Home Tiener reistips Hoe overleef ik de lockdown met mijn puber? |10 tips

Hoe overleef ik de lockdown met mijn puber? |10 tips

door Anne de Valk

Je kent ze vast wel, de jeugdboeken serie van Francine Oomen. Hoe overleef ik mijn eerste zoen, hoe overleef ik de brugklas, hoe overleef ik de vakantie en zo nog een aantal pakkende titels. Mijn pubers hebben de boeken allemaal gelezen. Ik wil er graag nog een titel aan toevoegen: Hoe overleef ik deze lockdown met mijn pubers of omgekeerd kan ook: Hoe overleef ik de lockdown met mijn ouders.

De komende weken zitten we weer thuis, met zijn allen mopperend op de trage wifi boven. Wie weet hoe die wifi versterkers werken, laat het me vooral weten! We hebben geleerd van de eerste lockdown, die zag er voor mijn oudste slecht uit. Haar cijfers kelderden naar beneden en qua sfeer was het ook niet echt gezellig, om het maar even zwak uit te drukken. Het is een schrale troost dat ze niet de enige was. Er zijn wel pubers die het thuis studeren prima af gaat. Minder prikkels en geen gepest zijn een paar goede redenen die het thuis een betere plek maken dan op school. Maar voor de meeste tieners is school missen iets wat ze nooit voor mogelijk hadden gehouden. De contacten, de gezelligheid met zijn allen en ja, zelfs de leraren worden gemist.

Hoe hou je het gezellig thuis met je pubers? 10 tips

1. Structuur en discipline

Voor ons meteen de moeilijkste, structuur is namelijk niet echt mijn middle name. En toch is dit wel belangrijk. Eigenlijk de routine aanhouden die met de normale schooldagen ook van toepassing is. Gewoon aankleden, niet de hele dag in pyjama de lessen volgen, normaal ontbijten. Het enige voordeel is dat je iets langer kan blijven liggen, want je lokaal is tevens je slaapkamer of de eettafel. Het lastige van deze lockdown is dat de kerstvakantie eerst komt. We moeten ervoor waken dat deze slow vakantieflow niet vijf weken lang duurt. Dus na de kerstvakantie net doen alsof je daadwerkelijk weer naar school gaat.

wandelen met tieners
Ga eens wandelen in de natuur, dan kan ook je puber gave foto’s maken

2. Buitenlucht, hoe krijg ik mijn tieners naar buiten?

Heb je buiten kinderen? Lucky you! Zij krijgen automatisch de broodnodige zuurstof binnen. Maar voor alle andere mensen met binnenzit pubers: Hoe krijg je ze van de bank af? Ik heb hierover een apart artikel geschreven: Hoe krijg ik mijn puber aan de wandel. En dat varieert van geocache tot folderwijk. Ik ga inzetten op geocache. Ook al zullen ze het niet meteen laten merken, ze vinden het best leuk om te doen. In de december periode is het ook een leuk idee om te genieten van alle kerstverlichting in de tuinen en de straten. Natuurlijk vinden ze dat suf, maar in het donker heb je minder kans om bekenden tegen te komen die zien dat jij aan het wandelen bent met je moeder. Of ga lekker naar het strand met je hond. Heb je geen hond? Leen er eentje van de buren, je tante of je vriendin. Er zijn honden genoeg die er ook even lekker uit willen.

wandelen in de natuur met tieners
Naar het strand? Neem een hond of een bal mee

Hierbij een oproep om alle kerstverlichting buiten te laten hangen tot einde lockdown!

3. Spelletjes doen

Haal de sjoelbak bij oma van zolder, stof mens erger je niet af of nog een beter idee, schaf wat nieuwe spellen aan. Onze laatste aanwinst is Ticket to Ride, echt een super leuk spel. En wat dacht je van een online escaperoom, gewoon thuis. Deze zijn te verkrijgen in diverse leeftijdscategorieën voor kleine en grote pubers.

tieners spelen ticket to ride
Af en toe vinden ze een bordspel best leuk, als het maar niet te lang duurt

4. Koken of bakken

Ik wil liever dat ze koken, maar zelf houden mijn tieners meer van bakken. Dat weer de nodige kilo’s met zich mee brengt. Want 2 dagen appeltaart gevolgd door een aardbeien kwark roomtaart ga je toch merken aan je nieuwe spijkerbroek. Ik heb de regel ingevoerd dat ze allebei één keer per week koken. En dan niet meer zoals in het begin: Kijk eens mam ik heb gekookt, we eten tosties… Maar gewoon normaal avondeten. Ik ben benieuwd. De magazines van de diverse supermarkten liggen op tafel ter inspiratie. Nu maar hopen dat ze er ook in gaan kijken.

inspiratie magazines om pubers te laten koken
Nonchalant open leggen op tafel in de hoop dat ze er iets lekker uit gaan maken

Kijk eens mam ik heb gekookt, we eten tosties…

tieners aan het bakken in de keuken
Het is meestal lekker bakken met kleurstof

5. Lezen pubers nog?

Lezen pubers nog? Jawel, ze lezen insta stories en songteksten. Maar een echt boek? Steeds minder blijkt uit diverse onderzoeken. Ook mijn tieners zijn niet echt in een boek geïnteresseerd. En als ze dan eenmaal beginnen, kunnen ze ook niet wachten tot het uit is en lezen ze door tot diep in de nacht. Een alternatief zouden luisterboeken kunnen zijn. Ben je lid van de bibliotheek, dan kan deze gratis downloaden. Voor jongeren onder de achttien is dat lidmaatschap trouwens gratis.

  • Ik heb een apart artikel geschreven over de leukste en spannendste boeken voor tieners.

6. Opruimen en verkopen

Opruimen is vaak niet aan tieners besteed behalve als het geld oplevert. Dus duik die zolder op en verkoop alles wat ruimte inneemt. Die grote knuffelbeer, de Playmobil, schoenen, kleding, speelgoed. Hoe gaaf is het om vijf euro te krijgen voor die make up pop waarvan je niet eens wist dat je die nog in je kast had staan? Verkopen kan via allerlei facebook groepen, apps zoals vinted of via marktplaats of andere prikborden. Wij houden het verdiende geld apart in de digitale leuke dingen pot en gaan er, zodra het mogelijk is, weer iets leuks van doen.

kinderspeelgoed verkopen levert geld op voor pubers
Het kinderspeelgoed kan worden verkocht voor de leuke dingen pot

7. Experimenteer met kleding

Helemaal hot en happening. Tie dye: kleding verven, schoenen of broeken customizen. Als je punt zes goed hebt gevolgd dan heb je waarschijnlijk nu een stapel kleding die ze niet meer aan doen wegens: Mwah, vind ik gewoon niet meer zo leuk. Ga er gezellig mee aan slag, zoek DIY (Do It Yourself) filmpjes op Youtube of kijk eens op pinterest hoe makkelijk het is om je eigen stijl te maken. Wie weet schuilt er wel een nieuwe designer in je puber? Ik heb een Belgische site gevonden waar ze uitleggen hoe je kleding kan kleuren met ingrediënten uit je keukenkastje. Denk aan walnoot schillen, kurkuma of bessen en spinazie. Handig nu de Action toch gesloten is. Ze hebben het ook over aluin, dat kan je gewoon bij het Kruidvat kopen.

Tie dye vinden tieners leuk
Tie dye kan nooit mislukken

8. Zoek oude foto’s en filmpjes op

Niks is leuker dan oude fotoboeken bekijken. Gieren van de lach om hoe ik er toen uitzag. Toen zat je haar nog stommer dan nu mam! Ja klopt, ik loop nu al weken rond met een coronakapsel. Of gillend van afschuw over zichzelf: Nee! Waarom heb je me zo naar school laten gaan, dit kan echt niet! Tegenwoordig is alles digitaal en ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb bar weinig digitale fotoboeken gemaakt. Ik heb er de rust noch het geduld voor en ik neem er ook de tijd niet voor. Filmpjes en foto’s kijken op de laptop is ook een geslaagde middag vermaak. Het is vooral grappig als ze roepen: Oh, dat weet ik nog en dan komt er een verhaal wat ik zelf allang weer vergeten was.

kinderfoto van mijn tieners
Foto’s van vroeger bekijken is hilarisch, zoals deze. Hier riepen ze: Mam, kom eens kijken, we hebben een vuilnisbelt gemaakt..

9. Pinterest is ook tof voor pubers

Op Pinterest vind je echt alles. Of je nu zoekt naar knutselen met schelpen, hoe lak ik mijn nagels of hoe pimp ik mijn spijkerbroek. Alles staat erop. Ook voor inspiratie zit je er goed. Bijvoorbeeld voor een make over van je pubers slaapkamer of goede quotes. Voor je het weet ben je uren verder en vol plannen over een hele nieuwe huisstijl, de slaapkamers veranderen en meteen de tuin ook maar en vergeet de wand decoratie niet, kan je makkelijk zelf samen met je tiener.

Mijn moeder heeft een heleboel goede voornemens voor mij

quote van Loesje

10. Laat het los

Laat het los, laat het gaan! Ken je dit liedje nog van de film Frozen? Ik heb prachtige filmpjes waar ze dit heerlijk aan het zingen zijn, deze mogen niet gepubliceerd worden en dat is prima natuurlijk. Maar laat het inderdaad los, dit is wat het is en hoe relaxter jij bent hoe meer je tieners dat ook zullen zijn. Laat de teugels vieren, deze periode is voor de jeugd gewoon niet leuk. Laat ze lekker gamen en snappen op hun mobiel. Tot op zekere hoogte natuurlijk en die hoogte bepaal jij zelf.

Met deze tien tips heb ik je handvatten proberen te geven om leuke dingen te ondernemen met je puber tijdens de lockdown. Deze pandemie ligt in dezelfde categorie als de pest, Spaanse griep en de Mexicaanse griep. Je kan er van alles van vinden, maar ik realiseer me dat we nu midden in de geschiedenis leven. Als de kinderen van je pubers later aan ze vragen: Mam, pap, wat deed jij dan tijdens de lockdown van de COVID 19 pandemie? Dan kunnen ze hopelijk leuke herinneringen ophalen.

Hoe hou jij het gezellig thuis? Laat het me weten in de reacties

's avonds wandelen met je puber
Als je ’s avonds gaat wandelen heb je de minste kans om bekenden tegen te komen

Lees meer!

4 reacties

Lola 29/12/2020 - 20:25

Leuke site heb je!!

Antwoord
Anne de Valk 30/12/2020 - 09:28

Dank je wel voor het mooie compliment!

Antwoord
Isolde 24/12/2021 - 07:24

Dacht type iets in Google ‘lockdown met pubers’ en kwam op je leuke en inspirerende site! Nu alweer wat vertrouwen dat we ook deze periode weer doorgaan komen 😊

Antwoord
Anne de Valk 24/12/2021 - 17:26

Dank je wel voor je mooie compliment. Ik zal het zelf ook weer eens doorlezen, haha.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent. Oké!