Home Tiener reistips Young adults boeken top 10

Young adults boeken top 10

door Anne de Valk

Na mijn vorige artikelen over kaartspellen en bordspellen heb ik nog iets bedacht om de staycation een beetje relaxed door te brengen met je pubers. Met lezen! Volgens diverse onderzoeken lezen jongeren, de zogenaamde generatie Z, steeds minder. De 22 jarige Charlotte Remarque schreef er een interessant artikel over in de Volkskrant. Generatie Z groeit op in een volledige digitale wereld en daar hoort lezen voor velen helaas niet meer bij. Ik hou van lezen en heb erg mijn best gedaan om dit ook over te brengen op mijn tieners. Dat lukte tot hun elfde jaar ongeveer. Daarna kregen ze er een extra ledemaat bij in de vorm van hun mobiele telefoon. Maar over deze lijst van young adults boeken zijn zelfs zij enthousiast. Heb jij ook zo’n liever niet lezer en vind je dat jammer? Probeer dan de boeken van één van de volgende schrijvers, succes gegarandeerd!

Wat zijn young adults boeken?

De naam Young Adults zegt het eigenlijk al, young adults boeken zijn tienerboeken voor kinderen vanaf een jaar of elf met meer spanning, realiteit of juist in het fantasy genre. Mijn jongste is een tiener geworden zonder dat ik het in de gaten had. Niks geen boeken meer over paardenkampen, voetbal, hockey of prinsessen. Spanning, intriges en flink eigentijds. Of juist fantasy en romantiek, er is zoveel leuks.

een stapel young adults boeken
Mijn pubers kunnen vooruit met een stapel young adults boeken

Young adults boeken top 10

1. De boeken van Mel Wallis de Vries

Op nummer 1 staat onbetwist de schrijfster Mel Wallis de Vries. Deze Nederlandse schrijfster heeft een indrukwekkend aantal tienerboeken op haar naam staan. Met korte pakkende titels als: Schuld, Zwijg, Verdoofd of haar nieuwste boek Vlucht sleurt ze je vanaf de eerste bladzijde mee in een spannende realistische thriller. Zo spannend dat mijn jongste puber het boek Shock wat ze op school moest lezen, stiekem mee naar huis nam om verder te lezen. Het boek Vals is ook verfilmd en te zien op Netflix.

2. De serie Warrior Cats van Erin Hunter

Denk je dat die slapende kat bij jou in de vensterbank maar een sullige goedzak is? Vergis je niet, misschien is hij wel de huiskat die zich ’s nachts begeeft bij de clan van de Warrior Cats! Deze fantasy boeken serie is in Amerika zo populair dat je er zelfs merchandise van kan aanschaffen. De Warrior Cats boeken moet je eigenlijk op volgorde lezen. Er zijn in het Nederlands momenteel vier series verschenen van elk zes boeken. Hou je van katten, begin dan met het eerste boek De wildernis in, wedden dat je nooit meer hetzelfde kijkt naar je eigen poezepoes?

Wiskunde. Ik haat wiskunde. Er is niets in de wereld wat ik saaier of zinlozer vind. Ja, met zo’n beginzin heb je mijn dochter van 14 al te pakken.

3. Soapsop van Liza Sips

Wiskunde. Ik haat wiskunde. Er is niets in de wereld wat ik saaier of zinlozer vind. Ja, met zo’n beginzin heb je mijn dochter van 14 al te pakken. Zij ziet dat namelijk exact hetzelfde. Het boek Soapsop van Liza Sips is een echt meidenboek over glitter, glamour, liefde en vriendschap. Het leuke is dat de schrijfster ook actrice was in de nooit eindigende serie Goede Tijden Slechte Tijden en de ervaringen uit het televisiewereldje een mooie inspiratiebron waren. Expeditie verraad is een ander boek van Liza Sips, dit boek is een combinatie van Expeditie Robinson en Wie is de Mol en geeft je een interessant kijkje achter de schermen van de reality series.

4. de young adults serie van Kiera Cass

De Amerikaanse schrijfster Kiera Cass heeft boeken geschreven voor meiden die van romantiek houden. Een Middeleeuws sprookje in een modern jasje zeg maar. Denk een beetje aan Assepoester of de kleine zeemeermin voor tieners. De serie bestaat uit 5 delen: de selectie, de elite, de one, de prinses en de kroon. Daarnaast zijn er nog twee andere boeken verschenen met korte verhalen over de hoofdpersonen: De prins en de lijfwacht en De koningin en de favoriet.

boekenplank met de Grijze Jager serie van John Flanagan
De hele serie van de Grijze Jager is compleet

5. de Grijze Jager van John Flanagan

Ik moest me even verdiepen in de Grijze Jager boeken, ik heb deze tip van diverse ouders van puber jongens gekregen. Deze ouders gaven trouwens aan zelf deze boeken ook graag te lezen. Ik was hoogst verbaasd dat er zelfs een speciale Grijze Jager dag is en zelfs een Grijze Jager zomerkamp! Wat zijn dat dan voor boeken? Het zijn young adults fantasy boeken die vooral bij jongens vanaf een jaar of 11 in de smaak vallen.

De hoofdpersoon Will beleeft de spannendste avonturen in Middeleeuwse sferen, denk aan ridders, kastelen en veldslagen. De Grijze Jager boeken zijn geschreven door de Australische schrijver John Flanagan. Een leuk weetje is dat Flanagan het eerste boek schreef om zijn twaalfjarige zoon aan het lezen te krijgen! Net als met de meeste series is het fijner om ze op volgorde te lezen. Er zijn nu drie series: De vroege jaren van de Grijze Jager bestaat uit twee delen. De Grijze Jagers serie uit vijftien boeken en heb je die allemaal gelezen dan kan je verder in de serie Broederband, deze serie bestaat nu uit acht boeken.

6. De geheimen van de onsterfelijke Nicolas Flamel

Fan van Harry Potter maar alle boeken al gelezen? Dan is deze serie van de Ierse schrijver Michael Scott een goed alternatief. Deze fantasy boeken gaan over de vijftienjarige tweeling Sophie en Josh Newman. Josh verdient wat bij in de boekhandel van Nick Fleming, die eigenlijk de beroemde alchemist Nicolas Flamel is. Nicolas Flamel heeft trouwens echt bestaan en komt ook voor in het eerste boek de Steen der Wijzen van de Harry Potter reeks. Een onsterfelijke man, een magisch boek en een voorspelling die de wereld kan maken of breken en alleen door de tweeling Sophie en Josh bestreden kan worden. Urenlang lekker lezen.

Het is niet nerdie om een boek te lezen, wanneer zou dat nu eens doordringen bij mijn pubers?

7. Black Friday van Maren Stoffels

Maren Stoffels is een jonge Nederlandse schrijfster die al 23 boeken op haar naam heeft staan. Met haar vijftiende begon zij al met schrijven van haar boeken. De laatste jaren schrijft ze thrillers voor young adults zoals Escaperoom, Fright Night, Room Service en Black Friday. Dit boek wordt momenteel door mijn oudste gelezen en anders dan de titel doet vermoeden gaat dit niet over de drang om op de laatste vrijdag van november allerlei dure dingen aan te schaffen omdat ze afgeprijsd zijn. Nee, dit boek gaat over twee eerstejaars studenten Ris en Megan die meedoen aan de ontgroening van de studentenvereniging Veneris Dies Nigra, de meest bizarre en gevaarlijke opdrachten komen aan bod met als hoogtepunt de laatste dag van de ontgroening, Black Friday. Als je die goed doorkomt heb je vrienden voor het leven.

twee young adults boeken
Black Friday heeft niks te maken met de uitverkoop in november, zo spannend!

8. Divergent Serie van Veronica Roth

Heb je de Hungergames gezien en gelezen? Dan ken de vast ook de spannende Divergent serie van de Amerikaanse schrijfster Veronica Roth. Deze science fiction serie is ook verfilmd en speelt in het toekomstige Chicago. Iedere 16-jarige moet kiezen bij welke factie hij de rest van zijn leven wil horen: Oprechtheid, Zelfverloochening, Vriendschap, Eruditie of Onverschrokkenheid. Tris voelt zich bij geen enkele factie thuis, ze is divergent ofwel afwijkend. En dat blijkt levensgevaarlijk te zijn. Een trilogie over keuzes maken, loyaliteit aan familie en vrienden en trouw aan jezelf.

9. Percy Jackson en de Olympiërs van Rick Riordan

Ben je fan van sprookjes, magie en fantasie? Dan vind je deze serie van vijf young adult boeken geweldig! Percy Jackson is een jongen van twaalf die niet makkelijk tussen zijn leeftijdsgenoten past en moeite heeft met leren door zijn dyslexie en ADHD. Hij staat op het punt om van school getrapt te worden. Alweer…
De Amerikaanse schrijver Rick Riordan steekt de Griekse Goden en mythische figuren in een modern jasje, op een grappige manier. Zowel jongens als meiden wereldwijd lopen weg met zijn boeken. En ondanks dat de hoofdpersoon twaalf jaar is, kan dit ook zeker door oudere tieners worden gelezen. Er is ook een film van uitgebracht, deze was echter geen succes. De volgende serie heet de helden van Olympus en bestaat ook uit vijf boeken. Zowel jongens als meiden wereldwijd lopen weg met zijn boeken.

10. Boy 7 van Mirjam Mous

Mirjam Mous is een Nederlandse schrijfster met een missie: Iedereen aan het lezen krijgen. Ook kinderen of jongeren die liever spelletjes achter hun computer spelen en boeken mega saai vinden. Daarom gebruikt ze taal die dicht bij de doelgroep ligt en geeft ze de verhalen humor en veel snelheid. Mirjam schrijft boeken voor kinderen en jongeren over allerlei onderwerpen zowel soaps, thrillers, grappige boeken, boeken over heftige onderwerpen zoals bijvoorbeeld in het boek Nee. Ik ben zelf begonnen in de jeugd thriller Boy 7 en ik kan niet wachten om hem uit te lezen. Geweldige boeken voor pubers die niet zoveel lezen.

Ken je de jeugd bibliotheek al?

Natuurlijk is het heerlijk om alle boeken fijn zelf in je bezit te hebben. Of alles op je ereader, dat is een handige ruimte besparende mogelijkheid. Maar denk ook eens aan de jeugdbibliotheek. Dit is een onderdeel op de website van de gewone bibliotheek. In vier leeftijdscategorieënleeftijd tussen de 0-18 bieden ze zoveel aan: boeken, ebooks, luisterboeken en allerlei informatie en thema’s voor werkstukken. Je kan boeken zoeken op onderwerp, op schrijver of op serie. Wist je trouwens dat je tot je achttiende gratis lid kan worden van de bieb?

Nog meer tips om de lockdown of staycation leuk door te komen vind je in dit artikel.

En nu ben ik benieuwd, welke boeken leest jouw puber het liefst? Laat het me weten in de reacties!

Lees meer!

2 reacties

Lisa 25/09/2021 - 16:18

Handige lijst, bedankt!!

Antwoord
Anne de Valk 26/09/2021 - 08:03

Graag gedaan, ik hoop dat er iets tussen zit voor jullie!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent. Oké!