 50th street richting 9th avenue en kwamen zo terecht in Hell’s Kitchen. Dat is pas een goede tip, lees het in mijn 10 tips over New York blog.

Financial District, Bull, Wallstreet, New York, Travelblog, Reisblog
De dag dat ik in de rij ga staan om de kroonjuwelen van de Bull van Wallstreet aan te raken moet nog komen
New York, Brooklyn Bridge, Skyline, travelblog, reisblog
Prachtig uitzicht vanaf het Empire State Building

Lees je graag? Een echte aanrader is de prachtige historische roman New York van Edward Rutherfurd.

New York, Brooklyn Bridge, Skyline, travelblog, reisblog
Door de hele stad vind je dit soort eet kraampjes, probeer zeker een hotdog!

Winkelen bij Macy’s, hoor je bij de gelukkigen of de dolenden?

Oh ja, je schijnt in New York ook heel goed te kunnen winkelen. Vooral in Macy’s, een warenhuis wat een heel huizenblok beslaat, om de hoek van ons hotel. Ga eerst naar het visitor centre om de kortingscoupon van 10% op te halen. Eigenlijk zegt dat al genoeg, een warenhuis met een visitor centre?

Vol goede moed hadden wij hier de laatste drie uur van onze trip voor uitgetrokken. Maar het is zo groot en er was zoveel, we hadden geen idee wat we zochten. Winkelen is niet echt mijn ding zeg maar. Je hebt daar twee soorten mensen rondlopen: de mensen die met een gelukzalige grijns het ene na het andere prachtige item scoren en de dolenden. Dat zijn de mensen die met een wanhopige blik in hun ogen in stilte roepen: Mag ik hier weg! Nu? Please? Waar ik bij hoor? Laat ik zeggen dat ik niks gekocht heb…

9/11, Monument en museum

Eigenlijk wilde ik hier niet naar toe, veel te heftig. Beter mijn kop in het zand en lekker genieten. Maar 9/11 is zo’n historische gebeurtenis geweest. Eentje waarvan iedereen nog weet waar hij op dat moment was. Een ramp waarbij ik vol ongeloof naar de tv zat te staren en wat een stuk geschiedenis is wat ik bewust heb meegemaakt, niet letterlijk gelukkig.

Het hoort bij New York en daarom zijn we er wel heen gegaan en het was op een vreemde manier mooi en ontroerend. Op de plaats van de torens zijn nu grote vierkante bassins waar aan de randen alle namen staan gegraveerd van de duizenden slachtoffers. Er wordt een bloem gelegd op de geboortedag van een slachtoffer, een klein maar prachtig eerbetoon, wat me enorm trof. Verder zijn er 2 musea, het 9/11 museum en het Tribute 9/11 museum 3 blokken verderop. Voor de laatste hadden wij kaarten. Wij vonden dit erg indrukwekkend, volgens een beveiliger is het 9/11 museum vlak naast het monument nog veel uitgebreider, hier worden ook rondleidingen gegeven door nabestaanden van de slachtoffers.

New York, 9/11, Skyline, travelblog, reisblog
Op de geboortedag krijgt een slachtoffer van 09/11 een bloem, een klein, maar zeer indrukwekkend gebaar
New York, citytrip, travelblog, reisblog, Stone Street, Financial District
Zelfs in dit soort ‘spooky’ straatjes voel ik me veilig

New York met pubers?

New York met pubers? Doen! Ik was zelf in New York zonder pubers en het tempo was best hoog. Ik zou met mijn tieners zeker langer blijven want pubers willen winkelen en dat kan heel goed in New York. Vanwege de jetlag is iedereen lekker vroeg wakker. Maak een plan, laat de tieners vooraf een paar winkels uitzoeken waar ze zeker heen willen en wissel dat af met bezienswaardigheden. Afhankelijk van de interesse van je pubers uiteraard. Wordt het een musical, het natuurhistorisch museum, 9/11 of liever sfeer proeven in Brooklyn. Ach weet je wat? Blijf er gewoon een hele week en pak alles mee. Hotels in het centrum zijn best prijzig. Is het een idee om iets buiten het centrum te verblijven?

New York, citytrip, travelblog, reisblog, skyline, Brooklyn Bridge
Prachtig uitzicht vanaf de Brooklyn Bridge
New York, citytrip, travelblog, reisblog, theaterdistrict, yellow cab
Het is zeker een aanrader om een musical meemaken in één van de vele theaters rond Broadway

Waarom voelt New York zo goed?

New York staat op menig bucketlist, ook op de mijne. Dit was reeds mijn tweede bezoek aan deze toffe stad. En guess what? Hij blijft lekker staan op mijn lijstje! Wat is het toch dat deze stad zo bijzonder maakt? Ik kom niet verder dan de geweldige energie, de mensen en het gevoel van veiligheid in deze metropool. Beetje raar om te zeggen dat ook het wagenpark in New York interessant is: de politiewagens, de ambulances, de brandweerwagens en zelfs de vuilniswagens zijn indrukwekkend.

Extra informatie over New York

 • Wij sliepen in het New Yorker hotel, schoon, eenvoudig en erg centraal gelegen.
 • Voor een bezoek aan The Vessel heb je een gratis ticket nodig. Reserveer door op deze link te klikken.
 • Restaurant Essen, 519 8th Avenue.
 •  Restaurant Tick Tock, naast het New Yorker hotel, 481 8th Avenue.
 • De weg vragen doe je het beste aan de pakketjes bezorgers die je door de hele stad ziet, zij weten echt alles.
 • In New York worden 800! talen gesproken.
 • Er wonen 8 miljoen mensen in New York, dat zijn er meer dan alle inwoners van 39 Amerikaanse staten samen. Totaal heeft Amerika 50 staten.
 • Een typisch straatbeeld van New York zijn toch ook wel de eetkraampjes op straat. Er wordt van alles verkocht, hotdogs, pretzels, limonade, een vers gebrande nootjes. Heerlijk!
 • Liberty en Ellis Island, het begin van het nieuwe leven voor de miljoenen immigranten, dit was de toegangspoort naar Amerika. Reken hier totaal een uur of 4 voor.
New York, Citytrip, Travelblog, Reisblog
Gewoon een beetje op straat rondkijken is al een belevenis
New York, Citytrip, Brooklyn Bridge, Travelblog, Reisblog
Ondanks de keiharde regen toch de Brooklyn Bridge op, groot voordeel: je bent de enige
New York, Citytrip, Travelblog, Reisblog
De helden van New York, hier alleen maar respect voor de hulpverleners
New York, Citytrip, Travelblog, Reisblog, Central Park
Central Park, Een rustpunt in de hectische stad

Lees ook:

Lees meer!

5 reacties

Jolanda Oudesluijs 12/12/2019 - 21:45

Supertof!! Ben er ooit een keer geweest (ook een weekend 😂!) en nam mijzelf voor elk jaar terug te gaan. Tja….

Antwoord
Anne de Valk 15/12/2019 - 09:12

Eigenlijk gewoon doen Jolanda…

Antwoord
Corina Noomen 17/02/2020 - 20:54

Waanzinnige stad. Ga zeker nog een keer terug.

Antwoord
Bianca 28/12/2020 - 21:36

Mooi geschreven en prachtige foto’s. Ik kan niet wachten om weer terug te gaan. Dan wil ik ook het 9/11 museum bezoeken. Dat heb ik uitgesteld want het lijkt me heel heftig.

Antwoord
Anne de Valk 29/12/2020 - 10:31

Dank je wel Bianca. Herkenbaar hoor, ik ben ook pas bij mijn tweede bezoek aan de stad naar de 9/11 area gegaan. Hopelijk kunnen we snel weer naar deze heerlijke stad!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent. Oké!