Home Nederland Street Art in Rotterdam

Street Art in Rotterdam

door Anne de Valk

Toen ik een paar maanden geleden in Amerika rondliep schoot er door mijn hoofd: Dat zou ook super zijn in Rotterdam. Ik ben een enorme fan van deze toffe stad maar wat ik daar in Amerika zag ben ik er nog niet tegengekomen: Neem een steegje waar je zelfs met daglicht liever niet doorheen loopt. Laat vervolgens een aantal creatieve mensen los gaan op de muren en zie daar: KUNST! Maak van het vervallen pand op de hoek een hip koffietentje met housemade muffins en hup, de hele buurt fleurt er van op. Zo simpel kan het zijn. In Rapid City bijvoorbeeld mag iedereen op de muren spuiten in zo’n steeg, bij andere steden moet je een afspraak maken, ik heb geen idee of dat nu goed werkt, de gemiddelde graffiti spuiter lijkt mij nu niet de mens die eerst gaat bellen voor een afspraak, maar ik kan het natuurlijk mis hebben.

Street art, graffiti, Rapid city
Men neme een steegje waar je zelfs met daglicht liever niet loopt
graffiti, Bismarck,
In Bismarck, North Dakota hebben ze ook een Art Alley
graffiti, Bismarck,
Ik geloof dat ik er wel moeite mee zou hebben als mijn kunstwerk zomaar overspoten werd

Street Art ook in Rotterdam?

Maar terug in Nederland ging ik eens ging kijken hoe het zit met de street art in Rotterdam en er opende zich ineens een hele andere wereld voor me. Er is weliswaar geen graffiti steegje in een achterstandswijk maar er is wel degelijk street art. Beter nog: het bloeit als nooit tevoren en er zijn zelfs hele rondleidingen inclusief workshops!

Daar moest ik natuurlijk meer van weten en op een woensdagmiddag toog ik samen met mijn jongste puber richting Rotterdam om ons aan te sluiten bij een rondleiding. Je kan de route ook downloaden of een app installeren tegen een klein prijsje. Aangezien het aanbod van graffiti nog al eens wijzigt wordt er geprobeerd alles zo up to date mogelijk te houden.

Crooswijk
Dwars door Crooswijk, dit is een onderdeel van een tweeluik gemaakt door Telmo en Miel

Crooswijk wordt steeds hipper

Het beginpunt van onze korte rondleiding is in Crooswijk en we wandelen door straten vol sociale huurwoningen en komen ineens letterlijk 2 huizenhoge schilderingen tegen. Op de logische vraag of dit allemaal wel legaal is, komt het antwoord heel makkelijk: Als de eigenaar van het pand het goed vindt, dan mag het, zolang het uiteraard niet in strijd is met de goede zeden en zo. Het is prachtig gemaakt door 2 jongens: Telmo en Miel. Echte Rotterdammers die hun sporen inmiddels verdiend hebben en over de hele wereld reizen om hun kunsten te laten zien. Als we verder lopen zien we ook een garagedeur leuk gespoten. Volgens Richard, de gids die ons meeneemt door de wijk, heeft dit niks te maken met hun tour maar gewoon een hobbyist die geïnspireerd is geraakt en nog een saaie schuurmuur over had.

Geen steegje maar wel een tunneltje, helemaal vol gespoten door een collectief met als thema: star wars. Je zou het nooit vinden als je daar niet bekend bent, maar wat goed gedaan. We worden steeds enthousiaster

We lopen verder en komen weer een prachtig gekleurde muur tegen. Deze is gemaakt door Mr. June. Je zou er zomaar voorbij lopen en alleen denken: goh, leuk zeg, die oranje vlakken. Totdat je beter kijkt, even de steeg inloopt en speelt met je camera. Dan zie je ineens de diepte, een balkon en een bankje en dat allemaal op die ene muur. Wat een vakmanschap!

 Rotterdam, dagje uit
Wie kent ze nog: Sjors en Jimmy!
Street art, graffiti, Rotterdam, dagje uit
Het thema voor het tunneltje is Star Wars
Street art, graffiti, Rotterdam, dagje uit
Niet in de rondleiding, maar wel leuk gedaan op je saaie schuurmuur

Workshop graffiti

We wandelen weer terug naar het beginpunt en gaan nu zelf aan de slag. Rewriters 010 heeft het bij de gemeente voor elkaar gekregen: een eigen muur waar iedereen mee aan de slag kan, er zijn ook diverse jongens aan het werk en ook wij gaan een kunststuk maken. We worden verdeeld in 2 groepen en krijgen een stuk muur toegewezen. Het feit dat er al iets op staat doet niet ter zake, gewoon erover heen! Het is een beetje onwennig maar als snel krijgen we de slag te pakken en spuiten we sierlijk als echte profs. Mijn creativiteit liet me nogal in de steek maar mijn meisje wilde een donut spuiten en samen met de groep werd het een prachtdonut, ik heb de hartjes gespoten die net zo snel weer over werden gespoten, ach zo gaat dat in graffiti land.

Street art, graffiti, Rotterdam, dagje uit
Even uitrusten op een muur, wat enorm knap gedaan
Street art, graffiti, Rotterdam, dagje uit
Een stuk muur in Crooswijk waar legaal op gespoten mag worden
Street art, graffiti, Rotterdam, dagje uit
Gewoon er overheen spuiten is even wennen maar het was echt de bedoeling, sorry Jurgen
Street art, graffiti, Rotterdam, dagje uit
Het eindresultaat, een prachtige donut

Op naar de Keilewerf, M4H

Ik had nog een paar tips gekregen van Richard om mooi werk in de stad te bekijken en met de auto reden we richting de Keilewerf. Daar zou ook mooie streetart te zien zijn, absoluut geen woord gelogen! Dit is ook weer een erg hip stukje Rotterdam in wording. Daarna richting de Witte de Withstraat, naar mijn mening 1 van de leukste straten van Rotterdam. Maar goed, ik ben er ook weer niet zo bekend dus wie weet zijn er nog wel gezelligere straten, ik hoor het graag.

Street art, graffiti, Rotterdam, dagje uit, M4H
M4H, het gebied Keilewerf wordt helemaal hip
Street art, graffiti, Rotterdam, dagje uit, M4H
Zo maak je van een simpele loods ineens een kunstwerk
Keileweg, M4H, hip Rotterdam
Even dit randje nog oprollen

De Witte de With straat

Daar kwamen we verschillende prachtige kunstwerken tegen en komen we erachter dat mensen toch enorme kuddedieren zijn. Terwijl mijn meisje en ik proberen een leuke foto te maken al hangend aan een prachtig kunstwerk van Daan Botlek, komen er ineens van alle kanten toeristen aanlopen die ook precies zo’n foto willen.  Ze komen er zelfs voor teruglopen. Zo zie je maar, kijk goed om je heen, anders loop je zo voorbij de meest schitterende dingen. Ineens zie ik zelf overal de street art In Rotterdam. Bijvoorbeeld op de pilaren van de metro die van Zuid richting Centraal Station zoeft, deze zijn prachtig beschilderd. Is dit nu pas gebeurt of ben ik er al die tijd gewoon langs gereden? Nee, een eng steegje vol graffiti met een hip koffietentje op de hoek met huisgemaakte muffins hebben ze nog niet in Rotterdam maar eigenlijk hebben ze zoveel meer. Kwestie van goed kijken.

Witte de Withstraat
Per ongeluk liepen we tegen deze prachtstukken aan toen we de parkeergarage uitliepen
Witte de Withstraat, graffiti
Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet, een smeltende regenboog door ruimtewezens en de pot goud aan het einde van de regenboog
Witte de Withstraat
Grappig dat veel mensen niets ziend langs een prachtstuk lopen, totdat je probeert er charmant op te klimmen. dan willen ze ook.

Tips voor street art in Rotterdam:

*Download de app of boek een tour, check rewriters Rotterdam

*De Witte de Withstraat is altijd een goed idee, kijk ook zeker even in het hofje

*heerlijk eten en slapen doe je in de Witte de With bij de Bazaar

*Wil je een keer iets anders met je feestje of uitje: volg een workshop graffiti, succes verzekerd.

Lees ook:

Lees meer!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent. Oké!