Ben je na het lezen van mijn vorige blog over de huttentocht in Aragon enthousiast geworden en wil je zelf ook deze tocht maken? Goed idee! Het is een schitterende ervaring, wandelen is het nieuwe yoga heb ik ergens gelezen. Dat weet ik niet, maar dat je er rustig en zen van wordt is absoluut waar. Ik heb 12 tips voor een huttentocht in Aragon voor je op een rijtje gezet en deze wil ik graag met je delen zodat je hier vast je voordeel mee kan doen. In iedere hut werkt het uiteraard anders, vandaar dat de meeste tips specifiek gelden voor la Ruta de los tres refugios in het gebied Posets Maladeta in de regio Aragon, Spanje.
Tips voor een huttentocht in de Posets Maladeta
1. Reserveer vooraf
De huttentocht in Aragon bestaat uit 3 overnachtingen. Uiteraard wil je niet het risico lopen dat er een hut volgeboekt is, vooraf reserveren is raadzaam. Er is geen kampeergelegenheid bij deze hutten. 1e nacht: Refugio de Estos, 2e nacht: Refugio de Viados, 3e nacht: Refugio Angel Orus
2. Cash geld
Het fijne van deze tocht is het ontbreken van bereik. Je bent echt weg uit de drukke wereld. Het is even wennen om je mooie foto’s niet meteen te kunnen posten op insta en te checken wat een ander met zijn leven doet, maar echt waar, het went en het is heerlijk! Neem daarom contant geld mee, jij hebt geen bereik, een pin apparaat dus ook niet.
3. Blaren
Blarenpleisters, blarengel, blarenprikkers, blarentape, iets tegen blaren. Ook al zijn je schoenen nog zo goed ingelopen, vooral als je steil naar beneden loopt, kan je blaren krijgen op plaatsen waar je nog nooit 1 blaar hebt gehad. Tenminste in mijn geval. Vriend had nergens last van, dat kan ook.
4. Rugzak
Aangezien de huttentocht maar 3 nachten is vond ik het niet noodzakelijk om 2 grote rugzakken mee te nemen. Daarom kozen wij voor 1 grote van 65 liter en 1 kleine dag rugzak. De grote rugzak was prima in orde, maar ik kwam er na 3 kilometer al achter dat we iets te nonchalant waren geweest met de kleine rugzak. Zorg dat deze ook een heupband heeft zodat het gewicht wordt verdeeld en niet allemaal aan je schouders trekt. Ik liep makkelijker met de grote dan met de kleine.
5. Babyshampoo
Als je alles op je rug mee moet nemen is het belangrijk dat dit zo weinig mogelijk gewicht heeft natuurlijk. En voor je mede wandelaars is het prettig dat ze je niet ruiken voordat ze je zien aankomen. Daarom superhandig: babyshampoo. Voor je haar, je lichaam en je kleding.
6. Wasknijpers
Een simpele, maar doeltreffende tip vind ik zelf. Bij iedere hut hangt wel een waslijn waar je je schone was (zie tip 5) kan ophangen. Maar je bent niet de enige die de was wil ophangen. Neem daarom wasknijpers mee, boven op de berg kan het best waaien en meestal waait het net een afgrond in, dag dure Falke sokken…
7. Maaltijden
Anders dan in IJsland was er hier geen gelegenheid om je eigen potje te koken. Misschien alleen in de eerste hut. Er waren wel een paar mensen die dit deden, maar die zaten buiten met hun gasbrandertje op de grond te hannesen. Bij het reserveren van de hutten heb je de mogelijkheid om het ontbijt, picknick en het diner er bij te reserveren. Wij hadden veel eten mee voor onderweg maar dat had ook met de helft minder gekund. De picknick was best uitgebreid.
8. Slapen
Wij liepen deze tocht in juli. Het was lekker warm weer en dan is een lakenzak is voldoende. Dit scheelt ook nog eens heel veel ruimte in je rugzak. Mocht het toch wat frisser zijn dan zijn er dekens. Ook zijn er kussens aanwezig, ik had mijn eigen opblaasbare kussentje, sliep ook heerlijk. En een dikke slaapzak, dat was wel jammer.
9. Nordic poles
Ik ben er inmiddels aan gewend, maar ik kan me voorstellen als je voor de eerste keer gaat hiken dat je jezelf ziet lopen met “die stokken”. Gewoon wel doen. Ze zijn absoluut noodzakelijk, als steun bij het afdalen, als balans bij het stijgen, eigenlijk overal. En mocht het helpen: iedereen loopt ermee.
10. Kennis van de Spaanse taal
Je bent bezig aan je huttentocht in Aragon, dit is een gebied dat nog niet is ontdekt door de massa en dat is heel fijn. Toch verwachten veel mensen dat ze te woord worden gestaan in het Engels. Dat is meestal niet het geval, als ze hier al een andere taal spreken dan is dat Frans. De meeste toeristen zijn namelijk Fransen. Google translate? Dan zal je toch eerst bereik moeten hebben. Dat is pas in de derde hut. De mensen zijn wel heel vriendelijk en gaan gewoon wat harder praten in de hoop dat je ze dan wel begrijpt..
11. Tafelschikking
Het diner begint meestal om 19.30 of 20.00 uur. Het is de bedoeling dat je er ook op tijd bent en niet een kwartiertje later. Er wordt gewerkt met een tafelschikking. Zorg dat je aan tafel zit met mensen die je kan verstaan. Wij zaten 1 keer bij aardige Fransen aan tafel, verder dan “Je m’appelle Anne” kom ik niet in die taal en zij spraken ook geen Engels. Dat is jammer, want juist tijdens het diner is het gezellig kletsen. Na het diner gaan de meesten richting bed en om 21.30-22.00 uur is alles stil.
12. Benasque
Het mooie van deze tocht is dat je een rondje maakt, je hebt geen ingewikkelde logistieke toestanden nodig om weer bij je auto te komen. Het is een goed idee om na de tocht een nachtje in Benasque te verblijven. Je komt eind van de dag aan, heerlijk om dan niet verder te hoeven rijden. Verder is het een gezellig en levendig dorp met genoeg restaurants en terrassen.
Verder nog een klein puntje van aandacht voor de verwende avonturiers: alles is vrij sober tijdens deze tocht. Ik heb een klein onderzoekje gedaan onder de hikers en het blijkt dat dit ook precies de bedoeling is. Onderdeel van de charme enzo. Persoonlijk zou ik het helemaal niet erg vinden om bij iedere hut een pedicure en een masseur tegen te komen. Ik denk ook dat het een gouden tip is om daar boven op de berg een eigen zaakje te beginnen. Ook al heb ik enorm genoten, ik ben alvast de eerste klant!
Ben jij een sobere of luxere hiker? Laat het me weten in de reacties.
Een must have: wandelgids deel 2
Uiteraard is er nog veel meer te doen in Aragon, lees hierover mijn andere artikel: sportieve activiteiten in Aragon