Home Citytrips Sevilla, de mooiste stad van Spanje

Sevilla, de mooiste stad van Spanje

door Anne de Valk

Sevilla, of zoals mijn docente Spaans zou zeggen: Sebi-ja, een stad in Spanje die al lang op mijn lijstje staat. En nu heb ik eindelijk de kans om deze stad samen met mijn pubers een paar dagen te gaan beleven. Veel mensen noemen Sevilla de mooiste stad van Spanje en degenen die de stad reeds bezocht hebben zijn, zonder uitzondering, laaiend enthousiast. De verwachtingen zijn hooggespannen.

Ik word niet teleurgesteld, dat merk ik meteen als we met de taxi afgezet worden aan het begin van een zeer smal straatje. “Hier is je straat, zoek zelf het nummer maar, want ik kan hier niet in met mijn auto.” aldus de chauffeur in rap Spaans. We stappen uit en volgen zijn instructies die hij met veel handgebaren kenbaar maakt. Al lopend met mijn rol koffertje zie ik meteen waarom ik nu al weet dat ik Sevilla leuk ga vinden: de volle terrassen, de levendigheid, het komt allemaal zo heerlijk zorgeloos over. Ik hou ervan. Mijn tieners weten het nog niet zo goed, ze hebben nog geen winkel gespot. Is Sevilla met tieners wel een goed idee?

plaza de Espana, vakantie naar Spanje met kinderen
De prachtige overheidsgebouwen aan het Plaza de Espana

Slapen midden in het centrum

Via Airbnb heb je zo enorm veel keuze in accommodaties. Ik heb een eenvoudige studio gehuurd midden in het centrum. De sleutelhouder staat ons al op te wachten als we aankomen, gelukkig maar. De echte authentieke Spaanse accommodaties herken je aan de patio, vaak met bankjes en bomen. Dit is weer zo’n juweeltje met een mooi binnenplaatsje.  Het is eenvoudig, maar dat maakt ons niet uit, met pubers die anti lopen zijn is het gewoon handiger om zo centraal mogelijk te zitten.

La Giralda

De ligging is perfect, zo’n beetje naast la Giralda. Een beter oriëntatiepunt is niet denkbaar. La Giralda is een bijna 105 meter hoge klokkentoren en was vroeger een tijdlang de hoogste minaret van de wereld. Wil je genieten van een spectaculair uitzicht  dan moet je deze zeker gaan beklimmen. Dat doe je niet met trappen maar je loopt over hellingen. Het verhaal gaat dat de muezzin, dat is de man die de moslims tot gebed oproept, geen zin had om iedere keer 70 meter te klimmen naar de top van de toren. Hij deed dat liever te paard over de hellingen. Slim!  

Het prachtige gebouw dat er meteen achter ligt is het grootste gotische bouwwerk van de wereld. In de tijd van de Moren was dit een belangrijke moskee. In de 13e eeuw veroverden de Christenen de boel en is deze omgebouwd tot kathedraal. De Giralda toren en de kathedraal zijn een bezoekje zeker waard. Tegenover de kathedraal ligt het Koninklijk Paleis, één van de mooiste gebouwen van de stad. Daarnaast zie je een klein poortje. Dit is één van de toegangswegen tot de oude Joodse wijk, Santa Cruz. Hier is het een wirwar van leuke en gezellige straatjes, verdwalen is hier een feestje.

Stedentrips
fietsen in Sevilla, citytrip met pubers
Tip: een begeleide fietstour door de stad
plaza de Espana, Sevilla, met tieners op vakantie
Het mooiste plein van de stad: Plaza de Espana
met pubers naar Spanje, Sevilla in de lente
De prachtige gotische kathedraal is een bezoekje waard

Flamenco in Sevilla

Zeg je Sevilla dan zeg je flamenco, de typische Spaanse dans met veel zigeunerinvloeden. Een gitarist en een dame die vol passie zingt over haar leven. Toen ik jaren geleden zonder kinderen in Spanje was en een souvenirtje zocht voor mijn kleine meisjes, kwam ik met die geweldige rood wit gestippelde schoentjes en jurkjes thuis. Dit was het grootste succes ooit en heb ik nooit meer kunnen evenaren. Wat ik ook meenam, het was nooit zo mooi als die jurkjes met die schattige schoentjes.

Een avondje theater met een echte flamenco show mocht daarom niet ontbreken. Het gaat er serieus aan toe, je moet stil zijn, geen foto’s maken en luisteren. Jammer dat we geen idee hadden waar het over ging, maar de expressie en de energie waar mee gedanst en gezongen wordt maakt dat helemaal goed. De wijk Triana was vroeger een volkswijk en is tegenwoordig erg hip, hier moet je zijn voor de echte flamenco volgens de kenners. Wij waren gewoon in het centrum en hebben ook prima genoten.

Fietsen in Sevilla

In iedere stad probeer ik een fietstocht te maken, om zo op een snelle manier een goede indruk van de stad te krijgen. Ik plan deze altijd meteen aan het begin van mijn trip, dan heb je een beetje een idee hoe de stad in elkaar zit. Vooral als ik met mijn tieners ben is dit een goed idee, ze vinden fietsen door de stad fijner dan lopen, gaat toch iets sneller. We zijn niet de enige op deze zonnige zondagmorgen. Er staan 4 Nederlandse gidsen klaar om alle Belgen en Nederlanders al fietsend in aparte groepen te begeleiden.  

Onze gids heet Edu en woont al jaren in Sevilla, hij is erg enthousiast om ons ‘zijn’ stad te laten zien. De hippe wijk Triana, de universiteit, park Maria Luisa, we horen over de geschiedenis van de gouden toren en zien Real Alcazar de Sevilla vanaf de buitenkant, het prachtige Plaza de España en zo gaat het maar door. Mijn tieners zie ik ook genieten, Sevilla is vlak en er zijn voldoende stops waar Edu leuke anekdotes vertelt.

Tapas volop in Sevilla

Tapas, de lekkere kleine hapjes die in iedere Spaanse stad toch weer anders zijn. Hier kan je nooit genoeg van krijgen, elke straat, ieder plein staat vol met tapasrestaurants, met uiteraard een terras. De prijzen zijn prima en met de kwaliteit is ook niks mis. Kijk gewoon rond en je ziet en hoort snel genoeg waar de locals zitten. Dan weet je zeker dat je goed zit. Neem er een lekker glas Spaanse wijn bij of beter nog, neem een Cruzcampo, het lokale biertje. Met het schaamrood op mijn wangen moet ik bekennen dat ik geen tapas gegeten heb. De pubers hadden andere eetplannen die ik hier niet durf op te schrijven. Is dat erg? Welnee, een goede reden om heel snel nog een keer terug te komen naar deze heerlijke stad.

reizen met tieners, Sevilla met kinderen
Azulejos, oftewel geverfde keramische tegeltjes
vakantie met tieners, Sevilla, stedentrip
De terrasjes zitten al gezellig vol
citytrip met tieners, met kinderen naar Sevilla
Een heerlijke stad om snel nog eens terug te komen.
stedentrip, met pubers op vakantie
Metrosol Parasol, 1 van de vele bezienswaardigheden van de stad

6 tips voor Sevilla met tieners

  • Ga in het voor of najaar naar Sevilla, in de zomer is het veel te heet. Wij gingen in de voorjaarsvakantie.
  • Casa de la Memoria, reserveer je kaartjes voor deze indrukwekkende flamencoshow, overdag kan je zo binnenlopen en is het een flamencomuseum.
  • Reserveer vooraf skip the line tickets voor het Koninklijk Paleis, de Kathedraal en de Giraldatoren. De rijen die er staan zijn indrukwekkend, zonde van je tijd.
  • Bezoek Plaza de Espana ’s morgens vroeg en wandel op je gemak langs de zithoekjes met de prachtige azulejos, de gekleurde mozaïek tegeltjes
  • Doe als de locals en neem je hardloop spullen mee en ren langs de rivier de Guadalquivir, richting het Noorden en zo kom je bij het ei van Columbus (huevo de Columbus), wandelen kan natuurlijk ook.
  • Fietsen huren, leuk! de leukste manier om een stad te verkennen onder leiding van een Nederlandstalige gids

Lees ook:

Nog meer Zuid Spanje: Met tieners naar Zuid Spanje

Leuke voor de meivakantie: Hiken op Mallorca met tieners

Mijn favoriet: Barcelona en canyoning

Liever actief in Frankrijk? Canyoning in de Franse Pyreneeën

Of lees mijn artikel over een dagje naar Londen!

citytrip Sevilla, met tieners op vakantie
De lente is perfect voor een paar dagen Sevilla

Lees meer!

1 reactie

Janwillem 23/12/2019 - 10:13

Goede stedentrip thnx

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent. Oké!