Home Nederland Is Renesse leuk in de winter?

Is Renesse leuk in de winter?

door Anne de Valk

Renesse aan Zee, wie kent het dorp niet? Met een film, een eigen tv programma en een lange geschiedenis van dé feestbestemming voor Nederlandse en Duitse jongeren kennen de meeste mensen deze plek wel. Velen hebben hier of in Valkenburg hun eerste vakantie zonder ouders op een camping doorgebracht. Renesse was beroemd en berucht. De ondernemers hebben de laatste jaren hard aan de weg getimmerd om het imago van een feestende en zuipende jongeren bestemming om te buigen naar Renesse als echte familie badplaats. En dat is absoluut gelukt. Zomer in Renesse is volle bak genieten. Er is genoeg te doen voor jong en oud. Maar in de winter als alle toeristen weg zijn, wonen er nog maar 1500 inwoners. Is het dan ook de moeite waard om naar Renesse te komen, is Renesse leuk in de winter? Dat ga ik voor je uitzoeken.

gezellige kerstlichtjes in de winkels in Renesse
Volop sfeer in de straten van Renesse

Waar ligt Renesse?

Voor de mensen bij wie toch geen belletje gaat rinkelen. Renesse ligt op het Zeeuwse eiland Schouwen Duiveland. Het dorp is volledig gericht op het toerisme. Met de vele campings, bed en breakfast mogelijkheden, bungalowparken en hotels wordt het inwonertal zomers makkelijk vertienvoudigd. Het hele centrum heeft een make over gekregen. Een aantal discotheken zijn dicht en werden restaurants, er werd een nieuwe promotie campagne gestart en iedereen die de afgelopen jaren in Renesse is geweest zal het met me eens zijn: Renesse is 2.0 geworden. Mooie winkels, goede restaurants in iedere prijsklasse, gezellige terrassen en niet te vergeten: een hele fijne sfeer.

Niks anderhalve meter. Wat dacht je van anderhalve kilometer afstand? Je hebt het hele strand voor jezelf.

Zeg je Renesse, dan zeg je strand

Renesse is natuurlijk bekend als dé badplaats van Schouwen Duiveland en terecht. Met zijn 17 kilometer strand is dit natuurlijk de grootste trekpleister. Maar waarom alleen in de zomer naar het strand? Een aantal campings en bungalowparken zijn nu ook in de winter geopend. Het maakt niet uit of het koud en miezerig weer is. Duitsers weten dat allang, ik kan precies zien wie er een Duitser is en wie niet. Duitsers zijn namelijk veel beter voorbereid op het weer dan wij Nederlanders. Voor ieder weertype hebben ze kleding mee: jassen, skipakken, regenlaarzen, dassen, mutsen, handschoenen, echt van alles. Zij laten zich niet klein krijgen door een guur windje of een regenbui. In ieder seizoen is het genieten van het strand. Even niet denken aan corona, niks anderhalve meter. Wat dacht je van anderhalve kilometer afstand? Je hebt het hele strand voor jezelf. Hoe veilig wil je het hebben?

lege strandovergang bij Renesse in de winter
Doe zoals de Duitsers, kleed je goed aan en ga heerlijk uitwaaien
de strandtent haven van Renesse in de winter
Bij de Haven van Renesse kan je ook afhalen, organiseer eens een winter picknick!

Het centrum van Renesse

In het centrum van Renesse hebben de ondernemers echt hun best gedaan met de mogelijkheden die ze tot hun beschikking hebben in deze grijze dagen. En dat is vooral sfeer. Deze winter weer volop verwarmde terrassen met zo’n fijn zacht fleece dekentje over je benen, gezellige verlichting, veel kerstbomen en de winkels met hun mooie aanbod zijn ook in kerstsfeer gebracht. Op 29, 30 en 31 december is er geweldig straattheater in het centrum. Je kan dan zomaar een wandelende kerstboom tegenkomen of een echt IJskoningin. Dit alles maakt de sfeer nog gezelliger.

Renesse in kerstsfeer
Renesse in kerstsferen
Zoek nu jouw ideale vakantie en boek direct!
kerstsfeer bij Bomonte in Renesse
Ook in de winkels is alles prachtig versierd

Uit eten in Renesse in de winter

Renesse barst van de leuke restaurantjes. Bijvoorbeeld heerlijk vis eten bij het mooie restaurant Helder, wokken bij Royal Palace of heerlijke hapjes bij het trendy restaurant Pinxt dat pas geopend is in de voormalige discotheek Trinity. En er zijn zoveel meer mogelijkheden.

menubord van de viswinkel
Afhaal en bezorging is bij de meeste restaurants in Renesse geen probleem

Overnachten in de winter in Renesse

  • Uiteraard zijn de meeste pensions en B&B’s geopend, ook de hotels hebben in de winter hun deuren open. Bijvoorbeeld de Fletcher hotels, overnachten in een heus kasteel op Slot Moermond of luxe naar hotel de Zeeuwse Stromen, vlakbij het strand. Kijk voor een volledige lijst op de site van Renesse aan Zee.
  • Er zijn diverse wintercampings open, voor de diehard kampeerder. Zoals camping de Brem. Ik, als niet-kampeerder zeg nu alvast: respect! Gelukkig hebben ze er ook huisjes en studio’s te huur.
  • Met kerst in een mooi chalet op een Roompot of Landal park is ook reuze gezellig. Met de familie even lekker quality time, rust en ruimte. Lees mijn artikel over de leukste bordspellen of kaartspelletjes, neem ze mee en kom fijn onthaasten in Renesse. Voor gezinnen is Vakantiepark de Zeeuwse Kust een top idee en met pubers kan ik de Julianahoeve aanraden. In de kerstvakantie hebben ze op de Julianhoeve (als de covid maatregelen het toelaten) een geweldig animatie programma. Niks voor je pubers? Ik dacht het wel: Tiktok challenges, Lasergamen en boogschieten, zomaar een paar activiteiten die op het programma staan. En vergeet het geweldige zwembad met 2 superglijbanen niet!
kerstsfeer bij de Julianahoeve
De Julianahoeve is deze winter voor het eerst geopend

Tips voor activiteiten in Renesse

  • Ga lekker bowlen in Bowlingcentrum Renesse, maakt niet uit welk weer het is. Altijd gezellig om samen iets ondernemen,.
  • Wat dacht je van een escaperoom? Ook in de winter is deze in Renesse geopend.
  • Doe eens gek en organiseer een winterpicknick op het strand, bij de prachtige strandtent de Haven van Renesse zijn er mogelijkheden genoeg voor afhaal, zowel eten als drinken! Neem je verrekijker mee en spot de zeehonden op de zandplaat voor de kust.
  • Wist je trouwens dat Renesse ook prima te combineren is met een dagje Zierikzee, over ‘mijn’ stadje heb ik een apart artikel geschreven.
  • Als je op Schouwen Duiveland bent is het eigenlijk een must om het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk te gaan bezoeken. Het is heel interessant om hier eens een kijkje te nemen. Juist ook met pubers. De rest van Nederland had geen idee van deze enorme watersnoodramp die in de nacht van 1 op 2 februari 1953 plaatsvond. Toen was het een stuk moeilijker om contact te maken. Voor tieners met de telefoon altijd vastgekleefd in hun hand is dit ondenkbaar. Hoezo geen contact? Mijn pubers zijn er een aantal keren geweest, ook met opa, die dit als kleine jongen zelf heeft meegemaakt en ze vonden het een indrukwekkend museum. Juist ook omdat het echt gebeurd is op de plek waar ze nu wonen.
de grote strandstoelen bij binnenkomst in Renesse
Renesse is altijd een goed idee

Waarom Renesse ook in de winter een goed idee is

Een pracht idee om in Renesse even een paar dagen lekker uit te waaien. Ga ook eens op herten safari in de nabij gelegen Boswachterij Westerschouwen. Natuurlijk kan je de drukte van de zomer niet verwachten in de winter. Dat is logisch. Het valt niet mee om mijn pubers aan het wandelen te krijgen, maar in combinatie met Renesse lukt het altijd wel. Dan weten ze zeker dat we een ijsje gaan eten bij ice@sea of kibbeling bij de vistent. Renesse is gewoon altijd een goed idee!

Wat vind jij het leukste van Renesse? Laat het me weten in de reacties!

welkom Renesse winterdorp borden
Renesse winterdorp
puber maakt foto
Even een fotootje van de kerstboom

Lees meer!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent. Oké!