Home Vakantie met pubers Op reis met tieners | Hoe weet je wanneer je kind in een puber veranderd is?

Op reis met tieners | Hoe weet je wanneer je kind in een puber veranderd is?

door Anne de Valk

Meestal schrijf ik over reizen met pubers, maar hoe weet je nu eigenlijk wanneer je kind een puber is geworden? Het is namelijk niet zo dat je op een dag wakker wordt en je ineens een tiener in huis hebt. Dit proces gaat heel geleidelijk. En hoe is het leven met puberdochters eigenlijk naast al dat reizen? Feitelijk zijn er drie fases, van 0-4 jaar, 5 tot 10 jaar en vanaf ongeveer 11 jaar. Zit je in de derde fase? Gefeliciteerd, je bent in het bezit van een prachtig puberkind! Ik heb zelf twee meiden, eentje van elf en eentje van dertien, pardon, bijna veertien. En ik ben er inmiddels wel achter, ik heb twee pubers in huis! In dit artikel neem ik je mee in mijn leven als moeder van twee puberdochters en vertel ik je hoe je erachter kunt komen in welke fase jij momenteel zit.

Fase 1: van 0 – 4 jaar

Oh wat een rijkdom, je hebt een kindje! Vanaf het moment dat ze de nachten doorslapen gaat het grote genieten beginnen. Je moet ze nog wel leren te begrijpen want ze kunnen alleen eten, slapen, veel poepen en huilen. Dat is vrij lastig communiceren kan ik uit eigen ervaring vertellen. Maar verder zijn ze zijn lief, grappig en schattig. Natuurlijk is jouw kind het mooiste kind van de wereld. Ze zijn compleet afhankelijk van je en als ze iets groter worden plaatsen ze je op een voetstuk. Jij bent hun kader, als ze groot zijn dan gaan ze met je trouwen of willen ze net zo worden als jij. Koester deze tijd!

reizen met pubers, wanneer is mijn kind een puber, hoe weet ik dat mijn kind een puber is
Je staat op een voetstuk, koester dat.

Fase 2: van 5 tot 10 jaar

Ze gaan naar school. Natuurlijk slik je wat tranen weg, de volgende fase gaat in. De fase van een eigen wil en ontwikkeling. Ze komen vol verhalen thuis en gaan met vriendjes spelen die niet meteen jouw keuze zouden zijn. Je probeert ze te sturen maar dat wordt keihard afgestraft: “Waarom moet ik met Laurie spelen? Die vind ik stom” of “Wij willen bij Willemijn spelen, maar dat mag toch niet van jou omdat haar moeder rookt, toch mam?” Uiteraard staan de moeders in kwestie vlak naast je, zo jammer.

Ook maken je kindjes de meest interessante knutsels die vooral heel groot zijn en door je hele keuken en woonkamer hangen. Waag het niet om er eentje per ongeluk weg te gooien. Zo kan het voorkomen dat de paashaas met kerst nog steeds in je toilet hangt of dat je maanden later iets plakkerigs vindt ergens achter in een laatje, een moederdag kadootje wat ze niet meer konden vinden. Ze willen niet meer met je trouwen, maar blijven tot hun vijfendertigste zeker thuis wonen! Niet alleen jij, maar ook de juf heeft steeds vaker gelijk. Hun wereld wordt groter, accepteer dat!

kind naar puber,reizen met pubers, wanneer is mijn kind een puber, hoe weet ik dat mijn kind een puber is
Ach kijk nou, ze zijn ook zo lief voor elkaar

Fase 3: van 11 tot ? (geen idee hoeveel jaar nog)

Op een dag is alles ineens anders. De kleding die je bij de HEMA voor ze meenam voldoet niet meer. Ze zien er anders uit en ze ruiken ook anders. Kortom: ze groeien en worden groot. Zonder dat je het in de gaten had ben je van je voetstuk gestoten en gedegradeerd tot voetveeg. Ze zijn lastig naar buiten te krijgen, lees hierover mijn 10 manieren om je puber aan de wandel te krijgen. Ze roepen niet geschrokken: Mama bloedt! als je binnenkomt strompelen na een ongelukkige val met geschaafde knieën. Nee, ze roepen verschrikt: Wat doe jij nou, heeft iemand je gezien? Ze komen ook niet meer lekker naast je in bed liggen als ze wakker worden, maar sneaken naar beneden om even te checken of de mentor nog iets heeft geappt. Yeah right. Vanaf nu is het alle hens aan dek.

Sevilla, tieners,reizen met pubers, wanneer is mijn kind een puber, hoe weet ik dat mijn kind een puber is
Een springfoto doet het altijd goed, dit is de beste uit 75..

Hoe weet je dat je een puber in huis hebt?

Uiteraard de leeftijd, maar dat zegt eigenlijk niet zoveel. De ene is iets vroeger in zijn ontwikkeling dan de andere. Hier een aantal herkenningstekens:

 • Ze gaan zich voor je schamen: Mam, praat niet zo hard. Mam,ga je zo naar buiten? Mam, ik ga echt niet naast je lopen.
 • Ze worden steeds luier, waren ze eerder dol op een wandeling of fietstocht, nu moet het ineens een doel hebben. Waar gaan we heen lopen dan? Waarom gaan we een rondje fietsen, wat heeft dat nu weer voor zin?
 • Ik heb meiden en geen xbox of andere spel apparaten, van jongens weet ik alleen dat ze gamen, heel veel gamen.
 • Ze maken constant ongecontroleerde bewegingen, dit zijn de moves die ze afkijken van Tiktok, een app met dansjes geloof ik.
 • Ze zijn steeds vaker boven op hun kamer. Op de mobiel uiteraard, maar ze proberen de schijn op te houden dat ze iets doen wat ik fijn vind: Mam, ik ga huiswerk maken of Mam,ik ga mijn kamer opruimen.
 • De kamer opruimen is zo gebeurd, alle kleding die op de grond ligt gooien ze ongezien in de wasmand. Zo kom ik regelmatig schone opgevouwen kleding tegen in mijn wasmand. De rest proppen ze in een kast en klaar!
 • Ze gaan steeds later naar bed, als je niet oppast liggen ze nog later dan jij.
 • Zeg je iets wat ze niet bevalt dan krijg je de volgende reacties:
  • geen reactie.
  • een hele diepe zucht.
  • de blik, ze kijken naar je alsof je Japans tegen ze praat. Wat echt niet zo is.
  • Of de allerergste: de eyeroll, dit is een kunst op zich. De ogen rollen naar boven, de wenkbrauwen gaan omhoog en woorden zijn overbodig. Als moeder heb je dan 2 keuzes: je ontploft of je druipt af.

Moeder zijn is zoveel meer dan een kind baren, vooral als moeder van pubers heb je er zoveel taken bij gekregen waarvan je niet eens wist dat ze in je takenpakket zaten

 • Taxichauffeur: Naar alles wat niet op fietsafstand is, eigenlijk alles verder dan 950 meter in hun ogen.
 • Detective: Altijd op zoek naar hockeyschoenen, geschiedenisboek, zonnebril, sleutels, borstels, schone sokken en nog 1000 andere dingen.
 • Kok: En dan nog een totaal niet gewaardeerde. Enig enthousiasme is er alleen bij de 4 P’s: Pizza,Patat, Pannenkoek en Pasta. Groene groente eten ze volop: komkommer is toch ook groen?
 • Butler: Mam, wil je mijn borstel even halen? Mam mag ik warme chocomelk, dat kan jij altijd zo goed, Mam,wil je dat bloesje even strijken?
 • Boodschappendienst: Het grootste commentaar hier in huis is dat er nooit iets lekkers te snacken is, maar dat is niet waar. Iedere week koop ik heus wel lekkere onverantwoorde dingen, maar die zijn gewoon ook meteen verdwenen en op. Behalve de stroopkoeken, die krijgen ze nooit te zien omdat ik die zelf al stiekem op de wc heb opgegeten….
 • En verder ben ik schoonmaker, geldautomaat, uithuilschouder,entertainer en de veilige basis waar ze zich heerlijk kunnen laten gaan, zich kunnen ontwikkelen tot hopelijk gelukkige volwassenen.

Als moeder van pubers moet je kunnen schakelen. Zeker als je zoals ik, de kinderen alleen opvoed. Soms zijn ze echt afschuwelijk en loopt het gierend uit de hand en het volgende moment zijn ze weer zoals ik ze het allerliefste heb: lief tegen mij en tegen elkaar, vol verhalen waarmee ik een kijkje in hun leven krijg. Zelf heb ik facebook en instagram en dat is voor mij genoeg. Ik wil geen snapchat en tiktok, ik wil ze niet controleren en hoop dat ze het verstand wat ze hebben ook echt gebruiken. We zullen over een jaar of tien zien of ze gelukt zijn. Nu al zin in. 😉

Niks missen? Volg mij op Facebook of Instagram!

tieners met moeder, opvoeden, tieners, pubers, opvoeding, reizen met tieners, vakantie met pubers.
Is dit echt al 4 jaar geleden?

En wat doe je dan met pubers?

Ze vinden ook steeds minder leuk, het hangt maar een beetje. Maar wat dacht je van grotbiken in Valkenburg of lekker naar Zeeland en bezoek het klimbos, succes verzekerd! Ga met je tieners paardrijden in Zweden of canyoning in Frankrijk of naar één van de 10 leukste tienercampings in Nederland.

Waaraan merkte jij dat je kind nu een echte puber is geworden? Laat het me weten in de reacties.

Lees meer!

4 reacties

Corina noomen 23/06/2020 - 16:48

Geweldig, zo herkenbaar

Antwoord
Anne de Valk 24/06/2020 - 09:28

Het is ook overal hetzelfde 😉

Antwoord
Aline 23/06/2020 - 20:35

Zo grappig beschreven 🤣🤣 nu al zin in de puber-tijd 😛 Jesse wordt over een paar maanden 10, dus nog heel even geduld 🤪

Antwoord
Anne de Valk 24/06/2020 - 09:30

Oh dan heb je nog even heerlijk fase 2 😉

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent. Oké!