Home Nederland Zomervakantie in Nederland met pubers: wat dacht je van de Brouwersdam?

Zomervakantie in Nederland met pubers: wat dacht je van de Brouwersdam?

door Anne de Valk

Het gaat er langzaam naar uitzien dat we deze zomer geen all inclusive vakantie naar Turkije gaan beleven. Ook dat mooie appartement met zwembad in Spanje of Griekenland gaat het waarschijnlijk niet worden. Als je geluk hebt dan kan je nog een huisje huren in Nederland. Het is best een uitdaging om tijdens deze coronacrisis een leuke zomervakantie in Nederland te gaan beleven met je pubers. Ik heb de oplossing: denk eens aan de Brouwersdam!

Hoe krijg ik mijn puber in actie?

Mijn pubers kun je zo in Madam Tussaud neerzetten. Zet ze neer op een fijne bank met in de buurt een stopcontact en goede wifi en uren later vind je ze terug in exact dezelfde positie. Het maakt niet uit of het buiten lekker weer is, want ze zijn nu echt even heel druk… Als we op vakantie zijn is dat anders, meestal is er geen hangbank en de wifi hapert weleens. Dan roepen ze zelf enthousiast: “wat gaan we vandaag doen mam? ” Wat kunnen we nu dan eens doen in de zomervakantie met die pubers? Ik ga alvast op onderzoek uit en begin bij ons in de buurt. We gaan naar de Brouwersdam.

strand bij Perry's, zomervakantie met pubers
Waar vind je nu zo’n prachtig zandstrand?
Grevelingenmeer, zomervakantie in Nederland met pubers naar de Brouwersdam
Surfen op het Grevelingenmeer, het grootste zoutwatermeer van West Europa. Foto: surfcentrum Brouwersdam

Waar ligt de Brouwersdam?

De Brouwersdam is het zevende bouwwerk van de Deltawerken. De Deltawerken zijn gebouwd om herhaling van de watersnoodramp van 1953 te voorkomen. Deze dam is zes en een halve kilometer lang en ligt tussen Zuid Holland en Zeeland. Het verbindt de eilanden Goeree Overflakkee en Schouwen Duiveland. Door deze dam ontstond het Grevelingenmeer, het grootste zoutwatermeer van West Europa. Je kan hier kiezen, ga ik naar het Noordzeestrand aan de ene kant of naar het Grevelingenmeer aan de andere kant.

9 x doen op vakantie in Nederland: de Brouwersdam

1. Concert at Sea

Je zou deze dam misschien kunnen kennen van het meest fantastische festival van het jaar: Concert at Sea. De setting van dit festival is prachtig, de Noordzee op de achtergrond met de zon die ‘s avonds langzaam in de zee zakt. De sfeer is fantastisch, gemoedelijk zelfs, jong en oud loopt moeiteloos en zonder problemen door elkaar. Er zijn verschillende podia en de line up is voor ieder wat wils. 40.000 relaxte mensen die samen een toptijd hebben, dat is nu even niet voor te stellen. De datum voor volgend jaar is al bekend: 24,25 en 26 juni 2021! Ik heb mijn kaartjes al binnen.

Concert at Sea op de Brouwersdam, zomervakantie in Nederland
Concert at Sea, een fantastisch festival aan de Brouwersdam
zonsondergang, Brouwersdam, zomervakantie in Nederland met pubers
Concert at Sea, wat een toplocatie!

2. Naar het strand bij de Brouwersdam

Uiteraard kan je hier naar het strand, met je bal, met je tieners, met je hond of met je handdoek en koeltas. Het zandstrand is eindeloos en je kan zeventien kilometer wandelen, helemaal naar Westenschouwen, het uiterste puntje van het eiland Schouwen Duiveland. Maar nee, we zijn hier niet voor onszelf, we gaan iets doen wat leuk is voor pubers. En daar hoort zeventien kilometer wandelen niet bij, zoiets weet je gewoon.

3. Zeeland Buitenland: survivallen met pubers

Ik ben groot fan van Zeeland Buitenland, de meiden herinneren zich nog steeds het kinderfeestje wat we hier jaren geleden gevierd hebben. Deze outdoor organisatie van de enthousiaste Pieter de Haas ligt aan de Grevelingenkant, je kan er met grote groepen vrienden of families terecht, maar ook als gezin en zelfs met z’n tweeën ben je van harte welkom. Met de kano het water op, klimmen, een hoogteparcours, vlotten bouwen, er is echt van alles te beleven. Tijdens de vakantie met tieners kan je je hier prima een dagje vermaken. Mijn persoonlijke favoriet is de zwerftocht, een parcours door en over het water. Je klautert en klimt, hopt van de ene boomstam naar de andere. Hangend aan een touw of balancerend op de vlotten probeer je naar de overkant te komen. Succes verzekerd. Vieze kleren ook…

Zeeland buitenland, lekker spelen, zomervakantie in Nederland met pubers
En nu proberen droog aan de overkant te komen. Foto: Dick van der Veer
klimmen en klauteren bij Zeeland Buitenland, zomervakantie in Nederland met pubers
Als dat geen duik in het water wordt. Foto:Dick van der Veer
zeeland buitenland, zomervakantie in Nederland met pubers
Dit was niet helemaal de bedoeling. Foto: Dick van der Veer

4. Voor waterliefhebbers: zeilen, surfen en relaxen aan de zee

Vlak voor Zeeland Buitenland ligt het zeil en surfcentrum Brouwersdam. Ze verhuren kamers en prachtige huisjes aan het water, de zogenaamde beachlodges. Uiteraard kan je hier leren surfen en zeilen, maar ook een uurtje suppen is mogelijk. En vergeet niet het spectaculairste: de waterjump! Vanaf een schans van 8 meter hoog en 25 meter lang vlieg je het water in, de één wat sierlijker dan de ander, maar dat mag de pret niet drukken. Te heftig? Vanaf het zonnige terras heb je een geweldig uitzicht op de jump. Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik dit pas 2 jaar geleden heb ontdekt, want ik surf en zeil niet dus wat heb ik daar te zoeken? Denkfout! Alleen het sfeervol ingerichte restaurant met zijn mooie kaart is al de moeite waard om te gaan ontdekken.

leren surfen , zomervakantie met pubers in Nederland
Leren surfen deze zomer? Foto:surfcentrum Brouwersdam
waterjump surfcentrum brouwersdam, zomervakantie in Nederland met pubers
De waterjump is echt spectaculair. Foto: surfcentrum Brouwersdam

5. Center Parcs Port Zelande: met pubers naar Aqua Mundo

Aan de andere kant van de weg, ook aan de Grevelingenkant ligt Center Parc Port Zelande, ook als je hier niet verblijft kan je een kaartje kopen voor het zwembad. Heerlijk voor regenachtige dagen. Zwembad is trouwens niet het juiste woord, een Aqua Mundo noemen ze het, een waterwereld en dat dekt de lading veel beter. Van de snelle waterglijbanen tot het heerlijke bubbelbad, of door de lazyriver met stroomversnellingen, je tieners kunnen hier makkelijk een hele middag plonzen. Net buiten het park is nog iets tofs:aquapark splash. Klimmen en klauteren over grote gekleurde opblaasbare obstakels. Het ziet er hilarisch uit en dat is het ook. Het is met name bedoeld voor de jeugd, maar ook volwassenen kunnen zich heerlijk laten gaan.

Ben je deze zomervakantie in Center Parc Port Zelande dan zit je goed. Voor dagjesmensen kunnen, in verband met corona, andere regels gelden voor de Aqua Mundo. Op dit moment -mei 2020- ligt de aqua splash nog niet in het water, check de site om te reserveren.

6. Beachclub Natural High

Aan de Noordzeekant van de dam ligt Beachclub Natural High, ook deze heb ik pas vorig jaar ontdekt. Erg he, heel Europa komt hier om te kiten en te surfen. Maar nogmaals, mijn focus lag altijd op het buitenland zodat je de eigen omgeving soms vergeet. En wat onterecht! Hier kan je ook weer zoveel leuks doen, vooral met pubers. Bijvoorbeeld: Blokarten, dit is een soort van surfen op het strand in een karretje, de uitspraak is blo-karten en niet blok-arten… Kitebuggyen, je snapt het al: in een snel wagentje met een kite over het strand scheuren, suppen, beachyoga, powerkiten, golfsurfen en natuurlijk kiten. Ze geven les en ze verhuren spullen. Ook hier is weer een top beachclub aanwezig om heerlijk te relaxen, wat te drinken en te eten.

blokarten natural high, zomervakantie in Nederland met pubers
Blokarten bij Beachclub Natural High
kiten, Natural High
Kiters op het brede strand bij Natural High

7. Met je pubers op de bananenboot

In het hoogseizoen heeft Beachclub Perry’s gemotoriseerde watersport. Altijd lachen op de bananenboot, probeer maar eens te blijven liggen op de funtube of huur een jetski en scheur over het water. Een skimboard of een kajak huren kan ook.

Na al dit sportieve geweld is het heerlijk om in het warme zand te genieten op je strandbedje. Je pubers zijn ook tevreden, eindelijk kunnen ze rustig selfies maken op het strand. Knijp je ogen een klein beetje dicht en kijk naar het water, met een beetje fantasie lijkt de Noordzee wel turquoise, denk er palmbomen bij en je hebt je complete zomervakantie gewoon op de Brouwersdam! Het enige wat mist is het all inclusive concept. Maar na deze crisis is het toch juist fijn om de lokale ondernemers te supporten?

strand, zomervakantie in Nederland met pubers
Er is ruimte genoeg voor iedereen

8. Uit eten bij strandpaviljoen Corazon

Ga zeker heerlijk eten bij strandpaviljoen Corazon, niet meteen aan de Brouwersdam, maar vanaf de Zeeuwse zeekant een stukje naar links wandelen over het strand. Een top sfeer en veel locals. Dat vinden we in het buitenland toch ook altijd het einde? Spontaan uit eten is nu even niet mogelijk, er moet gereserveerd worden. Ze hebben ook take away boxen, superhandig, er is zoveel ruimte op het strand dat je niemand in de weg zit.

strandpaviljoen Corazon, brouwersdam, zomervakantie met in nederland
Strandpaviljoen Corazon, heerlijk even bijkomen.

9. Damspel

Wil je ook even een stukje lopen dan heeft VVV Zeeland iets leuks verzonnen. Het uitdagende Damspel. Zo leer je op de interactieve manier van alles over de Brouwersdam en de omgeving. Het beginpunt is bij het Surfcentrum Brouwersdam. Daar staat een informatiebord met aanwijzingen. Je hebt een telefoon nodig die QR codes kan scannen. Laten tieners deze nu net altijd bij de hand hebben! Op dat specifieke gedeelte, ook wel de Kabbelaarsbank genoemd, kom je op de meeste gekke plaatsen QR-codes tegen. Zomaar op een rotsblok, een paaltje, een toiletgebouw of midden op de weg. Heb je een antwoord goed, dan krijg je aanwijzingen voor de volgende stop, heb je het fout dan kan het zijn dat je de verkeerde kant opgestuurd wordt. Je kunt dit alleen spelen of in teams. Dan gaat het natuurlijk om de snelste tijd.

Zomervakantie in Nederland tijdens de coronacrisis: de Brouwersdam it is!

Het is een eyeopener om te ontdekken dat het plezier hier vlakbij ligt. Dat is wat de coronacrisis ook met je doet, je gaat op zoek naar mogelijkheden en die zijn er volop. De zomervakantie met mijn tieners komt helemaal goed.  Of je hier nu voor een dagje komt of hier een week wilt verblijven, er is zoveel leuks te doen.

tiny house op de brouwersdam
Tiny eco huisjes aan de Grevelingen.
zeeland buitenland
Zeeland Buitenland, succes verzekerd. Foto:Dick van der Veer

Overnachtingsmogelijkheden

Waar ga jij naar toe op zomervakantie met je pubers? Ik ben benieuwd, laat het me weten in de reacties!

zeeland buitenland
Tja, altijd lachen natuurlijk, moeders te water. Foto: Dick van der Veer

Lees ook:

De leukste tienercampings in Nederland vind je in dit artikel

Lees meer!

12 reacties

Dyanne 03/06/2020 - 10:14

Wat een leuke complete blog ! Meestal scrol ik door , Ik zal de andere ook nog eens lezen !

Antwoord
Anne de Valk 03/06/2020 - 12:07

Leuk om te horen Dyanne!

Antwoord
Andrea 03/06/2020 - 16:26

Neem die van mij de volgende keer ook mee…zien ze ook nog eens daglicht 🤣🤣

Leuk geschreven Annie! 😘

Antwoord
Anne de Valk 03/06/2020 - 18:53

Dank je wel! Ik zal er aan denken de volgende keer!

Antwoord
Aline 03/06/2020 - 17:36

Leuk geschreven weer 🤗🤗🤗

Antwoord
Anne de Valk 03/06/2020 - 18:54

Dank je wel Aline!

Antwoord
Nitz 07/06/2020 - 18:24

Grappig om je eigen eiland zo besproken te zien. Stukje over de Brouwersdam is behoorlijk goed beschreven, ik ben met mijn hond echter meestal achter port zelande te vinden, maar niet verder vertellen want dan komen ze allemaal 😁

Antwoord
Anne de Valk 07/06/2020 - 18:37

Dank je wel voor je leuke reactie en natuurlijk vertel ik het verder aan niemand. 😉

Antwoord
Evelien van Camping Port Zelande 05/06/2020 - 09:56

Wat een leuke blog over een mooie stukje Zeeland/Zuid Holland. We hebben hem gedeeld op onze facebookpagina.

Antwoord
Anne de Valk 05/06/2020 - 18:20

Dank je wel! Voor mij was jullie mooie camping ook een complete verrassing!

Antwoord
Margreet 05/06/2020 - 18:26

Top plek die Brouwersdam: Nog een leuke tip om je vakantie door te brengen: Buitenplaats Oudendijke 🏡

Antwoord
Anne de Valk 06/06/2020 - 11:23

Dat is inderdaad ook een prachtplek 😉

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent. Oké!