Home Nederland Coronaproof uitje met tieners: een autospeurtocht

Coronaproof uitje met tieners: een autospeurtocht

door Anne de Valk

Bij een autospeurtocht denk ik aan vroeger. Toen Koningsdag op 30 april was en nog Koninginnedag heette. Het was hilarisch, in de auto foto’s zoeken en onderweg allerlei opdrachten uitvoeren. Mijn ouders voorin de blauwe Subaru en broer en ik achterin. Hier links, nee andere links! Je rijdt er voorbij pap, ik zag iets. Oh nee, toch niet. Op een gegeven moment stond de autospeurtocht nooit meer op het programma van de Oranjevereniging en verdween dit fenomeen net als veel dingen naar het hoofdstuk: dat was vroeger. Tot vandaag!

Oude dingen komen terug! Of misschien is het wel nooit weggeweest, maar heb ik dat nooit gezien, zou ook kunnen. Op deze druilerige zaterdag in februari gaan we een autospeurtocht maken. Ik heb er nu al zin in! Mijn oudste puber niet en om het voor iedereen gezellig te houden laten we die lekker thuis. Samen met mijn jongste tiener van 12 en haar beste vriendin gaan we op pad.

autopuzzeltocht met tieners
Ik was de chauffeur en de dames vertelden mij welke kant ik op moest

Aanbieders van autospeurtochten

Er zijn twee aanbieders van autospeurtochten. Er zullen er ongetwijfeld veel meer te vinden zijn maar deze twee hebben een groot aanbod in heel Nederland. Het mooie is dat je zelf bepaald wanneer je de route gaat rijden, deze zijn onbeperkt geldig. Ook een leuk idee om tijdens je vakantie in een ander deel van Nederland de mooiste plekken te ontdekken. Of ideaal tijdens de voorjaarsvakantie.

klompenmakerij in Zeeland
We starten bij de enige klompenmakerij in Zeeland in Heinkenszand

Autopuzzeltocht.nl

Autopuzzeltocht.nl heeft een prachtige website met zestien verschillende routes.

Iedere route is ongeveer 60 kilometer. Duur van de route 3 uur.

Onderweg zoek je antwoorden op de vragen die in het toegestuurde roadbook staan.

Prijs € 19,50

Navigatie gaat via het bolletje-pijltje systeem wat ook in rally’s gebruikt wordt. Op de site en in het roadbook wordt dit duidelijk uitgelegd.

Extra leuk: Er is een speciale familiedag pakket uitvoering. In teams ga je op pad en komt het competitie element om de hoek kijken.

autopuzzeltocht met pubers
We komen door dorpjes waar ik nog nooit van had gehoord, zoals hier in Ellewoutsdijk

Autospeurtocht.nl

Autospeurtocht.nl is een duidelijk website met ongeveer 22 routes in acht provincies.

Iedere route is ongeveer 65 kilometer en de tijdsduur is 4 uur. Uiteraard afhankelijk van de stops die je wilt maken.

Ook bij deze autospeurtocht is het uiteraard de bedoeling dat je vragen beantwoord. Je kan kiezen uit diverse startpunten. Ook zijn er vragen die aan het einde een code vormen.

Prijs € 8,95

De navigatie is standaard. Na 300 meter links de Ruigendijk op etc.

Extra leuk: Na afloop kan je de antwoorden doorgeven via een link. Ieder goed antwoord levert 4 cent op voor de pot en iedere maand wordt deze pot verloot onder de inzenders van de juiste code. Dit blijkt een mooie stimulans voor de tieners om goed op te letten en de vragen te beantwoorden.

Onze ervaring met de autospeurtocht

Wij kozen voor een speurtocht “De Zak van Zuid-Beveland” van autospeurtocht.nl vanwege het simpele feit dat het startpunt een half uurtje van onze woonplaats Zierikzee begint. Voor € 8,95 ontvang je deze in pfd bestand in de mail en kan je deze uitprinten of bekijken op je telefoon of tablet. Wij gaan terug naar vroeger en vonden het leuker om deze op papier te hebben. Wel dubbelzijdig geprint uiteraard.

autospeurtocht met tieners
We komen zelfs langs een heus fort!

Meteen in het begin gaat het al mis, draaien en weer terug. We moeten er even inkomen. Een tijdje gaat het perfect volgens het plan en klopte ieder dijkje. We rijden door Ellewoutsdijk, Kwadendamme, Oudelande, Hoedekenskerke en Baarland. Allemaal dorpjes die in de Zak van Zuid Beveland liggen en waar ik nog nooit geweest ben.

autopuzzeltocht met tieners
In het voorjaar gaan we gewoon nog een keertje, nu was er geen bloem te zien

De dijkjes in de Zak van Zuid Beveland

Dit gebied is bekend om zijn mooie schilderachtige dijkjes. We rijden in februari over bloemdijkjes zonder bloemen, langs boomgaarden zonder bloesem en sommige wegen waren vol kuilen en vol modder. Het was een echt off the road feeling! Het voorjaar is een mooiere optie om het nog eens over te doen. Op een gegeven moment waren we de weg echt kwijt. Lang leve google maps. Ondanks het gebrek aan bloeiende bomen is het prachtig in de Zak van Zuid Beveland, maar daar hadden de tieners geen oog voor. Dringend op zoek naar afbeeldingen op de foto’s, waar we natuurlijk prompt voorbij reden. We eindigen in het dorp Heinkenszand, waar ik een afhaal mogelijkheid bij Evy’s lunchroom had gespot met heerlijke freak shakes: een milkshake helemaal opgeleukt met marsmallows en slagroom. Een mooier einde kon ik niet verzinnen. Thuis hebben we via de link snel de gevonden code ingevuld en nu maar hopen dat deze juist en en we de pot winnen!

autospeurtocht met twee tieners
Nog lekkerder dan een milkshake, een freak shake!

Is een autospeurtocht geschikt voor tieners?

Dat hangt enorm van je tiener af. Na weer een week alleen maar binnen zitten was het een welkome afwisseling voor ons allemaal. Ook de auto vond het fijn om weer eens een stuk te rijden, deze stond ook al tijden stil. Persoonlijk vond ik de wandeling met the WalktheCity app die we twee weken geleden in Rotterdam maakten leuker en makkelijker. Ook de hertensafari in de bossen is een favoriet van mij. Maar dat ligt vooral aan mijn navigatie skills of eigenlijk het gebrek hieraan. De tieners vonden het vooral heerlijk dat ze lekker konden blijven zitten en ik een tas vol lekkere dingen mee had genomen. Lekker geiten op de achterbank en ondertussen wel actief mee zoeken naar de foto’s. Deze specifieke tocht is ook een aanrader met mooi weer. Dan hadden we lekker in Baarland naar het strand gekund en een terrasje kunnen pakken bij die leuke theetuin die we onderweg tegenkwamen. Picknicken met uitzicht op de Schelde. In het voorjaar kom ik hier zeker terug zonder pubers om met met de racefiets al die dijkjes te gaan ontdekken.

Ik ben erg benieuwd: Wat is jouw ultieme puber uitje?

Lees meer!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent. Oké!