Home Nederland November Wandelmaand op Schiermonnikoog

November Wandelmaand op Schiermonnikoog

door Anne de Valk

Als de dagen grijzer en korter worden en de lente is nog lang niet in zicht dan weet je: het is november. Veel mensen schieten in een winterdip, hoe moet dat zijn als je op een eiland woont van amper 1000 mensen? Daar hebben ze op Schiermonnikoog wat positiefs op verzonnen: de November Wandelmaand. Wandelen op Schiermonnikoog met een iedere keer weer een nieuwe verrassing, je winterdip is zo verdwenen!

Wandelen op Schiermonnikoog

Tuurlijk, wandelen kan je altijd, ook op “Schier”, maar in de maand november is er echt iets aan de hand. Iedere dag zijn er wandelingen in diverse thema’s: Cultuurhistorie, Culinair en Natuur. Je reserveert de wandelingen naar keuze bij de plaatselijke VVV en op de afgesproken dag ontmoet je de lokale gids en ga je op pad. En dat is precies wat wij gaan doen dit eerste weekend in november. Ik ben uitgenodigd door de VVV Schiermonnikoog om het zelf te gaan beleven. Hoe leuk is dat?

Schiermonnikoog, wandelen, november, herfst, hiking, hiken, Friesland
Vanuit het dorp loop je zo de natuur in
Schiermonnikoog, wandelen, november, herfst, hiking, hiken, Friesland
Het lekkerste winkeltje op Schier
Schiermonnikoog, wandelen, november, herfst, hiking, hiken, Friesland
Behalve wandelen, kan je hier ook prima fietsen.

Halen we de boot vanaf Lauwersoog?

Eind van de ochtend vertrekken we vanuit Zeeland, maar in het midden van het land loopt het verkeer vast. De stress slaat toe, het zal toch niet zo zijn dat we de boot van half 4 niet gaan halen? We beseffen ons ineens dat we echt naar een eiland gaan. Niet zoals bij ons in Zeeland waar alle eilanden verbonden zijn met bruggen en dammen.

De volgende boot gaat 3 uur later. Het zal er om spannen, google maps geeft haarfijn aan dat we 15.32 uur aankomen. 2 minuten te laat! Gelukkig is het in Friesland niet druk en om 15.25 uur slingeren we de auto in een parkeervak, rennen we de boot op en dan……komen we in een warm bad van warmte en gezelligheid. De boot zit vol blije mensen die er zin in hebben. Hele families inclusief opa’s en oma’s, groepen studenten, veel baardmannen met stoere laarzen en indrukwekkende camera’s of verrekijkers, mensen met honden en wij. We hebben het gehaald en laten alle stress aan de wal.

Strandresort Schier

Na 45 minuten varen komen we aan op Schiermonnikoog en staan de elektrische bussen te wachten om iedereen richting het dorp te vervoeren.  Wij hebben een prachtig appartement op Strandresort Schier waar ook een sauna en binnenzwembad bij hoort. Daar hebben wij vandaag geen tijd voor, we gaan eerst heerlijk eten bij restaurant de vier dames, een sfeervolle wijnbar waar ze ook heerlijk eten serveren. daarna gaan we ‘Gluren bij de Buren’. de eerste wandeling van het gekozen programma.

Schiermonnikoog, wandelen, dorpsomroeper, november, herfst, hiking, hiken, Friesland
Jelle kan het allemaal prima vertellen
Schiermonnikoog, wandelen, november, herfst, hiking, hiken, Friesland
Het Makkumer tegeltableau in Schierstins
Schiermonnikoog, wandelen, november, herfst, hiking, hiken, Friesland
Het prachtig gerenoveerde kapiteinshuis Schierstins, hier mochten we binnen gluren

Drie wandelingen die ik je zeker kan aanraden

Wandeling 1: Gluren bij de Buren

Deze wandeling sprak me meteen aan, met een plaatselijke gids ga je op bezoek bij interessante Eilanders. De wandeling is iedere keer anders, de gids bepaalt bij wie je op bezoek gaat. Onze enthousiaste gids Cynthia bracht ons bij Jelle Woudstra, de dorpsomroeper, die nog steeds door de straten gaat om nieuwtjes te brengen. Hij vertelt vol passie over zijn eiland, de leugenbankjes en de typische eilanderhuisjes. Grappig dat de mannen op zee vroeger post kregen van het thuisfront met zand en een konijnenkeutel in de envelop. Zo waren ze weer heel even thuis.

Van het gezellige huisje van Jelle gaan we naar Schierstins, een prachtig gerenoveerd kapiteinshuis, dit huis ademt geschiedenis wat ook nog goed te zien is in de originele Makkumer tegeltableaus in de hal. De gastvrouw ontvangt ons hartelijk met koffie en koek. Als afsluiter van de wandeling hebben we een primeurtje, dankzij de juiste contacten van Cynthia mogen we letterlijk gluren bij de repetitie van het shantykoor. De mannen repeteren in het dorpshuis en dulden geen pottenkijkers. Voor deze ene keer maken ze een uitzondering en dat maakt het extra bijzonder. Het gaat er serieus aan toe, maar voor mijn niet geoefende oor klinkt het al prachtig. Van de uitbater van het dorpshuis, toevallig de man van Cynthia, krijgen we een Kobbe slokje. Een plaatselijk borreltje wat smaakt naar meer…

heerlijk eten
Bij alle stops worden we culinair verwend
wandeling
De wandeling brengt altijd nieuw gezelschap met zich mee, citaat van Rob van der Wildt en zo waar!
herfst, hiking, hiken, snoepwinkeltje
Iedereen wordt weer kind in dit snoepwinkeltje

Wandeling 2: De culinaire wandeling

De volgende dag hebben we de culinaire wandeling op het programma staan. En dit is precies wat ik ervan hoopte, het weer is prima en we wandelen langs allerlei restaurantjes waar we overal even hartelijk worden ontvangen en de lekkerste gerechten krijgen voorgeschoteld, met een bijpassend glaasje wijn natuurlijk. De wandeling wordt steeds gezelliger en tegen de schemering komen we aan bij onze laatste stop voor een overheerlijk dessert. Het is een wandeling van 8 kilometer, maar trek er gerust een middagje voor uit.

Wandeling 3: Op stap met eilander Thijs de Boer

Zondag gaan we op stap met Thijs de Boer. Met een leuke groep maken we een zwerftocht over het Westerstrand en het Rif. Thijs vertelt levendig over alles wat we tegenkomen, grassen, bloemen en planten, over alles weet hij wel iets te melden. Normaal gesproken loop ik er dwars over heen, maar met zijn uitleg wordt zelfs een grassprietje interessant. Wat weet deze man veel! Hij vertelt ook over hoe het eiland ieder jaar door de natuur verandert van vorm en waarom dus ook de grens tussen Friesland en Groningen gewijzigd moet worden.

november, herfst, hiking, hiken, Friesland
Even uitwaaien op de bank van Banck
de wadden
In ganzenpas achter Thijs aan
 wandelen, november, herfst, hiking, hiken
Een wandeling met Thijs de Boer is leerzaam en interessant

We hebben het eilandgevoel ontdekt!

Wij verblijven hier een weekendje, tijd voor alle wandelingen op het eiland Schiermonnikoog hebben we helaas niet. Graag had ik ook alles willen horen tijdens de Walvisvaartwandeling, of mooie schatten vinden op de jutterstocht, een nachtwandeling om de heldere sterrenhemel te bekijken en nog zo veel meer interessants. Maar het ontstressen is gelukt en dat weet je op het moment dat je alle mensen die je tegenkomt vriendelijk groet, dan heb je het eilandgevoel begrepen. Schiermonnikoog is klein, maar door de enthousiaste bevolking bruist het, vooral in november! Ga eens kijken en beleef het zelf!

7 tips voor een top verblijf op Schiermonnikoog

  • Schiermonnikoog is autovrij, de weinige auto’s die er rijden zijn van de plaatselijke bevolking.
  • Huur meteen bij aankomst fietsen, de makkelijkste manier om je te verplaatsen. Dit kan op diverse plekken.
  • Bezoek het rariteitenkabinet Gribus op de Badweg, absoluut de moeite waard
  • Het boekwinkeltje Kolstein aan de Middenstreek heeft een groot aanbod boeken die over het eiland gaan, ook het mooie boek over 20 markante mannen van Schier: “Schiermannenoog”.
  • Iets verder op de Middenstreek is een oud hollands snoepwinkeltje, een stap terug in de tijd met toverballen, salmiakknotsen en zwartwit poeder, heerlijk!
  • Het schelpenmuseum van Thijs de Boer, nooit geweten dat schelpen zo interessant zijn.
  • Voor alle uitgebreide informatie over Schiermonnikoog, check de site schierweb.nl
huis met boeien
Voor dit huis blijf je kijken naar de reddingsboeien uit alle windstreken
wandelen, november
Het rariteitenkabinet, leuk weetje: deze mensen lopen ook in het ‘echt’ rond op Schier

Lees ook:

Lees meer!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent. Oké!