Home Nederland Fietsen in Amsterdam | Ontdek deze verrassend leuke route

Fietsen in Amsterdam | Ontdek deze verrassend leuke route

door Anne de Valk

Mijn pubers waren er wel voor te porren, lekker een dagje Amsterdam. Fijn foto’s maken in het Instagram museum van Anna Nooshin. Hoe tof is dat? Het enthousiasme werd een stuk minder toen ik vertelde dat we eerst gaan fietsen in Amsterdam met Baja Bikes. Toen was het ineens niet meer leuk: Hallo mam, ik heb ook weekend, fietsen in Amsterdam, met een gids? Waarom? Straks denken ze dat ik een domme toerist ben ofzo. Wie ‘ze’ precies waren werd me niet helemaal duidelijk. Maar dat ze het fietsen in Amsterdam geen goed plan vonden was daarentegen wel helemaal helder. Is fietsen in Amsterdam een aanrader met pubers? We gaan het zien.

Uiteraard gaan we het wel gewoon doen. Mijn pubers schreeuwen automatisch heel hard Nee bij alle activiteiten die ik voorstel. Maar dan komen ze nooit meer van die bank af. Wij hadden trouwens een leenpuber mee, mijn jongste was verkouden en tegenwoordig mag je dan niet veel meer.

fietsen door Amsterdam
De eerste stop is bij de Schreierstoren
Scheepvaartmuseum Amsterdam
Beetje uitleg over de geschiedenis met het Scheepvaartmuseum op de achtergrond, prachtig!

Wat is Baja Bikes?

Baja Bikes is een organisatie die inmiddels al 15 jaar bestaat. In Barcelona begonnen ze met het organiseren van fietstours door de stad met Nederlandse sprekende gidsen. Dit liep zo goed dat ze al snel uitbreiden naar andere steden in Spanje, zoals Madrid, Valencia en Sevilla. Inmiddels biedt Baja Bikes tours aan in meer dan 175 landen wereldwijd. Van de bekende steden als New York en Londen tot fietsen in Moskou of Peking en alles wat er tussen zit. Tegenwoordig hebben ze zelfs mountainbike tochten op bijvoorbeeld Curaçao! Wil je toch liever een stad op eigen houtje ontdekken? Dan biedt Baja Bikes ook alleen fietshuur aan.

Baja Bikes in Nederland

Baja Bikes laat zich niet uit het veld slaan door de coronacrisis. Als de Nederlandse toerist minder buitenlandse citytrips maakt, gaan we gewoon Nederland nog beter op de kaart zetten. Zoiets moeten ze gedacht hebben. Want Nederlanders willen fietsen, altijd. Kan het niet in het buitenland, dan is het ook een geweldig idee om in Nederland op stedentrip te gaan. Het grote voordeel: dit kan ook gewoon een dagje.

En zo zijn er inmiddels behalve de bekende steden als Rotterdam, Amsterdam en Den Haag ook georganiseerde tours te maken in Maastricht, Groningen, Alkmaar, Volendam, Gouda, Nijmegen, Haarlem, Den Bosch, Breda, Utrecht, Zwolle, Delft, Leeuwarden en zelfs naar de Keukenhof.

Amsterdamse grachten
De typische Amsterdamse grachten
Baja bikes, fietsen in Amsterdam
Op zondagmorgen is het nog rustig in de stad

De vibe van Amsterdam

Wij stonden ruim op tijd klaar om aan de tocht van half elf te beginnen. Onze gids was de geschiedenis student Rosalie die er veel zin in had. Wij inmiddels ook, het gemopper over het vroege opstaan was allang voorbij en Amsterdam is toch een stad die iets met je doet. De vibe is oké, heet dat tegenwoordig. Rosalie vertelt het plan van vandaag en wat we allemaal kunnen verwachten. De tocht duurt 3 uur maar wel met stops en een pauze in het Vondelpark.

De geschiedenis van Amsterdam

Rosalie vertelt uiteraard iets over de geschiedenis. Op de achtergrond liggen de indrukwekkende schepen van het Scheepvaartmuseum. Een mooie setting en de dames luisteren geïnteresseerd. Hoe Amsterdam rijk geworden is en over de diverse wijken waar we doorheen fietsen. We beginnen bij de Schreierstoren en de Chinese buurt, daarna richting de Jordaan. De gezellige grachten, de mooie huizen en de vele stops waar interessante weetjes horen. De meiden worden steeds enthousiaster: kunnen we niet ook even naar het Anne Frank huis?

het Vondelpark in Amsterdam
Een zonnige stop in het Vondelpark
Amsterdamse grachten
Onderweg zijn er voldoende stops met leuke en interessante uitleg

Stoned op de fiets

Amsterdam zou Amsterdam niet meer zijn als je onderweg niet af en toe zelf stoned wordt van de geur die uit de coffeeshops komt. We komen door het Vondelpark en de Joodse buurt. De tijd vliegt voorbij, nog even wat foto’s op de Magere Brug en voor we het weten is het eindpunt al in zicht. Huh, zijn we er nu al? En wat vonden de dames ervan? Super leuk en zelfs wel een beetje interessant ofzo. Vooral dat verhaal van de NewYork Yankees. Wat dat verhaal precies inhoudt? Ga lekker fietsen in Amsterdam met Rosalie, zij zal het je allemaal vertellen!

En wat vonden de dames er zelf van? Super leuk en zelfs wel een beetje interessant ofzo.

Museumplein Amsterdam
Natuurlijk selfie time op het Museumplein

Fietsen in Amsterdam: praktische tips

Moet je een goede conditie hebben?

Nee hoor, als je kan fietsen dan kan je mee.

Heb ik een mandje of fietstas op mijn fiets?

Nee, in Amsterdam niet, je moet je spullen zelf meenemen in een rugzak. Wel kan je spullen achterlaten bij de verhuur op eigen risico. In sommige steden hebben ze soms wel fietsen met een mandje voorop.

Fietsen in Amsterdam: hoe regel je een fietstocht met Baja Bikes?

Fietsen in Amsterdam begint bij Baja Bikes, reserveer nu hier online een fietstour of fietshuur. Dit kan tot een dag voor aanvang. Uiteraard afhankelijk van beschikbaarheid.

Waar is het beginpunt?

Het beginpunt is vlakbij het Centraal Station. Oosterdokkade 63a, naast de Albert Heijn met de trap naar beneden naar Mac Bike.

Waar parkeer ik het beste mijn auto

Je kan vooraf een parkeerplaats reserveren bij de parkeergarage aan de Oosterdokkade 154 . Doe dit zo vroeg mogelijk voor de beste prijs. Vanaf 5 euro sta je er een hele dag. Het is een beetje het vraag en aanbod verhaal. Toen ik een paar dagen vooraf boekte moest ik 15 euro betalen. Nog goedkoop voor een plek midden in het centrum waar je makkelijk 8 euro per uur betaald. Je kan ook kiezen voor een P+R plaats en met het openbaar vervoer naar het centraal station reizen.

Hoe kom ik bij het startpunt met openbaar vervoer?

Check ov9292 hoe je bij het Centraal Station komt. Vanaf het Centraal Station is het 400 meter lopen, de ingang ligt tegenover Sea Palace, dat grote Chinese restaurant in het water.

Wat kost een fietstour?

Dat hangt ervan af. Zit er een hapje of drankje bij in, hoeveel uur duurt de tocht en in welke stad. In Amsterdam duurt de tour drie uur en betaal je € 35 per persoon. In Den Haag bijvoorbeeld kost een tour 25 euro.

Hoe laat vertrekt de tour?

In Amsterdam begint de tour om 10.30 uur.

Hoe groot is de groep?

Vanaf vier personen tot maximaal vijftien personen.

Is er iedere dag een tour?

In de grote bekende steden wel, in de kleinere steden is het meestal alleen in het weekend.

Wordt de tour altijd in het Nederlands gegeven?

Ja, maar je kan ook kiezen voor een Engelse of Duitse tour als je dat leuker vindt.

Vanaf welke leeftijd mag je meefietsen?

Dat hangt van de stad af, in vele steden zijn er kinderfietsen en speciale kindertours vanaf 8 jaar, zo ook in Amsterdam. Ook zijn er fietsen beschikbaar waar jongere kinderen voorop kunnen zitten.

Is er kinderkorting?

Kinderen onder de elf jaar krijgen korting.

Moet ik een helm op?

Nee, dit is niet verplicht, voor kinderen onder de twaalf jaar wel.

Zijn er verschillende tours?

In de grote, bekende steden wel. Zo heeft Amsterdam de highlight tour maar ook een tour door de polder, juist als je de stadse drukte wilt vermijden.

Vertel,vertel: zou jij willen fietsen in Amsterdam met je pubers?

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baja Bikes, de tekst is echter mijn eigen mening.
Op de Magere Brug in Amsterdam
Oké dan maar, ook even met moeders op de foto

Lees meer!

2 reacties

Cheryl 04/10/2020 - 12:53

Wat een gezellige tocht. Op de fiets kun je een stad ook veel beter bekijken. Klinkt geslaagd.

Antwoord
Anne de Valk 05/10/2020 - 12:32

Op de fiets gaat het absoluut sneller, het was zeker geslaagd!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent. Oké!