Home Italië Waarom je zo snel mogelijk naar de Cinque Terre moet

Waarom je zo snel mogelijk naar de Cinque Terre moet

door Anne de Valk

Wat is dat nou weer? De Cinque Terre, is dat Spaans of Frans? Mijn jongste puber zit naast me huiswerk te maken, maar bemoeit zich ook enorm met mijn artikel. Nee, de Cinque Terre is Italiaans en het stond al heel lang op mijn bucketlist. Ik heb het daar jaren laten staan omdat het zo’n enorm geliefd gebied is en daarom ook vreselijk druk. Ik vertel je in dit artikel wat de Cinque Terre is en waarom het zo’n aantrekkelijke omgeving is voor de ruim 2.5 miljoen jaarlijkse bezoekers. En het belangrijkste: Hoe je de stroom toeristen kan ontlopen en waarom het ook een aanrader is om dit met je pubers te gaan beleven.

National Park Cinque Terre
National Park Cinque Terre

Wat is de Cinque Terre?

De Cinque Terre is een prachtige rotsachtige kuststrook van ongeveer vijftien kilometer tussen Levanto en La Spezia in Ligurië aan de noordwestkust van Italië. De naam Cinque Terre, wat letterlijk vijf landen betekent, verwijst naar de vijf kleurige vissersdorpen die tegen de ruige kliffen aangeplakt liggen. Ze worden door een voetpad langs de kust aan elkaar verbonden en juist dat wandelpad maakt ze zo enorm populair. Het uitzicht is adembenemend terwijl je van dorpje naar dorpje wandelt.  En dat vind ik niet alleen, de Cinque Terre staat sinds 1997 op de UNESCO Wereldferfgoedlijst vanwege het unieke schilderachtige landschap.

De vijf dorpen van de Cinque Terre

Van Noord naar Zuid bestaat de Cinque Terre uit de volgende dorpen:

Monterosso al Mare

Persoonlijk vind ik dit het leukste dorp om te verblijven. Het is het grootste dorp van de vijf en heeft een heerlijk strand. Je kan er lekker slenteren over de boulevard en er zijn genoeg restaurantjes, winkeltjes en terrassen.

Monterosso al Mare
Monterosso al Mare, het dorp met een strand

Vernazza

Dit is het enige dorp van de vijf die op de lijst staat van de ‘Borghi piu belli d’Italia.’ Dit is een lijst met de mooiste dorpjes van Italië. Dit dorp heeft de grootste haven van de vijf en is daarom ook het welvarendste dorp. Het is een heerlijk dorpje om doorheen te struinen, met een plein aan het water waar je kan genieten van het heerlijke Italiaanse eten. Ook zagen we veel mensen bij de bakker een verse foccacia halen en picknicken aan de haven. Vergeet ook zeker niet om een ijsje te scoren.

Vernazza, dorpje in de Cinque Terre
Vernazza is het welvarendste dorp, wandelend vanaf Corniglia heb je een prachtig uitzicht

Corniglia

Corniglia is het enige dorp wat niet aan zee ligt en daarom geen haven heeft. Het dorp ligt schitterend hoog tegen de rotsen aangebouwd omringd door terrassen met olijfboomgaarden. Vanaf het treinstation is het een flinke klim naar het dorp, gelukkig gaat er ook een shuttlebusje. Dit vond ik het meest sfeervolle plekje. Trapjes, doorkijkjes, smalle steegjes en kleine pleintjes. Overal waar je kijkt wil je een foto maken.

Corniglia
Natuurlijk moet je een ijsje eten in Italië

Manarola

Manarola is het oudste dorp en het is grappig om te zien dat de vissersbootjes overal in de straat staan, zoals bij ons de fietsen geparkeerd staan. Je kan een stukje langs het water lopen om mooie foto’s van het dorp te maken. De hele route naar Corniglia is wegens aardverschuivingen dicht. Van alle dorpen vond ik dit het minst mooie. Maar eigenlijk moet je hier in december zijn. Dan staat hier de grootste kerststal ter wereld met meer dan 15.000 lichtjes. Deze wordt gebouwd op een heuvel bij het dorp en ik kan me voorstellen hoe sprookjesachtig dat er uitziet.

Manarola Cinque Terre
In de vroege ochtend is er bijna niemand in Manarola

Riomaggiore

Dit dorp is zeer fotogeniek, vooral prachtig met zonsondergang. Het uitzicht op de prachtige gekleurde huizen en de zee is schitterend. In dit dorp verbleef ik zelf 1 nacht. Eigenlijk is er maar één echte straat, de rest bestaat uit trappen, heel veel trappen. Ook hier natuurlijk genoeg eetgelegenheden. En waar je ook gaat zitten, het eten is overal vers en smaakt heerlijk.

Riomaggiore, dorpje Cinque Terre
Wij verbleven één nacht in Riomaggiore

Hoe lang is het wandelpad?

Er zijn diverse paden. Allereerst het liefdespad, de Via dell Amore, een pad tussen de dorpen Riomaggiore en Manarola. Dit pad van nog geen kilometer lang is al jaren dicht wegens hevige regenval en gaat voorlopig ook nog niet open. Dan is er nog een stuk pad van Manarola naar Corniglia, ook dit is afgesloten en het is niet bekend wanneer dit weer opent. Je kan er wel een stukje overheen wandelen zodat je toch een mooi uitzicht hebt op het dorp Manarola.

Het blauwe pad

Het bekendste en beroemdste pad is de Sentierro Azul oftewel het blauwe pad van twaalf kilometer lang wat loopt langs alle vijf de dorpen. De eerste twee stukken tussen Riomaggiore en Manarola en tussen Manorola en Corneglia zijn gesloten wegens aardverschuivingen door de hevige regens van jaren geleden. Deze trajecten doe je per trein, deze trein rijdt zeer regelmatig en de rit duurt slechts een paar minuten

Sentierro Azul, het blauwe pad in de Cinque Terre
Je wandelt ook langs prachtige olijfboomgaarden

Trap op, trap af

Sinds 2019 mag je niet meer op teenslippers het pad op. Dat is ook een erg slecht plan. Want ik heb het over wandelen maar noem het gerust hiken. Je klautert en klimt best wel op steile stukken. Wandelen gaat prima als je geen last hebt van je knieën en trap lopen niet erg vindt. Het grootste gedeelte bestaat namelijk uit trapjes, zowel naar boven als weer naar beneden! Daar had ik me wel in vergist. Als je goed nadenkt is het logisch, de dorpjes liggen tegen de berg aangeplakt en dat ga je niet redden met vlakke paden. Maar ik had er geen moment bij stil gestaan.

Er zijn nog vele andere wandelpaden, check hiervoor de site van het Cinque Terre National Park, er is ook een app te downloaden.

Hoeveel tijd heb ik nodig voor de Cinque Terre?

Twaalf kilometer en twee trajecten zijn eruit gehaald? Zonder kinderen erbij doe ik dat even in één dag was mijn gedachte. Dat is gelukt, maar laat ik het zo zeggen: twee dagen was beter geweest. Man man, op een gegeven moment kon ik geen trap meer zien. Ik had wel gelezen dat je er negen uur over doet als je het hele traject in één keer loopt maar dat kon ik me gewoon niet voorstellen. Doe maar niet eigenwijs, het klopt echt. Mintens twee dagen voor het blauwe pad. Wil je ook andere wandelingen maken? Reken er dan nog een paar nachtjes bij.

Cinque Terre
De bootjes in de haven van Vernazza

Hoe kom je in de Cinque Terre?

Het makkelijkste is om een rechtstreekse vlucht met Transavia te nemen naar Pisa. Neem vanaf de luchthaven de Pisamover om op het centraal station te komen. Je kan er ook voor kiezen om eerst in Pisa gezellig een nachtje te verblijven, dan kan je die scheve toren ook meteen afvinken. De volgende dag neem je de trein naar La Spezia en stapt daar over op de trein naar Genova(Genua) die stopt in alle dorpjes van de Cinque Terre. De rit Pisa naar Riomaggiore duurt ongeveer 1.5 uur. De ritjes tussen de dorpjes is minutenwerk.

De Cinque Terre met de auto

Gezien het gebrek aan grote parkeerplaatsen wordt het afgeraden om met de auto naar de Cinque Terre te gaan. Je komt zoiezo niet de dorpen in met de auto. Wij deden dat eigenwijs toch en parkeerden in de parkeergaragevlak voor de ingang van het dorp Riomaggiore. Gelukkig was het niet druk omdat wij er eind september waren op een doordeweekse dag en in coronatijd. De kosten voor de garage zijn € 35,00 per dag. Is er geen plek in de garage dan heb je een serieus probleem. Je moet dan ergens aan de weg parkeren en een heel stuk naar het dorp lopen. Het is beter om de auto in La Spezia te parkeren en vanaf daar de trein te pakken.

Toch een auto huren in Italië? Regel dit vooraf bij Sunny Cars en voorkom vervelende verrassingen.

De Cinque Terre Card

Om te mogen wandelen in het Nationale Park Cinque Terre heb je een pas nodig. Deze kan je online kopen maar ook gewoon bij de welcome centers die bij ieder treinstation van de dorpjes staan, ook in La Spezia en Levanto is zo’n informatiepunt te vinden. Er zijn twee verschillende kaarten te koop:

de Cinque Terre Trekking Card

  • Te koop voor één of twee dagen.
  • Toegang tot het Nationale Park, dit wordt gecontroleerd bij de hokjes die je onderweg bij de dorpjes tegenkomt, tevens kijken ze ook goed of je geen teenslippers aanhebt.
  • Prijs vanaf 12 jaar: € 7,50 voor één dag en € 14,50 voor twee dagen.
  • Je mag gebruik maken van de bussen die tussen de dorpjes rijden.
  • Gratis WIFI op de stations.
  • Gratis gebruik van de toiletten.

de Cinque Terre Treno Card

  • Al het bovenstaande
  • Je mag gebruik maken van al de regionale treinen in de tweede klasse tussen La Spezia en Levanto. (en weer terug)
  • Te koop voor één, twee of drie dagen.
  • Prijs vanaf 12 jaar: één dag € 16,00, twee dagen € 29,00 en drie dagen € 41,00.
Corniglia treinstation
Het treinen tussen de dorpjes is minutenwerk

Is de Cinque Terre leuk met pubers?

Jazeker! Ik heb het mijn pubers ook beloofd. Ze waren zelfs redelijk enthousiast toen ze mijn foto’s zagen. Vooral de foto’s van het treinstation.. Oh, we hebben een escape, als we geen zin meer hebben pakken we gewoon de trein. Dat is het mooie van deze tocht. Je hoeft niet perse alles te lopen, je kan er ook voor kiezen om een gedeelte per trein te doen. Het leukste is natuurlijk  wel het hele traject te volbrengen. En in combinatie met het nabij gelegen Pisa is het een top trip voor een korte vakantie. Iets meer tijd? Bezoek dan ook de mooie plaats Lucca. Een auto is dan niet noodzakelijk, alles is prima per trein te doen. Maar het kan ook als excursie tijdens je vakantie in Toscane, maak er dan wel een nachtje van, voor het optimaal genieten zonder al te veel toeristen.

Vernazza
De tocht is zeker goed te doen met pubers

Hoe ontloop je al die toeristen?

Genieten doe je iets minder met honderden anderen die in je nek staan te hijgen om hetzelfde plaatje te schieten. Vermijd daarom de maand augustus, niet alleen omdat het dan veel te warm is, maar ook omdat heel Italië dan zelf vakantie heeft. Ook komen veel mensen een dagje naar Cinque Terre en deze grote groep kan je vermijden door ’s morgens vroeg of eind van de middag te gaan wandelen. Daarom is het een goed idee om in Monterosso al Mare te verblijven, er is daar een heerlijk strand waar je je overdag prima kan vermaken.

de toren van Pisa
Een combinatie met Pisa is een goed idee. Foto: Henriette Hiddink

Beste reisperiode voor de Cinque Terre

Het voor- en najaar is de beste periode om naar de Cinque Terre te gaan. In de zomer kan het heel warm zijn. Uiteraard kan je er het hele jaar door heen, maar in de herfst en in de winter kan er veel regen vallen en eerlijk is eerlijk: op het terras zitten en van het uitzicht genieten is wel een grote plus.

Vernazza
Even uitpuffen op een terras in Vernazza

Overnachten in de Cinque Terre

Het mag duidelijk zijn: de Cinque Terre is enorm geliefd, dat merk je ook aan de overnachtingsprijzen. Wil je niet de hoofdprijs betalen, reserveer dan vroeg met een gratis annuleren mogelijkheid of verblijf niet in de dorpjes maar bijvoorbeeld in La Spezia of Levanto. Met de trein ben je dan in notime in de Cinque Terre.

Is de Cinque Terre de moeite waard?

Jazeker, als je van wandelen houdt tussen de fruit-en olijfboomgaarden die terrasgewijs tegen de rotsen aangeplakt liggen. Als je van prachtige uitzichten houdt en van kleine dorpjes onderweg waar je heerlijk kan zitten, kan eten en drinken. En als je niet bang bent voor een trapje meer of minder.

En toch…snap ik het niet helemaal. Allereerst: het is prachtig, absoluut waar. Maar ik vond het ook wel vervallen en soms zelfs een beetje troosteloos. Juist omdat iedereen zo blij en lovend over de Cinque Terre is waren mijn verwachtingen hoog gespannen. En ja het klopt, het uitzicht is prachtig, de dorpen sfeervol en gezellig. Maar serieus, twee paden jaren dicht omdat er een aardverschuiving is geweest? Met 2.5 miljoen bezoekers per jaar heb je toch inkomsten genoeg om dit te fixen zou je denken? En veel huizen kunnen wel een verfje of opknapbeurt gebruiken, daar fleurt de boel enorm van op. Maar ook dat heeft juist weer wel iets nostalgisch en authentieks.

Manarola
De bootjes in de straten van Manarola

Tijdens Corona naar Italië

Ik ben in de COVID-19 periode naar Italië geweest-eind september 2020- Eerder deze zomer was ik ook in Griekenland en ik heb ervaren dat ik me veiliger voel in deze landen dan in Nederland waar iedereen maar doet wat hij zelf het prettigst vind. Ik vraag me wel af hoe de wandeltocht eruit ziet als er geen reisbeperkingen zouden zijn. Het is toch een andere beleving als je in file over het pad wandelt. We hadden een mondkapje op zodra we andere mensen tegenkwamen en dat was totaal niet vervelend. De regels zijn duidelijk, iedereen doet het. Check voor vertrek naar Italië wel de eventuele reisbeperkingen.

Het dorp Vernazza

Extra tips

Afhankelijk van de weersomstandigheden vaart er tussen de dorpen ook een bootje, het zicht op de dorpen vanaf het water is onbetaalbaar. Tickets kunnen in de haven worden gekocht.

De allermooiste wandeling heb ik nog tegoed: van Riomaggiore naar Portovenere. Neem voor de terugreis het bootje!

Cinque Terre
Het uitzicht onderweg is schitterend

Vertel: wat is jouw favoriete wandelpad?

Lees ook:

Corniglia
De smalle straatjes in Corniglia

Lees meer!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent. Oké!