Home Nederland Wandelen met tieners | op herten safari in de Boswachterij Westerschouwen

Wandelen met tieners | op herten safari in de Boswachterij Westerschouwen

door Anne de Valk

Wandelen en tieners is in de meeste gevallen niet zo’n goede combinatie. Wandelen is per definitie saai en stom. Dit betekent dat je het zelf een beetje moet opleuken als je toch een fijne wandeling wilt maken. Hoe ik dat probeer heb ik in een eerder artikel beschreven. Bij ons in de buurt ligt het mooiste stukje van heel Zeeland: De Boswachterij van Westerschouwen. Hier leven ontzettend veel herten en het kan bijna niet anders dan dat je deze dieren tegenkomt op een wandeling door de bossen. In de hele kop van Schouwen schijnen ruim 700 herten te leven. Vooral ’s ochtends vroeg heb je veel kans om deze dieren te spotten. En ja, natuurlijk stribbelen mijn tieners tegen, vroeg opstaan op zondagochtend vinden maar weinig jongeren leuk. Ik heb het anders genoemd, we gaan niet wandelen maar we gaan op herten safari! Waar moet je niet zijn om deze dieren te spotten en waar wel? Ik weet het inmiddels!

met pubers op zoek naar herten
Geen hert te zien zo vroeg op zondagochtend, alle tijd voor een goodmorning snap
wandelen met pubers in de Boswachterij Westerschouwen
Ja, we hebben de herten gevonden! Oh nee het zijn Shetland pony’s. Ook leuk

Waar ligt de Boswachterij Westerschouwen?

De Boswachterij ligt aan de Kraaijesteinweg 140 in Burgh Haamstede op het uiterste puntje van het eiland Schouwen Duiveland. De auto parkeer je op de grote parkeerplaats bij de rotonde van Westenschouwen. Navigeer daarvoor naar Duinpad 1, Burgh Haamstede. Vanaf 1 april tot 31 oktober is het hier betaald parkeren. Dit kost € 2,55 per uur of € 16,00 per dag. Een andere ingang ligt aan de Adriaan van der Weijdeweg, navigeer naar Groene Duin in Burgh Haamstede om te parkeren. Vanaf hier loop je in één streep naar de uitzichtoren. Hier zie je vaak de shetland pony’s grazen of van die grote imposante runderen.

Het grootste bos van Zeeland

De Boswachterij Westerschouwen is het grootste bos van Zeeland en grenst aan het prachtige Noordzeestrand. Het is een uniek natuurgebied met behalve bos, ook duinen en zandverstuivingen. In het bos zijn volop activiteiten te ondernemen. Paardrijden, mennen, fietsen over heerlijke fietspaden, een speciale mountainbike route en wandelen natuurlijk. Er zijn diverse uitgezette wandelroutes. Ook vind je hier het enige klimbos van Zeeland, hier zijn we eerder dit jaar geweest en is voor pubers een absolute aanrader.

de wandelroutes in de Boswachterij Westerschouwen
De gemarkeerde wandelroutes in de Boswachterij Westerschouwen

Waar kan je herten spotten

De Boswachterij Westerschouwen begint bij de excursieschuur van Staatsbosbeheer. Vooral in de vakanties zijn er regelmatig begeleide wandelingen. Uiteraard kan je ook op eigen houtje één van de uitgezette wandelingen kiezen.

Het is een kwestie van goed kijken, want de herten hebben zulke goede schutkleuren dat ze helemaal verdwijnen in de natuur. Wij zijn twee keer vroeg opgestaan en hebben beide keren gewandeld door de Zeepeduinen. Dit gebied grenst aan de Boswachterij. Beide keren geen hert gezien. Voor een optimaal resultaat laat je de Zeepeduinen maar even voor wat ze zijn, prachtig maar meestal hertloos. Wel vind je daar vaak de Shetlandpony’s.

wandelen met pubers om herten te spotten
Er leven ruim 700 herten in de Kop van Schouwen (foto: Mariska Cator)

Vroeg opstaan om herten te spotten hoeft niet

Ik heb mijn pubers beloofd dat ze niet meer mee hoeven op zo’n belachelijk vroeg tijdstip. Herten kan je in de herfst en de winter ook prima ’s middags spotten. En zo ging ik op een wintermiddag samen mijn jongste puber gewoon even kijken in de bossen. We namen in principe de witte route maar af en toe ook de niet geplaveide paadjes en liepen door de valleien om later het pad weer op te pakken. Inmiddels regende het flink en om de moed er in te houden bij mijn tiener riep ik enthousiast: Nu zijn we in de hertenvallei, hier moeten ze zitten! Ik kletste maar een eind maar je moet wat. En ineens zag ik iets bewegen. Wow, herten met een gewei! En nog één en nog één! Als we stil staan en goed kijken zien we vlakbij vijf herten rustig zitten. Als die ene niet had bewogen waren we er gewoon langsgelopen. Goed blijven opletten dus.

wandelen met tieners in de boswachterij Westerschouwen
Ook tijdens een fikse regenbui houden we de moed erin
overstekend hert tijdens de wandeling met tieners
Overstekend hert, de laatste van de grote kudde

Wandelen in de Boswachterij Westerschouwen

Een stukje verder pikken we de witte route weer op en horen we geritsel. Onze mond valt open want daar komen ze aanrennen, een stuk of twintig herten in galop (heet dat bij herten ook zo?) renden op zo’n 50 meter van ons vandaan, staken het pad achter ons over en verdwenen weer in het bos. Wow, dit was echt geweldig om te zien. Zeker weten dat de oudste puber dit ook een keer wil meemaken.

Wil je heerlijk wandelen, herten zien en als je zin hebt ook nog lekker uitwaaien op het strand? Spring dan in je auto en kom naar de Boswachterij Westerschouwen.

Waar heb jij wel eens herten gespot?

herten spotten in Zeeland met pubers
wandelen met tieners om herten te spotten
wandelen met tieners om herten te spotten
De schitterende close up foto's van de herten zijn gemaakt door Mariska Cator in de Boswachterij Westerschouwen.

Lees meer!

2 reacties

Mirjam Hart 23/01/2021 - 12:00

Wat een mooi gebied! Mijn puber wil alleen wandelen in gebieden waar je goede insta foto’s kunt maken en waar iets lekkers te eten en drinken is na afloop 🙂

Antwoord
Anne de Valk 24/01/2021 - 08:55

Hi Mirjam, dan kan je je puber best meenemen naar dit gebied, zeer insta waardig. En niet onbelangrijk: in het weekend is er horeca afhaal open!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent. Oké!