Home Griekenland Vakantie naar Griekenland in coronatijd

Vakantie naar Griekenland in coronatijd

door Anne de Valk

Hoe gaat dat vliegen in deze corona tijd eigenlijk, wat is er anders en wat moet je vooraf regelen als je naar Griekenland op vakantie gaat? Wij zijn twee dagen geleden thuis gekomen van een heerlijke vakantie naar Griekenland en in deze blog vertel ik waar je rekening mee moet houden. Welke formulieren je moet invullen en hoe het ter plaatse geregeld is.

Mondkapje op Schiphol

Het mondkapje is in Nederland iets waar druk over gediscussieerd wordt. Op Schiphol moet je een mondkapje op, maar alleen op de plaatsen waar er geen 1.5 meter afstand gehouden kan worden. Denk aan de incheck, de security controle en bij het boarden. Op Schiphol zelf is het totaal niet druk, wat een hele vreemde gewaarwording is. Normaal is het hier iedere dag, ongeacht het tijdstip, een gonzende bijenkorf van mensen die over de hele wereld uitvliegen. Nu is het rustig en relaxt.

De meeste mensen houden het mondkapje de hele tijd op. Dat is ook prima natuurlijk. Kinderen tot 13 jaar hoeven helemaal geen mondkapje op hoorde ik later. Wij hebben gewoon allemaal een kapje opgezet. Ik had mooie gekleurde stoffen mondkapjes gekocht waar je zo’n stukje keukenrol tussen kan proppen als filter. Alsof je een verwarming op je gezicht aanzet. Gelukkig had ik ook van die wegwerp papieren dingen en die vonden we toch wat fijner zitten.

Mocht je ze vergeten zijn, geeft niks. Op Schiphol kan je de mondkapjes op diverse plaatsen aanschaffen. Ook hangen overal hand sanitizers om je handen te ontsmetten.

mondkapje, schiphol, vakantie, griekenland
Een mondkapje is verplicht op bepaalde plekken op Schiphol.
Schiphol, corona, vliegen, pubers
Een vreemde gewaarwording, zo rustig en relaxt is het op Schiphol.

Gezondheidsverklaring verplicht

Het is verplicht om een gezondheidsverklaring geprint bij je te hebben, zowel voor de heen- als de terugreis. Print deze daarom twee keer uit. Voordat je gaat vliegen moet je deze invullen en kan er naar gevraagd worden. Er staan de bekende vragen op: hoest je, heb je koorts, heb je keelpijn. Ik had ze netjes geprint, ingevuld en thuis op de kast laten liggen. Gelukkig is er niet naar gevraagd. Voor kinderen jonger dan 13 hoeft dit niet ingevuld te worden.

Passenger Locator Form

Voor reizen naar Griekenland dien je uiterlijk 24 uur voor vertrek het PLF (Passenger Locator Form) online in te vullen. Kinderen onder de 18 mogen worden bijgeschreven op hetzelfde formulier. Hier vul je de gegevens in van je verblijfplaats, je aankomstdatum, vluchtnummers enzovoort. Allemaal bedoeld om in geval van corona snel te kunnen handelen. Voor vertrek ontvang je een email met een QR code. Heel belangrijk, zonder deze code kan je niet eens inchecken voor je vlucht.

Ik werd lichtelijk nerveus omdat ik geen email met de QR code had ontvangen. Dat is niet nodig, je ontvangt deze mail de nacht voor je aankomst. Als je het formulier hebt ingevuld en daar ook een bevestiging van hebt ontvangen komt het allemaal goed. Zowel bij de incheck in Nederland als bij aankomst in Griekenland wordt deze code gescand.

PCR Test

Vanaf 17 augustus is het verplicht voor toeristen uit onder andere Nederland en België om een negatieve coronatest te kunnen tonen bij aankomst in Griekenland. In Griekenland is de corona aanpak vanaf het begin erg goed geweest en ze willen dit natuurlijk graag zo houden.  Deze negatieve coronatest wordt ook wel een PCR test genoemd en dient 3 dagen voor vertrek te worden uitgevoerd. TUI werkt samen met het Huisartsenlab en vergoedt in de meeste gevallen deze test.

Voor kinderen tot 10 jaar geboren na 2011 is deze test niet verplicht.

UPDATE: Per 01 september is de PCR test voor Griekenland niet meer nodig.

Vakantie in Griekenland

Eenmaal aangekomen in Griekenland is een mondkapje verplicht in de transferbus, verder in winkels, supermarkten en openbare gebouwen. Doe je dat niet dan riskeer je een boete van 150 euro. Toch zonde, dat kan je beter investeren in de plaatselijke cocktailbar. Ik moet eerlijk zeggen dat we het in de souvenirs winkeltjes weleens vergaten. Zelf heeft het personeel en de bediening zo’n plastic kapje voor. Dat ziet er een stuk vriendelijker uit want je ziet de mimiek van de mensen en ze zijn zelf ook beschermt. Eigenlijk is het een kwestie van gewenning, op een gegeven moment pak je automatisch zo’n kapje uit je tas. Het heeft onze vakantiebeleving absoluut niet verstoord.

Finike, Griekenland, vakantie, corona, Karpathos
Het was eigenlijk de bedoeling dat de eigenaar een foto van ons zou maken… hij heeft wel zijn doorzichtige kap op.
Sound of the Sea, Karpathos, Pigadia, Griekenland, vakantie
handdoekje leggen niet nodig, dat is dan weer een groot voordeel

Pakketreis boeken is verstandig

Dit is wel even een belangrijk ding. Tijdens de corona tijden, of de COVID-19 zoals ze het in Griekenland zeggen is er veel onzekerheid. Wie haalt me terug als het code oranje wordt in het vakantieland, stel dat ik corona krijg, hoe gaat dat dan op de bestemming, wie betaalt het als ik in quarantaine moet en hoe gaat het dan verder met mijn gezin? Al deze vragen zijn te beantwoorden: de touroperator regelt alles voor je, tenminste als je een pakketreis boekt. Een vlucht, transfer en accommodatie in één pakket. Het mooiste is dan natuurlijk dat je boekt bij mijn reisburo TravelXL van Oeveren in Zierikzee.

Wil je er echt even tussenuit en vind je het te warm in Nederland? In Griekenland is plek zat en altijd een heerlijk verkoelend windje.

Lees hier het laatste reisadvies voor een vakantie naar Griekenland.

Volg mij op Insta of Facebook om niks te missen!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Lees meer!

2 reacties

Noor 12/08/2020 - 11:49

Leuke blog weer Anne! Duidelijk en verhelderend.

Antwoord
Anne de Valk 13/08/2020 - 07:46

Hi Noor, dank je wel voor het compliment 🙂

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent. Oké!