Home Alle blogs Eenoudervakantie | Alleen op vakantie met tieners

Eenoudervakantie | Alleen op vakantie met tieners

door Anne de Valk

Een eenoudervakantie, gaan we dat echt doen? Kamperen? Wij, in een tent? Waarom? Mijn oudste puber heeft ineens vragen, veel vragen. Tijdens het hele proces van een vakantie uitzoeken heeft ze zich afzijdig gehouden. Nu het dichterbij komt valt ineens het kwartje: we gaan echt op vakantie in een tent. In Nederland, ook dat nog. Ik haat mijn leven, verzucht ze dramatisch. Het luxeprobleem waarheen met vakantie is voor ouders van tieners niet gemakkelijk en voor alleenstaande ouders al helemaal niet. Ook ik voed mijn kinderen alleen op en dacht weet je wat? Dit jaar gaan we een eenoudervakantie proberen. Bestaat dat? Jazeker en hoe dat is bevallen vertel ik je in deze blog.

Wat is een eenoudervakantie?

De naam dekt de hele lading eigenlijk al, je gaat als één ouder met je kinderen op vakantie. En dat alleen op vakantie met tieners kan om allerlei redenen zijn: gescheiden, partner verloren, partner houdt niet van vakantie, je kinderen zijn nog niet gewend aan de nieuwe partner, verzin het maar.

eenoudervakantie met tieners
Het enthousiaste team verzorgt de BBQ op de laatste avond

Is het een verkapte dating trip?

Die opmerking hoor ik regelmatig als ik vertel dat ik op eenoudervakantie ga. Oh, misschien kom je wel een leuke man tegen. Dat zou kunnen, maar zo heb ik de vakantie totaal niet ervaren. Het is absoluut geen bronstig kijken en bekeken worden. Over het algemeen zijn er meer dames dan heren tijdens een eenoudervakantie. Uiteraard is het mogelijk dat het heel goed klikt met iemand. Maar dat is niet het uitgangspunt van een eenoudervakantie en zo is de sfeer gelukkig ook helemaal niet.

Is een eenoudervakantie een groepsreis?

Nee en ja tegelijk. Nee omdat je niet gebonden bent aan een programma. Je zorgt zelf voor je eten, je kan meedoen met het programma als je wilt en er is niks verplicht. En ja, je weet vooraf wie er allemaal mee gaan met de betreffende reis en hoe oud alle ouders en kinderen zijn. Vlak voor vertrek wordt er door de locatie manager een groepsapp aangemaakt waar mededelingen gedaan worden en foto’s kunnen worden gedeeld. Er wordt van alles georganiseerd en daarnaast zijn er ook nog tal van betaalde activiteiten waar je voor in kan schrijven. Maar er is niks verplicht. Kies je voor een eenoudervakantie naar het buitenland dan is er vaak ook de mogelijkheid om met de bus of vliegtuig te reizen.

Waarom zou ik meegaan met een eenoudervakantie?

Voor jezelf! Je doet dit alleen maar voor jezelf riep een tiener boos tegen haar moeder in de tent naast ons. Die opmerking kwam hard binnen, maar na even reflecteren met een fles rosé kwamen we tot de conclusie dat ze eigenlijk wel gelijk had. Je kan ook kiezen voor een vakantie op een camping zoals in dit artikel te lezen is: de top tien campings voor tieners in Nederland. Dan weet je ook dat het leuk is voor je pubers.

Wat ik hoor van ervaren campinggangers is dan toch het feit dat na een paar dagen de pubers hun matties hebben gevonden. De hele middag (’s ochtends slapen ze) en nacht hangen ze rond of zijn ze op pad en jij zit dan voor je tent op het veldje te koekeloeren naar de buren. Allemaal -ogenschijnlijk- gelukkige stelletjes die eindelijk toekomen aan tijd met en voor elkaar en niet altijd op jou gezelschap zitten te wachten. Of jou juist zien als een enge bedreiging, die verhalen heb ik ook gehoord.

Hoe is dat dan op een eenoudercamping?

Het is geen eenoudercamping. Het is een gedeelte van een reguliere camping. Dus ook op een veldje of in een laantje, maar dan zit iedereen alleen voor zijn tent. Niks zielig, eindelijk dat spannende boek uitlezen of uitgebreid de krant en als je zin hebt ga je koffie drinken of een praatje maken bij één van de buren, heel relaxt. Toch verzuchtte een moeder die al een aantal keren meegegaan was met deze organisatie: mijn kind wil naar een gewone camping en ik zie dat helemaal niet zitten.

Mijn tip: praat niet met je tiener over een eenoudervakantie. Dat labelt het zo dat je “anders” bent en geen enkel kind wil anders zijn. Als ze dan terug op school mogen vertellen over de vakantie(de basisschool kinderen uiteraard) hebben ze het over de gave vakantie op de camping en niet over een eenoudervakantie. Geeft toch een stempeltje sneu op een of andere gekke manier en sneu vond ik het totaal niet. Man man, wat heb ik een pret gehad. Met Suzanne van de overkant die altijd in was voor een potje 30 seconds. waar ik erg goed in bleek te zijn…Met buurvrouw Linda, waar het zo mee klikte dat de rest dacht dat we elkaar al jaren kende. En zo waren er nog veel meer toffe mensen.

spelletje op eenoudervakantie
Er is altijd animo voor een spelletje 30 seconds

Is een eenouder vakantie duur?

Er staat een compleet team met enthousiaste jonge mensen voor je klaar om jou en je tieners een toffe vakantie te laten beleven. Er is een veelzijdig programma in elkaar gedraaid en dat kost meer dan een ingerichte tent op een willekeurige camping. Maar ik vond het zijn geld absoluut waard. Het team probeert echt iedereen erbij te betrekken zonder hierbij dwingend over te komen. Met de extra activiteiten kan je vrijwillig meedoen en bepaal je zelf wat het uiteindelijke eindplaatje wordt.

Ik ben niet zo’n groepsmens, is zo’n eenoudervakantie wel iets voor mij?

Dat moet je zelf gaan ervaren. Eerlijk gezegd ben ik ook niet zo’n groepsmens en bij aankomst was het even slikken, alle tenten op een veldje en zo’n grote tent in het midden. Moet ik nu verplicht leuk gaan doen? Maar door de ontspannen houding van iedereen kreeg ik snel het fijne gevoel dat alles oké was. Wel meedoen, prima. Niet meedoen, ook prima. De animatie deed wel hun best om de pubers letterlijk uit hun tent te lokken. En dat is mooi, meestal lukt dat beter dan je als ouder verzucht dat ze eens uit de tent moeten komen.

sloep varen
Een avondje varen over het Sneekermeer, zonder pubers. Wat een feest!

Hoe lang duurt zo’n eenoudervakantie?

De meeste mensen die arriveerden kwamen voor een week. Maar er waren ook diverse ouders die twee weken verbleven. Dan heb je natuurlijk wel 2x hetzelfde programma. Ik heb ook een aantal ouders gesproken die combineerden twee verschillende campings. Vooral ook in het buitenland is dat een goede optie. Je leest er alles over op de website van Estivant. Klik hier om naar de website te gaan.

met pubers in de tent
pubers zoeken elkaar op om te chillen

Wat moet ik me voorstellen bij een eenoudervakantie?

Bij een eenoudervakantie ga je naar een reguliere camping in Nederland of ergens in Europa. Op een apart gedeelte staan ingerichte tenten speciaal voor Estivant. Op een centrale plek staat een grote tent met lange picknick tafels, daar is de eerste dag de informatie bijeenkomst en dat is eigenlijk het hart van het terrein. Jongeren hangen er rond, de ouders drinken wat en spelen een spelletje of kletsen er een eind op los. In het buitenland of in tijdens de wintervakanties wordt er ook wel in hotels geslapen.

eenoudervakantie in sneek
De centrale tent in Sneek, tijdens de laatste avond.

Hoeveel mensen gaan er mee?

Er is een minimum van vijf gezinnen, anders is er natuurlijk weinig te organiseren. Het maximale aantal gezinnen verschilt per bestemming maar ligt meestal rond de 25. Handig is wel dat er op de site al precies te zien is hoe de samenstelling van jouw vakantieweek is: verdeeld in leeftijden, jongens/meisjes/mannen/vrouwen. Zo kan je zien dat de ene bestemming leuker is voor kinderen van de basisschool leeftijd en andere bestemmingen puberproof zijn. Op diverse bestemmingen zijn er speciale tienerweken. Weet je zeker dat je goed zit. Of juist de Benjamin weken, voor de jongere kinderen. Heb je kinderen in beide leeftijden dan kijk je naar de andere data, dat is een mix van alle leeftijden.

bootje huren met tieners
Varen op het Sneekermeer

Wat is er te doen voor tieners?

Er zijn twee programma’s: een programma voor kinderen van de basisschool en een programma voor tieners die op de middelbare school zitten. Verder zijn er activiteiten waar iedereen aan mee kan doen, ook samen met ouders. En natuurlijk de extra opties, zoals het diner op de eerste dag, een barbecue op de laatste dag, waterski en suppen bijvoorbeeld. En laten we vooral de boottocht niet vergeten, alle ouders in een sloep met twee knappe Friezen aan het stuur en de kinderen ondertussen goed verzorgd door het team.

eenoudervakantie met tieners
Het programma, je hoeft nergens aan mee te doen, maar het kan wel.
suppen op het Sneekermeer
Suppen op het Sneekermeer

Wat vinden de tieners er zelf eigenlijk van?

Dat is een vraag met verschillende antwoorden. Verwacht niet dat je tiener ineens een berg vrienden maakt als hij of zij thuis altijd op zijn kamer zit. En op de camping ook in de tent blijft hangen, want wifi is tegenwoordig op iedere camping aanwezig. Persoonlijk vind ik dat best lastig, ze raken nooit helemaal los van het thuisfront. Ze zien ieder uitje/feestje op de socials waar ze niet bij zijn en vergeten dat je ze verdorie meeneemt naar een prachtplek waar het ook heel leuk is, als je tenminste jezelf openstelt voor nieuwe dingen.

Alle ingrediënten zijn er om een hele leuke tijd te beleven en nieuwe vrienden te maken. Maar ze moeten het nog steeds zelf doen. Mijn jongste dochter is dolenthousiast en wil volgend jaar zeker weer, voor mijn oudste hoeft dat kamperen niet zo nodig. Of er moet sanitair in de tent zijn, zoals je in dit artikel kan lezen. En voor mij? Ik vond het geweldig, een soort schoolkamp voor volwassenen. Ik wil komende vakantie zeker weer.

op de boot met pubers
Met een paar ouders een sloep huren en heerlijk middagje varen, natuurlijk met telefoon.

Een eenoudervakantie is toch voor zielige mensen?

Deze zin heb ik ook een paar keer langs horen komen. Wat een oordelen toch allemaal. Alsof eenouder gezinnen allemaal zielige gezinnen zijn die je zo in het programma “Steenrijk, straatarm” neer kan zetten. Nee, zielige mensen ben ik niet tegen gekomen. Wel mensen met een verhaal, soms word dit gedeeld en soms ook niet. Net als met gewone mensen. En met sommige mensen heb je meer dan met andere, ook net als in de gewone wereld. Ik heb vooral veel pret gehad. Heel regelmatig kwamen er mensen van de andere veldjes op de camping eens kijken bij ons op het veld. Want er werd zo veel gelachen hier. Ik kan het mis hebben maar zag ik daar een tikje jaloezie? Voor mij is dit zeker voor herhaling vatbaar en kan ik het je zeker aanbevelen.

Wij verbleven in Sneek op RCN de Potten, ondanks het minder zonnige weer was het volop genieten. Wil je daar ook heen, maar niet met een eenoudervakantie? Klik dan hier om naar de website van RCN de Potten te gaan.

Ik wil ook!

Dat kan ik me voorstellen, ik ben ook alweer aan het kijken voor de meivakantie of voor de zomer. Waar ga jij heen met je pubers? Laat het me weten in de reacties. Wie weet zien we elkaar.

In dit artikel maak ik gebruik van affiliatelinks, klik hier voor meer informatie.

Lees meer!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent. Oké!