Home Griekenland Vakantie naar Griekenland in coronatijd

Vakantie naar Griekenland in coronatijd

door Anne de Valk

Laatste update juni 2021 en gratis PCR test

Hoe gaat dat vliegen in deze corona tijd eigenlijk, wat is er anders en wat moet je vooraf regelen als je naar Griekenland op vakantie gaat? Wij zijn twee dagen geleden thuis gekomen (augustus 2020) van een heerlijke vakantie naar Griekenland en in deze blog vertel ik waar je rekening mee moet houden. Welke formulieren je moet invullen en hoe het ter plaatse geregeld is.

Mondkapje op Schiphol

Het mondkapje is in Nederland iets waar druk over gediscussieerd wordt. Op Schiphol moet je een mondkapje op, maar alleen op de plaatsen waar er geen 1.5 meter afstand gehouden kan worden. Denk aan de incheck, de security controle en bij het boarden. Op Schiphol zelf is het totaal niet druk, wat een hele vreemde gewaarwording is. Normaal is het hier iedere dag, ongeacht het tijdstip, een gonzende bijenkorf van mensen die over de hele wereld uitvliegen. Nu is het rustig en relaxt. Dit beeld was in 2020, in de zomer 2021 zal het veel drukker zijn.

De meeste mensen houden het mondkapje de hele tijd op. Dat is ook prima natuurlijk. Kinderen tot 13 jaar hoeven helemaal geen mondkapje op hoorde ik later. Wij hebben gewoon allemaal een kapje opgezet. Ik had mooie gekleurde stoffen mondkapjes gekocht waar je zo’n stukje keukenrol tussen kan proppen als filter. Alsof je een verwarming op je gezicht aanzet. Gelukkig had ik ook van die wegwerp papieren dingen en die vonden we toch wat fijner zitten.

Mocht je ze vergeten zijn, geeft niks. Op Schiphol kan je de mondkapjes op diverse plaatsen aanschaffen. Ook hangen overal hand sanitizers om je handen te ontsmetten.

mondkapje, schiphol, vakantie, griekenland
Een mondkapje is verplicht op bepaalde plekken op Schiphol.

Wat heb je nodig om naar Griekenland te vliegen?

Dat wijzigt zeer regelmatig, maar op dit moment (juni 2021) heb je nodig:

  • Een ingevuld PLF formulier, dit wordt heel vaak vergeten en kan tot weigering leiden! Hier komt ik later op terug.
  • vanaf 1 juli ben je welkom met je Coronabewijs, lees de informatie op de website Coronacheck.nl. Met deze app maak je een QR code aan om te reizen. Deze ontvang je nadat je een testbewijs, herstelbewijs of vaccinatiebewijs toevoegt aan de app. De vaccinatie dient twee weken voor vertrek toegediend te zijn.
  • Ben je niet gevaccineerd, dan heb je een negatieve PCR test niet ouder dan 72 uur nodig, verderop lees je hoe je deze gratis kan verkrijgen voor vertrek in juli en augustus. Of een negatieve antigeentest niet ouder dan 48 uur.
  • Dit geldt niet voor kinderen onder de 13 jaar, zij hoeven niet getest te worden.

Passenger Locator Form

Voor reizen naar Griekenland dien je uiterlijk 24 uur voor vertrek het PLF (Passenger Locator Form) online in te vullen. Kinderen onder de 18 mogen worden bijgeschreven op hetzelfde formulier. Hier vul je de gegevens in van je verblijfplaats, je aankomstdatum, vluchtnummers enzovoort. Allemaal bedoeld om in geval van corona snel te kunnen handelen. Voor vertrek ontvang je een email met een QR code. Heel belangrijk, zonder deze code kan je niet eens inchecken voor je vlucht.

Ik werd lichtelijk nerveus omdat ik geen email met de QR code had ontvangen. Dat is niet nodig, je ontvangt deze mail de nacht voor je aankomst. Als je het formulier hebt ingevuld en daar ook een bevestiging van hebt ontvangen komt het allemaal goed. Zowel bij de incheck in Nederland als bij aankomst in Griekenland wordt deze code gescand.

Vanaf 30 juni is de PCR test gratis voor reizigers in de maanden juli en augustus!

Check de site van de rijksoverheid

PCR Test

Vanaf 17 augustus 2020 is het verplicht voor toeristen uit onder andere Nederland en België om een negatieve coronatest te kunnen tonen bij aankomst in Griekenland. In Griekenland is de corona aanpak vanaf het begin erg goed geweest en ze willen dit natuurlijk graag zo houden.  Deze negatieve coronatest wordt ook wel een PCR test genoemd en dient 3 dagen voor vertrek te worden uitgevoerd.

Wil je ook naar heerlijk Griekenland? Kijk op TUI of voor de mooiste karakteristieke accommodaties en bijzondere plekjes op AndOlives. Laat je me weten hoe het was?

Vakantie in Griekenland

Eenmaal aangekomen in Griekenland is een mondkapje verplicht in de transferbus, verder in winkels, supermarkten en openbare gebouwen. Doe je dat niet dan riskeer je een boete van 150 euro. Toch zonde, dat kan je beter investeren in de plaatselijke cocktailbar. Ik moet eerlijk zeggen dat we het in de souvenirs winkeltjes weleens vergaten. Zelf heeft het personeel en de bediening zo’n plastic kapje voor. Dat ziet er een stuk vriendelijker uit want je ziet de mimiek van de mensen en ze zijn zelf ook beschermt. Eigenlijk is het een kwestie van gewenning, op een gegeven moment pak je automatisch zo’n kapje uit je tas. Het heeft onze vakantiebeleving absoluut niet verstoord.

Finike, Griekenland, vakantie, corona, Karpathos
Het was eigenlijk de bedoeling dat de eigenaar een foto van ons zou maken… hij heeft wel zijn doorzichtige kap op.
Sound of the Sea, Karpathos, Pigadia, Griekenland, vakantie
handdoekje leggen niet nodig, dat is dan weer een groot voordeel. Wij waren op het heerlijke eiland Karpathos.

Pakketreis boeken is verstandig

Dit is wel even een belangrijk ding. Tijdens de corona tijden, of de COVID-19 zoals ze het in Griekenland zeggen is er veel onzekerheid. Wie haalt me terug als het code oranje wordt in het vakantieland, stel dat ik corona krijg, hoe gaat dat dan op de bestemming, wie betaalt het als ik in quarantaine moet en hoe gaat het dan verder met mijn gezin? Al deze vragen zijn te beantwoorden: de touroperator regelt alles voor je, tenminste als je een pakketreis boekt. Een vlucht, transfer en accommodatie in één pakket.

Wil je er echt even tussenuit en vind je het te warm in Nederland? In Griekenland is plek zat en altijd een heerlijk verkoelend windje.

Lees hier het laatste reisadvies voor een vakantie naar Griekenland.

Bovenstaande informatie geldt niet voor Athene, deze stad is nog steeds code oranje.

Volg mij op Insta of Facebook om niks te missen!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Lees meer!

2 reacties

Noor 12/08/2020 - 11:49

Leuke blog weer Anne! Duidelijk en verhelderend.

Antwoord
Anne de Valk 13/08/2020 - 07:46

Hi Noor, dank je wel voor het compliment 🙂

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent. Oké!