Home Tiener reistips De 7 leukste kaartspellen voor tieners

De 7 leukste kaartspellen voor tieners

door Anne de Valk

In mijn vorige blog vertelde ik over de 11 leukste bordspellen van dit moment, maar dan vergeten we nog een hele belangrijke, namelijk de kaartspellen. Kaartspellen pak je er iets makkelijker even bij en het schrikt je puber minder af dan een hele tafel helemaal bedekt met een bordspel. Oh help, moeten we echt een hele avond spelletjes spelen? Met een kaartspel heb je dat niet, vaak komen ze zelf met de vraag: Hé mam, nog een spelletje? Dat komt waarschijnlijk omdat ik niet zo heel goed ben in kaartspelletjes en nogal eens verlies. Ik heb een klein onderzoekje gedaan en hier zijn ze dan: De zeven leukste kaartspellen volgens tieners. Als extra bonus nog een aantal dobbelspellen die ook goed in de smaak vallen.

kaartspel Uno
Pak zeven willekeurige kaarten om het spel Uno te spelen

De zeven leukste kaartspellen voor tieners

1. Uno

Aantal spelers: 2 tot 10. Duur 30 minuten

Absoluut op nummer één is het kaartspel Uno. Dit razend populaire spel lijkt sprekend op het aloude kaartspel pesten. De kaarten hebben cijfers van 0 tot 9 in vier verschillende kleuren en speciale pestkaarten. Degene die het eerst zijn kaarten wegspeelt wint het spel. Het makkelijke van dit kaartspel is dat er vaste regels zijn, hoe fijn is dat? Nooit meer discussies of die joker nu wel als laatste kaart mag en moet je nu bij een zeven de beurt draaien of niet?

2. Machi Koro

Aantal spelers 2 tot 4. Duur 30 minuten.

Machi Koro betekent Dobbel-Stad in het Japans en dat is precies waar het spel over gaat. Het is een combinatie tussen een dobbelspel en een kaartspel. Je bent burgemeester van je eigen stad die eerst alleen uit een tarweveld en een bakkerij bestaat en met geld (eventueel vakkundig gejat van je buurman) ga je kaarten kopen om drie gebouwen neer te zetten. Machi Koro is een uniek spel wat niet te vergelijken is met andere kaartspellen. De regels zijn eenvoudig en toch is het een spel met diepgang. Ook als je niet de beurt hebt kan je actief mee doen met dit spelletje. Er is ook een speciale Legacy variant. Tijdens het spelen worden er dan iedere keer nieuwe onderdelen ontgrendeld. Eigenlijk heb je dan iedere keer weer een ander spel. Ook leuk!

TIP: Krijg jij ook altijd commentaar dat je de kaarten niet goed hebt geschud? Bestel een heuse Kaartschudmachine!

3. Skipbo

Aantal spelers 2 tot 6. Duur 15 minuten

Skipbo is een leuk en spannend kaartspel met als doel om als eerste je kaarten weg te spelen in de volgorde van 1 tot 12. Zowel leuk met twee als met zes spelers. Je kan het kaartspel een beetje vergelijken met het spelletje Ligretto (nummer vier)maar dan zonder die snelheid. Afhankelijk van je kaarten kan het spel zo afgelopen zijn of juist iets langer duren. Het kaartspel Skipbo is makkelijk uit te leggen en makkelijk te begrijpen. Heerlijk om gewoon even snel nog een spelletje te spelen.

het kaartspel Skipbo
Het kaartspel Skipbo is makkelijk te leren

4. Ligretto

Aantal spelers:2-12. Duur 15 minuten

Ligretto is een heerlijk eenvoudig kaartspel en het mooie van dit spelletje is dat niemand hoeft te wachten op zijn beurt, alle spelers spelen tegelijkertijd. Dit levert hilarische en chaotische momenten op. Je moet gewoon heel snel zijn met combineren en reageren en dat maakt het ontzettend spannend. Het is opletten geblazen want je moet veel tegelijk zien. Het doel is om zo vlug mogelijk je kaarten per kleur en van 1 tot 10 uit te spelen. Dit is een spel wat in tegenstelling tot veel andere kaartspellen zowel erg leuk is om met twee personen te spelen als met grote groepen. Het kaartspel Ligretto is verkrijgbaar in de kleuren rood, blauw en groen. Het maakt niet uit welke kleur kaartspel je koopt, de andere kleuren zijn de uitbreidingen qua aantal spelers, 1 spel is geschikt voor maximaal vier spelers.

Maak Weerwolven nog mysterieuzer door het spel in het donker te spelen met de kaarsen aan.

5. Weerwolven

Aantal spelers: 8 tot 18. Duur 45 minuten

De Weerwolven van Wakkerdam is een kaartspel wat alleen met een groot aantal mensen gespeeld kan worden. En het is zo leuk! De burgers proberen de weerwolven te ontmaskeren en te elimineren. Het is alleen niet duidelijk wie de weerwolf is. Daar moet je achter zien te komen! De meesten spelers zijn burgers, verder zijn er jagers, het onschuldige meisje, de burgermeester, heksen en natuurlijk de weerwolven. Ieder karakter doet iets speciaals. Een belangrijk persoon in dit spelletje is de spelleider, deze vertelt het verhaal en kent ook alle personages, het verhoogt het spelplezier als dat een beetje spannend gedaan wordt. Het is alleen leuk als iedereen serieus meedoet zijn ogen dicht houdt totdat de verteller zegt dat je ze weer open mag doen.

Mijn kinderen kwamen altijd dolenthousiast thuis als ze dit kaartspel ergens gespeeld hadden. Het spelletje leek mij zo ingewikkeld, ik ging er vanuit dat je er heel veel ruimte voor moest hebben. Fout! Dit kan gewoon op de bank in je huiskamer. Er zijn inmiddels ook diverse uitbreidingen zoals Volle maan of Karakter. Of kies voor het Pact, dan heb je alle variaties en het basisspel samen en kan je weerwolven spelen vanaf 8 tot maar liefst 47 personen!

kaartspel Weerwolven

6. Machiavelli

Aantal spelers: 2 tot 7. Duur 60 minuten

Machiavelli is een strategisch spel, ben je tactisch en listig genoeg om iedereen om de tuin te leiden? Iedere speler wil als eerste acht gebouwen bezitten. Die kunnen de spelers in de loop van dit kaartspel kopen. Het unieke zit hem in de rollen die de spelers iedere beurt mogen uitkiezen om van hun speciale eigenschap gebruik te maken. Iedere beurt speel je met een ander karakter en nooit weet je met zekerheid welke karakters de anderen hebben gekozen. Dit kiezen van karakters is het leukste onderdeel van het spel, waarbij je heel goed in moet schatten welke karakters je tegenstanders kiezen en vooral welke zij denken die jij gaat kiezen. Wees niet te voorspelbaar, want dan krijg je de moordenaar of dief op je dak. Je zult altijd voor grote verrassingen komen te staan. En teleurstellingen, als je weer slachtoffer van de dief of moordenaar bent.

7. Exploding Kittens

Aantal spelers: 2-5. Duur 15 minuten

Ik geef het toe, de naam Exploding Kittens klinkt nogal luguber, maar het spelletje is echt heel leuk! Het principe van dit kaartspel is makkelijk. Van de stapel kaarten op tafel pakt iedereen beurtelings een kaart. Pak je een kaart met een Exploding Kitten erop, dan “explodeer” je en ben je af. Maar dit zou wel heel simpel zijn, er zijn allerlei mogelijkheden om niet de exploderen en de andere spelers flink te dwarsbomen. Met alle andere kaarten kun je jezelf verdedigen, aanvallen, een beurt overslaan of de katten afleiden. Exploding Kittens is een fantastisch kaartspel voor mensen die van katten, explosies, laserstralen en soms ook van geiten houden. Dit tactische spel is een soort Russisch roulette, maar dan met exploderende kittens.

Bonus: Dobbelspellen

Bij dobbelspellen komen wij nooit verder dan Yahtzee, maar daar moet verandering in komen. Eerlijk gezegd zijn mijn kinderen wel klaar met Yahhzee, het duurt ze veel te lang. Uit mijn onderzoekje is gebleken dat de volgende dobbelspellen ook erg leuk zijn: Regenwormen, Keer op keer en het allerleukste schijnt Qwixx te zijn omdat je hier net als bij het kaartspel Ligretto niet op je beurt hoeft te wachten. Qwixx staat bij ons op de verlanglijst!

Speluitleg van de kaartspellen

  • Zoek je speluitleg van de kaartspellen Uno, Ligretto, Machiavelli en Exploding Kittens? Dit vind je op de website van the Gameroom.
  • Speluitleg van het spel Weerwolven en Machi Koro vind je terug op de website van Spelregels.eu

Liever geen spellen spelen?

Hou je echt niet van kaartspelletjes? Dan kan je misschien eens gaan kijken op de Brouwersdam, het klimbos of lekker ontspannen met vers gebakken taart in de theetuin, op zoek naar streetart in Rotterdam, het instagram museum in Amsterdam of geschiedenis snuiven in Delft. Of lees mijn artikel met tips om de lockdown een beetje leuk door te komen. Er is zoveel leuks te doen met je pubers!

Ik ben benieuwd, welk spel heb jij als laatste aangeschaft? Laat een berichtje achter in de reacties.

Lees meer!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent. Oké!