Home Spanje Met tieners op vakantie naar Zuid Spanje| een 6 daagse mini trip

Met tieners op vakantie naar Zuid Spanje| een 6 daagse mini trip

door Anne de Valk

Een paar dagen naar de zon in februari, maar niet te ver vliegen dat is de bedoeling. Dan kom je al snel op Zuid Spanje, het is nog geen strandweer, maar wel een grote kans op mooi weer, blauwe luchten en de noodzakelijke vitamine D. Met tieners op vakantie en het is geen strandweer? Wat ga je dan doen? Het wordt een mini roadtrip van zes dagen, klinkt stoer en dat is het ook. Lees mijn blog over een heerlijke trip vol verrassingen.

Het prachtige stadje Antequera.

In Malaga de halen we de huurauto op en rijden niet zoals de meesten richting de kust maar gaan noordwaarts, het stadje Antequera is ons doel. Als je de naam alleen al hardop uitspreekt denk je aan historie, het echte Spanje, waar de siësta het dagritme bepaalt. En daarin worden we niet teleurgesteld. Een hotel met een patio, veel Spaanser kan het niet en zicht op een plein met sinaasappelbomen en een klein kerkje, hoe leuk weer. Handig ook, met een eigen parkeerplaats. We wandelen naar het Moorse kasteel, die hoog boven de stad uittorent en hebben een prachtig uitzicht over de omgeving.

op reis met tieners, Antequera
Prachtig uitzicht vanaf de Moorse burcht
Antequera
Uitzicht vanuit onze kamer in Antequera

Het natuurpark El Torcal.

Vlakbij Antequera ligt het natuurpark El Torcal, als ik het moet omschrijven kom ik niet verder dan een park met een hoop stenen, maar wat is het bijzonder! Nooit geweten dat een hoop stenen zo leuk kan zijn. Ik begrijp nu ook waarom ze dit pannenkoekgebergte noemen. Niemand weet werkelijk hoe dit is ontstaan, maar eigenlijk loop je hier op de bodem van de zee van miljoenen jaren geleden. Als je geluk heb sta je oog in oog met een steenbok. De wandelingen zijn prima te doen met tieners, de langste is 4.5 kilometer waar wij heel lang over deden vanwege alle foto’s die gemaakt moesten worden.

op reis met tieners, vakantie met pubers, El Torcal
El Torcal, nooit geweten dat een hoop stenen zo indrukwekkend kan zijn
El Torcal met tieners
Even een zen momentje
op reis met tieners naar El Torcal
El Torcal wordt ook wel het pannenkoekengebergte genoemd.

Niet voor watjes: El Camenito del Rey.

Het echte doel van deze trip staat de volgende dag op het programma: El Camenito del Rey! Vooraf reserveren is zeker te adviseren, want deze trip staat in veel landen in de top 10 lijstjes. Het is het oude koningspad van totaal ongeveer 7 kilometer wat letterlijk langs de bergen kronkelt.

Na iedere bocht worden we weer getrakteerd op een spectaculair uitzicht. Ook mijn tieners vonden het geweldig en helemaal niet eng. Het is niet moeilijk en niet al te lang, alleen als je hoogtevrees hebt wordt het lastig. En dit druk ik dan voorzichtig uit. Het is een oneway trip, dus aan het einde wordt je met een shuttle bus weer terug naar het beginpunt gebracht. Je kan ook de auto bij het eindpunt parkeren en dan eerst de bus naar het beginpunt nemen. We hadden eten en drinken meegenomen zodat we onderweg lekker konden picknicken. Je kan het individueel lopen of met een gids, wij kozen ervoor om lekker op eigen tempo te gaan. Later in dit artikel vind je tips hoe je het beste kaartjes kan reserveren.

Camenito del Rey
Als je geen hoogtevrees hebt is het prima te doen
de camenito del Rey wandelen met tieners
Oei dat kleine bruggetje moeten we ook nog over
met tieners naar de Camenito del Rey

Nog meer actie: fietstocht over de Via Verde de la Sierra.

Vanaf het beginpunt El Chorro is het niet zover rijden naar Olvera, ook weer zo’n prachtig klein stadje in de bergen waar de tijd heeft stilgestaan. Vanaf deze plek gaan we de volgende dag een fietstocht maken over de Via Verde de la Sierra, de groene weg. Dit is een oude spoorlijn uit 1920 die trouwens nooit gebruikt is en de stations fungeren nu als restaurant met terras. In Olvera kan je overnachten in de treinwagons, veel dichter bij het beginpunt kun je niet zijn.

De tocht is 36 kilometer en eindigt in Puerto Serrano.  Ik twijfelde even of dit wel een goed idee is
met mijn pubers, is het niet te lang, te steil en teveel klimmen? Maar deze tocht gaat niet over de bergen maar door 32 tunnels en vanaf Olvera bergafwaarts. Niks geen klim en klauterwerk dus. Het is heerlijk genieten van de groene heuvels met heldere beekjes, bloeiende amandelbomen en de roofvogels die op de thermiek zweven in de lucht. We zijn er op een doordeweekse dag en hebben het fietspad helemaal voor onszelf. In het weekend is dit ook een zeer populair uitje voor de lokale bevolking. Aan het eind van de route staat de taxichauffeur te wachten om ons en de huurfietsen weer terug bij de auto te brengen. Goed geregeld!

op reis met tieners, vakantie met pubers, reisblog, travelblog, Andalusie, Spanje, Via Verde de la Sierra
Prachtige natuur onderweg
fietsen met tieners op de Via Verde de la Sierra in Spanje
36 kilometer en 32 tunnels verder zijn we bij het eindpunt

Luieren in Torremolinos.

Wij rijden door naar Torremolinos om nog even een paar dagen te niksen in een hotel. Stiekem het favoriete onderdeel van mijn tieners. Torremolinos, veel mensen hebben er een negatief beeld van: vergane glorie en  in de winter alleen senioren, in de zomer alleen maar feestende jeugd. Dat beeld klopt voor een deel wel, er waren erg veel senioren. Maar ik vind het er heerlijk, ‘s morgens een rondje te rennen over de kilometers lange boulevard. Onderweg overal fijne eettentjes, terrassen en winkeltjes. Het strand is prachtig en de luchthaven op 9 kilometer afstand. Als ik straks senior ben weet ik al waar ik heenga!

met tieners in Torremolinos
En dan eindelijk na al dat natuurgeweld: winkeltjes!
Met tieners naar Torremolinos
Torremolinos heeft prachtige stranden

Tips voor een mini roadtrip met tieners

  • El Torcal bij Antequera, een prachtig natuurpark met een hoop stenen
  • Reserveer hier vooraf tickets voor de Camenito del Rey
  • Neem genoeg water en eten mee voor de trip er is onderweg geen mogelijkheid om iets te kopen, ook een afvalzakje is handig en zorg dat je vooraf naar het toilet bent geweest..
  • Doe de Via Verde de la Sierra vanwege de drukte beter niet in het weekend

Lees ook:

Lees meer!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent. Oké!