Home Spanje De mooie dorpjes ontdekken in het westen van Mallorca

De mooie dorpjes ontdekken in het westen van Mallorca

door Anne de Valk

Als de zon schijnt is alles mooier, zo ook in het dorpje Port de Sóller in het westen van Mallorca. De haven ligt er ineens veel fotogenieker bij dan gisteren, de mensen zijn vriendelijker en het is altijd tijd voor een ijsje. Port de Sóller is een perfecte plaats om te verblijven als je actief bezig wilt zijn, maar ook fijn als je lekker naar het strand wilt. Het ligt zo’n 5 kilometer van Sóller, dat is ook al zo’n fijne plek midden in het gebergte van de Serra Tramuntana. Er rijdt een trammetje tussen deze 2 plaatsen en er komen veel dagjesmensen genieten van alles wat de gezellige boulevard van Port de Soller te bieden heeft. Ook vind je er veel leuke eettentjes met dito terrasjes, wij vonden Villa Luisa ontzettend sfeervol. We gaan op pad om te ontdekken of er nog meer mooie dorpjes te vinden zijn.

Wandelen met tieners

In mijn vorige blog over hiken met tieners heb ik al uitgelegd waarom je nooit de term wandelen moet gebruiken. De volgende hike die we gaan maken doen we met mooi weer en wederom lopen we een stuk van de GR221, de langeafstandsroute, van Port de Sóller naar Fornalutx.

Het begint meteen goed met een slim mannetje die bij het startpunt van de route een kraampje heeft gemaakt en ons vol enthousiasme een stuk sappige sinaasappel laat proeven en natuurlijk tevens versgeperst sinaasappelsap verkoopt. Voordat we begonnen zijn hebben we de eerste stop al te pakken. Barstensvol vitaminen gaan we op pad en het valt meteen op dat het compleet anders is dan de dag ervoor. Uiteraard speelt het weer mee maar ook de omgeving, de olijfboomgaarden hebben plaats gemaakt voor boomgaarden vol citroenen en sinaasappels. Volgens mijn jongste tiener is dit veel meer wandelen in plaats van hiken. En ik snap wat ze bedoelt, niet zoveel klim en klauterwerk maar ook stukken over ‘gewone’ kronkelweggetjes.

Mallorca, reisblog, vakantie met tieners, vakantie met pubers, Port de Soller
Met zijn vieren op pad
Mallorca, reisblog, vakantie met tieners, vakantie met pubers, dorpje Soller, terras
Een heerlijk terras in Sóller
westen van Mallorca, Treintje Soller naar Porto de Soller, vakantie met tieners, vakantie met pubers
Het trammetje van Sóller naar Port de Sóller

Het treintje van Palma naar Sóller is een mooie dagtrip

We wandelen verder en komen door het prachtige kleine stadje Sóller, dit roept om weer een stop! We strijken neer op een heerlijk terras op het plein. Het is er gezellig druk. De meeste toeristen verblijven aan de zuidkust en een mooie dagtrip is het beroemde treintje van Palma naar Sóller, dit treintje rijdt over een smalspoor dwars door de valleien en het gebergte van de Serra Tramuntana. Een schitterende tocht van 27 kilometer. De trein rijdt al sinds 1912, toen met citrusfruit en olijven uit de vruchtbare vallei, nu vijf keer per dag met toeristen.

Eindpunt van de tocht in Fornalutx

Na de stop in Soller pakken we de draad van de tocht weer op en we komen door prachtige gerestaureerde dorpjes met onuitspreekbare namen als Biniaraix en Binabassi. De vallei is schitterend en we lopen hoger en hoger en voordat we het weten staan we al in Fornalutx.

We hebben inmiddels geleerd om eerst de bus tijden goed te checken en zien dat er om 13.15 en 18.15 uur een bus gaat. Het is nu half 3. Dat heb je in de dorpjes waar de toeristen het nog niet hebben overgenomen, niks 3 keer per uur een bus. Lang leve de siësta, dan gaan we eerst maar eens heerlijk bijkomen op een zonnig terras. We wandelen nog wat door het fotogenieke dorpje wat eigenlijk geen straten heeft maar alleen trappen en bellen een taxi, deze keer komt ie wel gewoon op het afgesproken tijdstip, voor 16 euro zijn we weer terug in Port de Soller. Daar kan je niet moeilijk voor doen en nog uren blijven wachten.

Mallorca, reisblog, vakantie met tieners, vakantie met pubers, Soller, Port de Soller, travelblog, hiken
Met mooi weer op pad is toch leuker
Mallorca, reisblog, vakantie met tieners, vakantie met pubers, citroenboomgaarden,hiken
De citroen en sinaasappel boomgaarden onderweg
Mallorca, reisblog, vakantie met tieners, vakantie met pubers, vallei, Port de Soller, Soller, hiken
Het is fantastisch wandelen hier in de vallei

De beroemde componist Chopin in Valldemossa

De volgende dag proberen we met de auto naar Cala Deia te gaan. Helaas kwamen we geen afslag tegen, achteraf lees ik dan weer dat je een afslag naar restaurant Lluc moet volgen. Tja, toen ik dat las waren we al een half uur verder. Dan maar door naar een andere trekpleister: Valldemossa. Ook vanaf hier kan je prachtige wandelingen maken, maar je moet niet overdrijven met de dames, vandaag even niet. We slenteren wat door de heerlijk ruikende bloemenstraatjes. Het dorpje is beroemd omdat de componist Chopin een tijdje in het klooster verbleef samen met zijn vriendin, de schrijfster George Sand. Ook voor veel eilanders is het een dagtocht waard vanwege de geboorteplaats van de Spaanse heilige Santa Catalina. Op iedere gevel kom je een wel een tegeltje tegen met haar afbeelding.

Ook de tocht naar Port Valledemossa doen we met de auto en dat was 1 van mijn betere plannen. Wat een eng smal kronkelweggetje is dit, wat dan ook nog gedeeld moet worden met tegenliggers en de vele wielrenners om uiteindelijk beneden te komen bij een piepklein strandje, waar dan gelukkig weer wel prachtige foto’s gemaakt kunnen worden.

Mallorca, reisblog, vakantie met tieners, vakantie met pubers, mooie dorpjes, Port de Soller, Soller, hiken
schilderachtige straatjes in de bergdorpjes
Mallorca, reisblog, vakantie met tieners, vakantie met pubers, eten
Beetje boven het budget, maar het eten is verrukkelijk
Mallorca, reisblog, vakantie met tieners, vakantie met pubers, wandelen, Soller, Port de Soller
zo is wandelen toch een feestje

Op zoek naar het strand in Banyalbufar

Het laatste bergdorpje wat op mijn verlanglijstje staat deze week is Banyalbufar, want hier zou een strandje met een waterval zijn. Vreemde combinatie maar goed, wel zo bijzonder. We gaan op zoek naar het strand en volgen de pijlen die ons wijzen richting het lange supersteile pad naar het beneden en worden daar aangekomen verrast met….niks, alleen zee en keien. Ik heb me niet geliefd gemaakt bij de dames omdat je ook beneden op die keien kon parkeren en wij weer helemaal  terug naar boven moesten klimmen. Had moeders toch nog haar zin en een hike te pakken. Om het goed te maken trakteer ik onszelf op een lunch in restaurant Bellavista, iets boven het budget maar met een prachtig uitzicht over zee en meer dan heerlijk eten. Zo was iedereen ook weer blij.

dorpje in het westen van Mallorca, Banyalbufar
Het strand was niks, maarhet uitzicht is prachtig in Banyalbufar
vakantie met tieners, vakantie met pubers, Port Valldemossa ,westen van Mallorca
Port Valldemossa
Mallorca, reisblog, vakantie met tieners, vakantie met pubers, travelblog, Valldemossa, Chopin, mooi dorpje
Het bekende klooster in het mooie Valldemossa

Lees ook:

Hiken in Mallorca met tieners

Veelzijdig Mallorca

5 tips voor het Westen van Mallorca:

  • kijk op trendesoller.com voor meer info over de tijden en prijzen van -combi-tickets voor de treintrip en de tram
  • neem de tijd en zoek een plaatsje op 1 van de vele terrassen op het levendige plein van Soller
  • kijk op Eliza was here voor unieke accommodaties op Mallorca.
  • Neem afslag restaurant Lluc als je naar Cala Deia wilt met de auto, je komt geen andere afslagen tegen
  • restaurant Bellavista in Banyalbufar, prachtig uitzicht vanaf het terras en heerlijk eten.

Lees meer!

4 reacties

Marietje 10/06/2019 - 19:40

Super leuk geschreven, en met dat treintje is zeker leuk heb ik ook gedaan, maar de rest gewoon met de bus 😉

Antwoord
Anne de Valk 14/06/2019 - 14:56

Dank je Marielle, met de bus kan natuurlijk ook, zal ik de volgende keer eens proberen

Antwoord
Janine 11/06/2019 - 06:00

Super Anne.
Ik ga je volgen.
Heerlijk om vakantie verhalen te lezen.

Antwoord
Anne de Valk 14/06/2019 - 14:57

Tof Janine, er komen nog veeeel meer blogs

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent. Oké!