Home IJsland Staat de Laugavegur Trail ook op jouw bucketlist?

Staat de Laugavegur Trail ook op jouw bucketlist?

door Anne de Valk

Het was een grote wens van mij om eens een meerdaagse wandeling te maken, een huttentocht met een echte stoere rugzak. Na wat speurwerk vond ik de Laugavegur trail in IJsland.  Zelfs al doe je nog zo je best om dit woord goed uit te spreken, er is geen IJslander die je uitspraak zal begrijpen. IJslands is een erg moeilijke taal. Geen zorgen, de mensen daar spreken allemaal perfect Engels. Maar een meerdaagse huttentocht in IJsland, zou dat wat voor mij zijn en voor mijn pubers? Ik heb een hekel aan kou en kamperen. In dit artikel vertel ik je alles wat je wilt weten over de fantastisch mooie Laugavegur trail, zie je veel sfeerfoto’s en aan het einde van mijn blog geef ik je elf tips zodat ook jij deze onvergetelijke huttentocht in IJsland kan gaan maken!

De Laugavegur Trail, één van de meest populaire hikes ter wereld

Deze trail komt op ieder lijstje van populaire hikes voor en kan zich meten met de bekende Milford track in Nieuw Zeeland of de Inca trail in Peru. Maar waarom zou je zo ver weg gaan als je op drie uur vliegen deze schitterende hike in IJsland kan maken? De wandeling is 54 kilometer, sommige mensen doen hem in twee dagen, maar wij volgen braaf het advies en trekken er vier dagen/drie nachten voor uit. Plus een bonusnacht in de laatste hut. Om niet in de knel te komen met je vluchten is het raadzaam om vooraf en achteraf een nacht in de hoofdstad van IJsland, Reykjavik te reserveren.

Dit betekent dat de vierdaagse trip zeven dagen gaat duren, samen met een vriendin ga ik het echt doen: We gaan de Laugavegur trail lopen, een heuse huttentocht! De laatste keer dat ik op een slaapzaal sliep was op schoolkamp toen ik in zesde klas bij meester Bolkenbaas zat. Het is ook al tientallen jaren geleden dat ik met een rugzak de wereld verkende. En toen hoefde ik niet eens mijn eigen eten mee te sjouwen! Het wordt een spannende hike in meerdere opzichten dus.

De Laugavegur Trail: gewoon doen

Soms moet je niet teveel nadenken en gewoon doen. De hutten voor de Laugavegur Trail hebben we maanden vooraf geregeld rechtstreeks in IJsland. Dat is wel een must, vanwege de populariteit van deze huttentocht en de beperkte capaciteit zijn deze hutten snel volgeboekt. Als je het leuk vind zou je ook met een tentje naast de hut kunnen kamperen, maar je moet ook niet overdrijven natuurlijk. Vlak voor vertrek ga ik me inlezen, inderdaad een beetje laat. Ik lees dingen als: neem een GPS en een kompas mee, volg de markeringen zodat je niet verdwaalt, geen douchegelegenheid bij de eerste hut, neem je afval mee, geen wifi, het wordt steeds spannender.

sanitair gebouwtjes in de sneeuw bij de eerste hut in het vroege ochtendlicht
Vroeg op pad, langs de sanitaire hokjes bij de Hraftinnusker hut
de heuvels tijdens de Laugavegur Trail met een mooie blauwe lucht met wolken
De omgeving veranderd constant

hiken met de rugzak met als uitzicht de besneeuwde heuvels in IJsland
Ook het weer veranderd per uur
de Laugavegur Trail wandelen met nordic poles door de groene vallei met kleine riviertjes
Dwars door de riviertjes, soms met een bruggetje, meestal niet

op blote voeten door een ijskoud riviertje lopen tijdens de Laugavegur trail
Heel goed oppassen waar je je voeten neerzet, de stroming is sterk en het water ijskoud
Prachtig uitzicht op de bergen in de omgeving van Thorsmorck
De stilte is niet in een foto te vangen

Het beginpunt van de Laugavegur Trail: Landmannalaugar

’s Morgens vroeg gaan we met de bus vanuit Reijkjavik naar ons beginpunt, Landmannalaugar. Ook weer zo’n woord wat niet verstaanbaar uit te spreken is. Onderweg verandert het landschap langzaam. Het wordt leger en leger, woest en kaal. Je houdt ervan of je haat het, er zit niks tussen. In Landmannalaugar zijn ook hete bronnen en omdat de eerste dag niet al te lang wandelen is, lijkt het me wel wat om daar even in te liggen. Na aankomst blijkt dat de strakblauwe lucht plaats heeft gemaakt voor stromende regen, dat wordt geen warme bron voor mij. We gaan op pad, glibberend en glijdend over het eerste stuk en al snel laten we de dagjesmensen achter ons. Als we achterom kijken worden we stil, zo’n mooie regenboog hebben we nog nooit gezien.

Neem een Hikerpass voor de Highlandbus, van 21 juni tot 5 september 2021 rijdt deze dagelijks vanaf Reijkjavik

Het weerbericht van IJsland: Het is vandaag wisselvallig

Het weer in IJsland is enorm wisselvallig. Twee uur later hebben we zon, regen, wind en hagel te pakken en dat blijft zo de hele dag. Het IJslandse landschap is prachtig en door al die verschillende weerstypen veranderd dit continue. Door de striemende wind in combinatie met hagel is het zicht erg slecht en lopen we van paaltje naar paaltje. Ik snap ook ineens dat verdwaal verhaal, er is verder nergens een oriëntatiepunt. Alleen heuvels en dalen en de oranje paaltjes die de weg aangeven.

De eerste hut, de Hrafntinnusker hut

Het is mistig en het wordt al schemerig maar eindelijk zien we dan de lichtjes van de eerste hut, het is er een drukte van belang. Er zijn grote slaapzalen, je mag zelf een plek uitkiezen en ik hoop maar dat ik als eerste in slaap val. De keuken is voor iedereen vrij te gebruiken, dus we kunnen ons adventure food klaarmaken. De latrines zijn buiten en laat ik het erop houden dat het niet echt een feestje is. Weinig drinken dan maar. De sfeer is ontspannen, er is geen tv of wifi dus iedereen is gewoon in het moment: lezen, puzzelen, kaarten of een ander spelletje, sociaal met elkaar kletsen.

Het is even wennen maar al snel is dit een van de dingen die ons het meest bijblijven. De heerlijke ontspannen sfeer. De mensen komen overal ter wereld vandaan en dat vind ik altijd reuze interessant: uit India, Amerika, België, Zuid Amerika, Frankrijk, Israël, Canada, Australië  en Nederlanders natuurlijk. Iedereen loopt in dezelfde outdoor kleding en alle rangen en standen vallen weg. Je bent hier allemaal om hetzelfde te doen en dat levert leuke gesprekken op.

de houten routebordjes naar de verschillende hutten tijden de Laugavegur trail
Onderweg staat de weg goed aangegeven
de eerste ruimte in een hut tijdens de hike in IJsland is een plek waar je de schoenen kan neerzetten
Bij aankomst in iedere hut geldt: eerst schoenen uit.
de slaapzaal van een hut, aan beide kanten bedden en een touwtje voor de was in het midden tijdens de huttentocht in IJsland
Naast wie zal ik vannacht weer slapen?
wachten bij het douchehokje bij de hut in Thorsmorck, de laatste hut van de huttentocht in IJsland
Wachten op je beurt voor een heerlijke verdiende douche
hiken in IJsland over de zwarte lavavelden en in de verte de hut van Emstrur tijdens de Laugavegur Trail
Na kilometers hiken over de eindeloze lavavelden, zien we eindelijk de Emstrur hut in de verte
wandelen over sneeuwvlaktes tijdens de Laugavegur Trail
Prachtige sneeuwwitte vlaktes, hier moet je echt op het juiste pad blijven

We gaan vroeg op pad

Mijn angst om als pinguïns achter elkaar te hobbelen langs de gemarkeerde paden is ongegrond blijkt de volgende dag. Wij waren al vroeg op pad, om acht uur stonden we al klaar om te vertrekken . Sommige mensen werden net wakker en anderen waren al weg. En met zoveel leegte en stilte om je heen is het ook weleens fijn om weer wat mensen tegen te komen, die je helpen bij de oversteek van een riviertje bijvoorbeeld.

De natuur is onvoorstelbaar mooi

Hiken in IJsland is mateloos genieten. Het weer maakt ons niks uit, het veranderd te snel om je daar druk over te maken. De natuur is zo onvoorstelbaar mooi. We lopen over sneeuwwitte vlaktes, langs stinkende dampende zwavelgaten, door schitterende groene valleien, over kilometers lange zwarte lavavelden. We moeten rivieren over, sommige met een bruggetje en bij anderen moeten we door ijskoud water waadden met een sterke stroom. En verder is er echt helemaal niks.

We maken veel foto’s, maar de stilte en het uitzicht zijn absoluut niet in foto’s te vangen. Na een paar dagen komen we aan in de laatste hut. We zijn inmiddels helemaal gewend aan het slapen naast wildvreemden, interessant hoe makkelijk je uit je comfortzone kan stappen.  Wat zijn we trots op onszelf, we hebben het toch maar mooi gedaan! Een klein smetje op onze monster prestatie: de beheerder van de laatste hut vertelt dat deze tocht ook als ultra marathon gerend wordt, de snelste persoon doet dat in 4 uur 15. Pfff, uitslovers…

afdalen van een sneeuwberg tijdens de Laugavegur Trail in IJsland
De ‘stokken’, nordic poles zijn echt onmisbaar

Is de Laugavegur Trail ook leuk voor pubers?

Hier kan ik vrij kort over zijn. Dat hangt helemaal van het ‘soort’ puber af. Ik hoef het in ieder geval niet te proberen om mijn tieners mee te nemen op deze huttentocht. Maar heb je echte outdoor pubers dan is dit een geweldige ervaring om samen te delen. Wij liepen de Laugavegur Trail begin september, maar de zomervakantie is het beste seizoen. Ideaal dus. Laat je weten hoe het was?

koude hagelregen tijdens de Laugavegur Trail in IJsland
Keiharde wind met hagel, gelukkig duurt dit niet al te lang
op de top van de berg met een mooie blauwe lucht en een weids uitzicht over de lavavelden
De Laugavegur Trail kan van de bucketlist

de uitgestrekte zwarte lavavelden bij Emstrur
De lavavelden bij Emstrur
Mooie groene vallei tijdens de Laugavegurtrail met een riviertje en groene bergen
Het prachtige landschap verveelt nooit
houten wegwijzer paaltje van de Laugavegur Trail
wegwijzer 54 kilometer in 4 dagen, wat een fantastisch avontuur

11 tips voor de Laugavegur Trail

Is de Laugavegur Trail iets voor jou? lees de volgende tips en doe er je voordeel mee!

 • Investeer in goede oordoppen…
 • Regel je buspas vooraf bij Trex, neem een hikerspass, dit is een pas met een andere begin en eindpunt.
 • Je kan de Laugavegur trail ook andersom lopen: van Thorsmork naar Landmannalaugar, dat is wel zwaarder omdat je meer moet klimmen.
 • De hutten regel je al vroeg vooraf bij de berg organisatie in IJsland.
 • Icelandair is een prima maatschappij, met vluchten vanaf Amsterdam of Brussel, hoe eerder je reserveert, hoe goedkoper de vlucht.
 • Leg de kleding die je mee wilt nemen op je bed, haal daar de helft vanaf en leg dat terug in je kast, je hebt het niet nodig, echt niet.
 • Neem nordic poles mee, tuurlijk ziet dit er seniorachtig uit, maar het is mijn redding geweest bij diverse klimmetjes, glibberige afdalingen en als evenwicht tijdens stevige windvlagen.
 • Investeer in goed materiaal, een fantastisch aanbod aan outdoor hebben ze bij A.S. Adventures
 • Potten en pannen, theedoeken en afwasmiddel zijn aanwezig in de hutten, neem wel je eigen voedsel mee, te koop bij diverse outdoor zaken.
 • Neem je eigen slaapzak en kussen mee.
 • Je kan de tocht nog uitbreiden door na Thorsmork verder te hiken over de gletsjer naar Skogar.
 • Twijfel je of IJsland een bestemming voor jou is, kijk eens een film die in IJsland is opgenomen zoals bijvoorbeeld: The secret life of Walter Mitty of Hrutar.
een riviertje in een groen landschap in IJsland
Sommige riviertjes zijn prima te overbruggen
Wandelen langs een hele diepe kloof bij Emstrur in IJsland
Deze kloof was zo onbeschrijfelijk mooi

wandelen met de rugzak door het groene afwisselende landschap in IJsland
De rugzak werd steeds makkelijker te dragen
bloeiende heide met op de achtergrond het weidse uitzicht over de stille natuur met zijn heuvels, dalen, lavavelden en rivierstroompjes
Overal waar je kijkt is natuur, als mens ben je eigenlijk maar heel klein

Lees ook:

Update van deze blog op 26 oktober 2020. Momenteel heeft IJsland code oranje en zijn alleen noodzakelijke reizen gewenst. Check de regels voor COVID-19 en reizen op de site van de regering van IJsland

3 reacties

Corina Noomen 08/06/2019 - 10:36

Wauw wat gaaf om te lezen en wat een prachtige foto’s. Zelf net terug uit het prachtige IJsland.

Antwoord
KAren 04/07/2020 - 18:34

Zo zalig! Binnen een maand of twee ga ik hopelijk ook naar IJsland. Met welke bus zijn jullie naar Landmannalaugar gegaan? En wat had jij aan je voeten bij het oversteken van riviertjes?

Antwoord
Anne de Valk 04/07/2020 - 21:31

Wat heerlijk, ik ben wel een beetje jaloers! Ik had een hikerspass geboekt via trex.is. Wel even checken ivm het weer rijden ze meestal tot begin september. Het oversteken deden we op blote voeten, broek omhoog en schoenen rond je nek. Heel veel plezier, je gaat het vast geweldig vinden!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent. Oké!