Home Vakantie met pubers 10 manieren om je tieners aan het wandelen te krijgen

10 manieren om je tieners aan het wandelen te krijgen

door Anne de Valk

Je kent het vast wel: Het is prachtig weer, de zon schijnt, de lucht is blauw, je wilt naar buiten. En dan maak je een fout, een grote fout. Je vraagt aan je tieners of ze ook mee gaan wandelen. Ze kijken je verbaasd aan: Nee, natuurlijk niet, hoezo? Het leven beleven doe je niet op de bank met Netflix of eindeloos naar filmpjes staren van andere pubers die schijnbaar wel een leven hebben. Uiteraard kan je dit niet hardop zeggen, dan weet je zeker dat er ruzie komt. Het leven beleven, mam doe normaal, heb je weer een yogablad gelezen of zo?  Maar hoe dan wel? Heb jij ook tieners die niet vooruit te branden zijn? Ik geef je tien manieren die je kunnen helpen om je puber aan het wandelen te krijgen. Allemaal door mijzelf geprobeerd, aangepast en nogmaals geprobeerd.

#1 Voorbereiden

Pubers houden niet van verrassingen. Neem daarom de tijd om ze voor te bereiden. Of het nu om een wandeling op zondagmiddag gaat of een hike op vakantie, geef ze de tijd. Zeg nooit iets in de trant van: “Schoenen aan, we gaan nu wandelen”. Je haalt ze dan uit hun concentratie. Ik kan het namelijk wel zinloos vinden wat ze aan het doen zijn, zelf zien ze dat totaal anders. Ik begin al een dag van te voren met de mededeling: “Morgen gaan we wandelen in het bunkerbos.” Morgen is nog zover weg dus zeggen ze iets als: Mweeeh, ooow, hoezo of als ze echt van je gezeur af willen zijn: oké mam.

Op de dag zelf zeg ik het ’s morgens nog een keer.:”Vanmiddag lekker even naar buiten.” Ja klopt, dat is zeuren maar probeer het gewoon.  En een uur van te voren nog een keer. Je weet dat het is binnengekomen als ze vragen: Hoe laat zijn we weer terug want ik moet nog leren of hoe lang duurt het want ik wil nog afspreken. Op het moment zelf zullen ze zeker nog sputteren, maar dan is het makkelijk: ik heb het vaak genoeg gezegd, we gaan nu weg en dan pas zeg je: “Telefoon weg, schoenen aan en opschieten nu.”

#2 Wandelen of hiken

Inmiddels hebben ze me wel door, maar misschien werkt het bij jou nog wel. Noem het geen wandeling maar praat over hiken. Wandelen is het meest suffe wat je kan doen op de wereld. Serieus, dat mensen dit voor hun lol doen gaat er bij de tieners niet in.

En wees eerlijk, hoe was je zelf vroeger als je achter je ouders aan een berg op sjokte of door een saai bos liep waar je moeder enthousiast riep: “Kijk toch eens wat een prachtige bomen!” Precies, exact hetzelfde. Een boom is gewoon een boom en heel veel bomen bij elkaar is een bos, daar hoef je niet zo lyrisch over te doen. Maar hiken klinkt als een avontuur, als iets spannends buiten de gebaande paden. En maak het dan ook leuk. Een wandeling rond de camping of door een bos waar ze al honderd keer zijn geweest is ook suf. Kijk eens verder dan wat je al kent. Zoek bijvoorbeeld blote voeten paden, klompenpaden even iets heel anders. Rij eens naar een onbekende stad en loop een wandeling via een app, zoals wij deden in Rotterdam en Middelburg.

#3 Afstand

Tja, de afstand is altijd wel een dingetje. Die arme beentjes zijn niet zoveel gewend. Vooral bij ons thuis niet waar de school op vier minuten loopafstand is. Zelf moest ik vroeger altijd twintig kilometer per dag fietsen, misschien dat zoiets scheelt in mijn kijk op bewegen. Mijn pubers kennen dit niet dus de afstand is al snel te lang, te ver. Praat daarom altijd over maximaal een kilometer of acht. Dat is de avondvierdaagse afstand die ze bij mij altijd als erg gezellig en leuk hebben ervaren. Doe een picknick pauze tussendoor of een zwempauze en maak een rondje, nooit via dezelfde kant terug.

#4 Eten en drinken

Dit is eigenlijk de allerbelangrijkste tip. Neem altijd genoeg lekkere dingen mee voor onderweg. Ik snap ook niet waar die tieners het allemaal laten, maar wandelen maakt schijnbaar hongerig. Komkommers, tomaatjes en andere gezonde dingen werken bij mijn kinderen helaas niet. Snoep, koeken, limonade, alles waar suiker in zit gaat stukken beter. Het humeur wordt er ook een stuk beter op als ze weten dat er aan het einde van de wandeling een ijsje op ze wacht. Ja, dit werkt ook als ze iets ouder zijn, ijsjes zijn altijd goed.

#5 Selfie

Niks leukers dan een selfie toch? Lok ze met de mededeling dat de route die je in gedachten hebt echt enorm selfie geschikt is. Accepteer wel dat de kilometers dan een stuk minder worden want zo’n foto neemt best wat tijd in beslag. Maar ze zijn in ieder geval buiten en het is een soort van gezellig. Als je erg boft mag je misschien ook wel op de foto. Niet dat deze dan gepost wordt, natuurlijk niet, ze doen dit alleen om jou een goed gevoel te geven.

#6 StoryTrail

StoryTrail is een ontzettende leuke manier om een stad op een bijzondere manier te ontdekken. Geen gids met saaie feitjes, maar een echte verhalenverteller die je op ludieke wijze de geschiedenis intrekt door een onderwerp zo te vertellen dat je het nooit meer vergeet. Ik heb deze StoryTrail op diverse plaatsen gewandeld, het is grappig en interessant. Je tieners lopen een hele stad door zonder dat ze in de gaten hebben dat ze bezig zijn met een stadswandeling en ondertussen steken ze er nog iets van op ook. Ik noem dat win-win.

de begeleider van een storytrail wandeling is uitgedost in de kleding uit vroeg tijden
Story Trail is een ludieke manier om een stad te verkennen. Foto:StoryTrail.

Leestip: De reisgids Onverwacht Dichtbij, voor uitstapjes in Nederland

twee pubers kijken op de telefoon of de selfie goed gelukt is
Even kijken of de foto goed gelukt is.

#7 Secret city trails

Secret City Trails is ook een toffe manier om een stad te ontdekken. Door middel van raadsels word je langs allerlei bekende en onbekende bezienswaardigheden geleidt. Je kan deze tours in 5 Nederlandse steden maken en in heel veel andere Europese steden. Je bestelt een tour en download deze op je mobiel. Eindelijk mogen je pubers tijdens het wandelen op hun mobiel. Succes verzekerd!

De tocht is individueel en je bepaalt zelf wanneer en hoe laat je gaat beginnen aan de riddle tour. Er zijn hints als het niet lukt om het raadsel op te lossen. Wij hebben deze trail in Rotterdam gedaan terwijl het nogal miezerig weer was en desondanks was het een groot succes. Wel tip vier goed in de gaten houden. Oh ja, alle informatie is in het Engels, weeral een win-win.

#8 Neem een vriend of vriendin mee

Gedeelde smart is halve smart en dat geldt ook tijdens de verplichte wandeling die je moeder heeft verzonnen. Neem een vriendje of vriendinnetje mee. Ineens is het een gezellig uitje en lopen ze zelfs vooruit te geiten en te gniffelen. Wel belangrijk als je meer kinderen hebt: allemaal een vriendinnetje of vriendje mee of niet. Anders is het zielig voor het andere kind want die wordt natuurlijk keihard buiten gesloten. Ook weer een eigen ervaring dingetje.

#9 Geocaching

Dit kan overal ter wereld en geeft een wandeling het zo gewenste doel.  Geocaching is eigenlijk een soort schat zoeken. Door de app te downloaden en de GPS te volgen kan je zien waar in de buurt de cache-schat- is verstopt. Dat kan een doosje zijn of een kokertje, van alles eigenlijk.

Heb je de cache gevonden dan kan je hem loggen, maar dat hoeft niet. Wij roepen dan gewoon Yes gevonden! en dat kan natuurlijk ook. Er is zowel een betaalde als een gratis app. De laatste keer dat wij het gedaan hebben liepen er diverse families met pubers een beetje stiekem rond te snuffelen op zoek naar de schat, dat was wel weer hilarisch. Allemaal schaampubers die het eigenlijk heel leuk vonden om te doen maar dit niet lieten merken aan de andere pubers. We vonden de cache trouwens niet, dat kan ook nog.

#10 Folderwijk

Helpen alle bovenstaande tips niet? Overweeg dan om een folderwijk te nemen. Ik heb dat jaren gedaan samen met mijn oudste en we hadden de leukste gesprekken onderweg. Er is geen ruis of afleiding en het duurt maar anderhalf uur. Je moet wel een lange adem hebben. In het begin dook ze de bosjes in wanneer ze dacht dat er een bekende aankwam. Maar daar werd ze steeds makkelijker in. Je moet er zelf ook zin en tijd voor hebben natuurlijk. Wij liepen hem altijd samen en dat was meestal erg gezellig. Bijkomend voordeel zijn de verdiensten, deze stortte ik op haar rekening. Valt dit ook onder omkopen?

Hoe krijg jij je pubers van de bank af?

Toen ik aan mijn pubers vroeg om vijf tips te geven hoe ik ze aan het wandelen kan krijgen was de reactie: Duhuh, niks natuurlijk. Daar had ik niet zoveel aan. Ik moest zelf nadenken hoe ik het aanpak en met bovenstaande tips moet het jou ook vast gaan lukken. Succes!

Wat is jouw tip om je puber van de bank te krijgen?

de zee in Sardinië met een tiener die op een steen staat
Een zwem stop tussendoor is een goed idee.

Lees ook:

  • Ga eens kijken in het heerlijke Den Bosch en neem gewoon die beroemde Bossche Bol.
  • Amsterdam kan weer, ga bijvoorbeeld lekker fietsen!
  • In Rotterdam is altijd wat te doen en anders kan je altijd nog gaan winkelen in de Koopgoot of op de Lijnbaan.
  • Zoek je een verre trip? Ga hiken in Zion National Park, zeker met pubers succes verzekerd!

Lees meer!

20 reacties

G Baumann 01/07/2020 - 19:15

Mijn tip! Vier op 1 juli GELUKKIG HALF JAAR! En ga “nieuwjaarsduiken” !

Antwoord
Anne de Valk 01/07/2020 - 21:12

Top tip!

Antwoord
Anique 02/07/2020 - 06:07

Nou Anne, heel herkenbaar hoor. Ik heb soms een soort psychologische insteek….😂Wanneer ik vind dat het tijd is om van de bank af te komen. Geef ik ze vooraf een keuze. ‘Denken jullie/jij er even over na, maar gaan we wandelen langs het strand of maken we een wandeling door het bos?’ Ze denken dat zij het dan voor het zeggen hebben. Achteraf prijs ik ze de lucht in! ‘Dat was een goed idee van jou om een wandeling langs het strand voor te stellen😉’, echt super leuk en gezellig!, moeten we vaker doen!’ En wat ook wel belangrijk is, maak het niet te lang, je moet thuis zijn voordat ze afkickverschijnselen krijgen of te lang de WIFiI straling niet voelen, dus zoek dan snel een leuk cafeetje op om daaraan te voldoen! (IVoor mezelf ook handig om dan het cafeïnepeil op hoogte te houden!🤫)

Antwoord
Anne de Valk 02/07/2020 - 09:40

Hi Anique, Die psychologische insteek ga ik de volgende keer proberen, dank je wel voor de tip!

Antwoord
Liesbeth vd Velde, groetjes.. 02/07/2020 - 07:54

Mijn tip…
Zélf een bestemming van het wandelen laten kiezen. Op vakantie bijv. Hardrock café deed t altijd goed en lijkt spannender dat het is. Of de lunchplek, vaak een leuk restaurant aan de haven met de grootste luxe jachten. Dit werkt thuis ook trouwens, zullen we ergens gaan lunchen… als er maar lekker eten is haha

Antwoord
Anne de Valk 02/07/2020 - 09:39

Hoi Liesbeth, Dank voor je tip! En dat lekkere eten is inderdaad altijd erg belangrijk.

Antwoord
Jesca 03/07/2020 - 16:22

Wat een leuke tips! Dat puberbrein vraagt toch om bepaalde gebruiksaanwijzingen! Haha. Hier is geocaching al jaren een succes en ook het zoeken naar bepaalde dieren (bv. Schotse Hooglanders) geeft een extra boost om te gaan wandelen. Het was hier goed voor twee wandelingen, want tijdens de eerste hebben we ze helaas niet gevonden. En laatst werd er alweer gevraagd wanneer we weer naar de Schotse Hooglanders gingen!

Antwoord
Anne de Valk 03/07/2020 - 21:48

Geweldig! Dat ze gewoon zelf om een wandeling vragen. Ik vrees dat die Schotse Hooglanders hier juist een reden zijn om nog dieper in de bank te kruipen 😉

Antwoord
Anne 03/07/2020 - 18:12

Haha ja dat lijkt me wel een uitdaging ja. Ik heb al moeite om mijn vriend mee aan het wandelen te krijgen 😉

Antwoord
Anne de Valk 03/07/2020 - 21:49

Haha, misschien helpt tip 4?

Antwoord
Janine 03/07/2020 - 21:26

Wat een superleuke tips! Mijn dochter is pas 1,5 maar heeft ook nu al haar nukken…dus ik vermoed dat ik zeker deze tips ooit heel hard nodig ga hebben haha.

Antwoord
Anne de Valk 03/07/2020 - 21:50

Nu al? Wow, ik had een mantra:het is slechts een fase, het is een fase. Nu herinner ik me alleen de lieve,leuke dingen 😉

Antwoord
Bjorn 04/07/2020 - 09:05

Op de een of andere manier vinden ze thuis wandelen niks, maar ga je naar een leuke stad in de vakantie, dan werkt het gewoon. Ik laat mijn kinderen ook wel eens zelf op zoek gaan naar een mooie route zodat ze dat helemaal kunnen voorbereiden. Hoe gaan we er naar toe? Auto, trein, bus? Waar eten we? Waar drinken we wat? Door ze erbij te betrekken werkt het nog beter .. hoop ik dan hahaha, want het blijft een uitdaging!!!

Antwoord
Anne de Valk 04/07/2020 - 21:39

Dat is zeker een hele goede tip, Dat hebben wij ook weleens gedaan met een fietstocht, per ongeluk had ze er een van 25 kilometer uitgezocht, maar wel met voldoende ijs en drink pauzes. Ik ga dit ook eens proberen met wandelen!

Antwoord
Anouk 04/07/2020 - 18:17

Had ik het wandelen maar eerder ontdekt… Mooie wandelvakantie in Europa lijken we nu geweldig, maar inderdaad, vroeger…. En nu kan ik er zo van genieten om de natuur in te gaan. Hopelijk help je veel ouders met deze tips.

Antwoord
Anne de Valk 04/07/2020 - 21:37

En daar hou ik me ook maar aan vast, als ze later misschien zelf hikes maken in de meest fantastische landen. Daar denken ze nu nog heel anders over, maar het zaadje is in ieder geval geplant 😉

Antwoord
Sascha 04/07/2020 - 20:03

Haha, door deze blog vraag ik me af hoe mijn ouders vroeger eigenlijk dachten over reizen met mij als tiener. Het scheelde denk ik dat pas toen wij pubers waren, internet voor het eerst beschikbaar werd. Dus wij waren altijd wel te porren om ergens naartoe te gaan. Kan me voorstellen dat het met Wifi, Netflix etc. tegenwoordig een stuk lastiger is!

Antwoord
Anne de Valk 04/07/2020 - 21:35

Haha, laat ik zeggen dat mijn ouders het ook heel herkenbaar vonden 😉 Wifi en Netflix zijn altijd aanwezig dus inderdaad een stukje lastiger. Ik vond het ook altijd super om even weg te zijn.

Antwoord
Mandy 05/07/2020 - 06:19

Wat een leuke tips! Ik heb zelf dan geen pubers maar hou wel van wandelen, wat ik doe is mezelf gemotiveerd houden door steeds een andere route te kiezen, ik doe vaak wel gewoon gemarkeerde routes want dat vind ik het leukst

Antwoord
Anne de Valk 05/07/2020 - 10:32

Iedere keer een andere wandeling houdt het inderdaad spannend. Gemarkeerd is wel zo handig, dan weet je zeker dat je langs de mooiste plekken komt. Goed idee!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent. Oké!