Home Alle blogs Vakantie naar Lapland in de winter met pubers: alle tips op een rij

Vakantie naar Lapland in de winter met pubers: alle tips op een rij

door Anne de Valk

Lapland is hot. Je kan geen tv programma bekijken of ze zijn in Lapland deze winter. Ook de bladen staan vol met reportages over deze bijzondere regio. Lapland met pubers, zou dat ook een goed idee zijn? Het bruist er nu niet bepaald van terrasjes, uitgaan en winkeltjes. En wat kost een reis naar Lapland eigenlijk? Mijn jongste heeft eerder aangegeven graag eens op wintersport te willen. Ze wil dolgraag mee om Fins Lapland te gaan ontdekken. En dat is precies wat we hebben gedaan. In dit artikel lees je alles over onze vakantie naar Lapland, wat is er te doen in Lapland met pubers en wat zijn de kosten.

Vakantie naar Lapland

Waar ligt Lapland

Lapland is een enorm groot gebied en strekt zich uit over 4 landen: Rusland, Finland, Noorwegen en Zweden. De Nederlandse chartervluchten vliegen rechtstreeks naar Finland, dit maakt het prijstechnisch een stuk makkelijker en aantrekkelijker. Het is in Fins Lapland vaak ook iets voordeliger dan in Zweden. Fins Lapland ligt op ongeveer drie uur vliegen vanaf Amsterdam. Het is de noordelijkste provincie van Finland met een oppervlakte van ongeveer 100.367 km². Er wonen nog geen 200.000 inwoners. Ter vergelijking: In Nederland met zijn ruim 17 miljoen mensen wonen we op een oppervlakte van zo’n 42.000 km². Laat dit eens heel even bezinken en besef hoeveel ruimte daar is, of hoe druk het hier eigenlijk is! Fins Lapland hoort bij Europa en dat is handig. Je kan reizen met je ID kaart en gewoon betalen met de euro. Er is wel tijdsverschil, het is er één uur later.

Weetje:
Lapland heet officieel Sapmi en de inwoners worden Sami genoemd en geen Lappen. Dit wordt als beledigend ervaren.

Is Lapland een goede bestemming voor kinderen?

Is Lapland geschikt voor mijn puber?

Of Lapland geschikt is voor jouw puber hangt er een beetje vanaf. De ene puber vindt het fantastisch en de ander gruwt ervan. Vraag het ze gewoon, soms geven ze namelijk weleens een zinnig antwoord… Mijn oudste van zeventien moet er niet aan denken: “Weet je wel hoe koud het daar is, dikke doei”. Ik kan niet ontkennen dat het er koud is en alle activiteiten zijn natuurlijk buiten. Ook voor een trip met oudere kinderen die de deur al uit zijn is dit een fantastisch idee.

Winter(sport) Lapland!

Waarom met pubers naar Lapland

De meeste ouders met pubers kennen het probleem. Je geeft bakken met geld uit voor een vakantie en vervolgens irriteer je je een ongeluk omdat ze alleen maar op hun telefoon filmpjes kijken. Over een hond, of een poes of over andere mensen die net ergens anders op vakantie zijn. Dan kunnen we net zo goed thuis blijven, scheelt een hoop ergernis en geld. Pubers moet je in actie laten komen door chille dingen te doen. Waar ze dan ’s avonds over kunnen posten op hun insta, tiktok, snapchat, wherever. Daarvoor is Lapland de perfecte bestemming. Met toffe activiteiten als sneeuwscooteren, ijsvissen, huskeysafari’s en sneeuwschoenwandelingen. Hier kunnen ze letterlijk over naar huis schrijven. Heb je meer met paarden? Overweeg dan een vakantie in het mooie Zweden, dit kan ook in de winter.

Vakantie Lapland met pubers

Hoe koud is het in Lapland in de winter?

Koud, daar kan ik een heel verhaal over maken, maar het is wat het is: koud. Wij hadden temperaturen tussen de -15 en de -28 graden. Maar, hier moet ik wel bij vertellen dat er weinig wind in (normaal gesproken) en je een heel eind komt met thermo ondergoed en een skikleding. Ik heb alles geleend, maar je kan je ook heel fancy in de mooiste skikleding steken. Waar je vervolgens niks van ziet. Bij de excursies krijg je ook een thermopak en dat trek je over je kleding heen. Maak ook gebruik van hun grote laarzen. Deze zijn toch beter dan onze eigen snowboots.

Wat is er te doen in Lapland

Coole dingen dus. Wandelen in de natuur, genieten van de leegte, de stilte en van de poedersneeuw op de bomen tegen een helderblauwe lucht. Dat ga je natuurlijk niet hardop tegen je pubers zeggen. In Lapland ga je op excursie. Op dat woord slaan de meeste pubers ook niet aan. Maar wel op sneeuwscooteren, zoeken naar het noorderlicht, huskey’s safari’s, ijsvissen of naar de rendieren. En dat is precies wat je daar allemaal gaat beleven.

Wat is er te doen in Lapland?

Een paar excursies uitgelicht:

Sneeuwschoenwandeling

Heel moeilijk is het niet, met die grote dingen aan je voeten. Totdat je omvalt. Omdat de sneeuw zo diep is kom je er op eigen kracht niet uit en moet je omhoog worden geholpen door twee anderen. Mensen die mij kennen weten wel wie er als eerste van de groep in de sneeuw lag te spartelen. Het is niet moeilijk, best hilarisch als je een wedstrijdje rennen wil doen en zo word het wandelen zowaar gezellig

sneeuwschoenwandeling

Huskeysafari

Bij deze excursie kan je kiezen uit een rondje van 5 of 12 kilometer. Deze trip had van mij nog veel langer mogen duren. Vooral het laatste gedeelte als je mag knuffelen met de honden. En het is echt niet zielig, de honden staan letterlijk te trappelen van enthousiasme.

Waar een huskeysafari doen?

Sneeuwscooter safari

Dit vonden wij beiden het allerleukst. Eerst nog wat onwennig, maar dat ging snel over in “joehoeeeee lekker crossen.” In Nederland heb je fietspaden. In Lapland heb je sneeuwscooter paden. Wat een avontuur. Deze tocht kan ook ’s avonds gemaakt worden, dan ga je op zoek naar het magische noorderlicht.

Sneeuwscootersafari Lapland vakantie

Is Lapland duur

Ja, Lapland is duur. Tenminste wat is duur? Wij hebben deze shortbreak gemaakt. Voor een vijfdaagse reis met ontbijt en drie excursies betaalden we ongeveer €1.500,00 per persoon, in de voorjaarsvakantie. Je kan ook voor een meerdaagse scootertocht gaan, dan tik je €3.500,00 per persoon af. En van alles hier tussen in. De excursies maken het duur, maar zonder excursie geen beleving. De prijzen qua eten en drinken vond ik reuze meevallen. Voor €20 per persoon hebben we ’s middags heerlijk geluncht.

Lapland winter noorderlicht

Hoelang ga je naar Lapland

Wij waren er 5 dagen en dat was prima, zelfs een minitrip van 4 dagen is al helemaal top. Je kan ook kiezen voor 8 daagse complete full adventure trips. Er zijn diverse complete pakketten, handig want dan weet je zeker dat er plek voor je is en dat alles goed gereserveerd staat. Of je huurt een huisje met eigen sauna. Belangrijk is om wel vooraf de excursies te reserveren. Dit voorkomt teleurstellingen omdat het ter plaatse snel volgeboekt is. Goede ervaringen heb ik met Safartica en Lapland Safaris

Waar verblijf je in Lapland

Er wordt op diverse luchthavens gevlogen, naar Ivalo, Kuusamo en Kittila. Wij vlogen naar Kittila, een half uurtje van ons hotel Saaga in Yllasjarvi vandaan. Het fijne is dat dit hotel naast de piste ligt. Mijn puber kon zo in de vrije tijd ook nog snowboardles nemen en wat oefenen. Kunnen je tieners al skiën, dan kan je skies huren en wat mooie afdalingen maken. Verwacht geen honderden kilometers piste, ongeveer 53 kilometer pistes totaal. Je kan ook kiezen voor een huisje met sauna of een appartement met een sauna.

Hoe lang heb je nodig voor Lapland?

Is er verder nog iets te doen

Verwacht geen apres ski. De dorpjes die ik heb gezien, bestaan uit accommodaties, een winkeltje, een uitgebreide skiverhuur en een restaurantje. Het plaatsje Levi is het meest toeristisch, dit biedt wat meer vertier.

Ik had de app van Nextory op mijn telefoon en heerlijk boeken lezen of luisteren. Moet ik wel even aan wennen: ik luister een boek, maar het is echt ideaal.

Hoe kom ik in Lapland?

Via mij! Ik ben tegenwoordig een eigen ondernemer, een zelfstandig reisagent onder de paraplu van TUI at Home. Je kan me vinden op facebook (uiteraard, boomer!), instagram of check de website. Boek je liever online? Dat kan natuurlijk ook. TUI heeft hele complete pakketten, de vlucht, transfer, accommodatie en de activiteiten. Ideaal.

Klik hier voor het complete TUI aanbod

Ook Voigt Travel gaan naar Lapland. Klik hier voor het aanbod van Voigt Travel.

Of kijk eens op de site van BBI Travel, klik hier voor het aanbod van BBI Travel

hoe koud is het in Lapland

In dit artikel maak ik gebruik van affiliatelinks, klik hier voor meer informatie

Lees meer!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent. Oké!